Author Topic: Rumah Retak ...  (Read 5780 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Rumah Retak ...
« on: June 08, 2008, 12:35:05 AM »
Alhamdulillah, setakat ni belum ada lagi bahagian dalam rumah yang retak.  Tapi pagar kat luar tu, terutamanya pagar atas parit dah retak.  Bukan saya sorang je, saya tengok hampir keseluruhan rumah mengalami keretakkan di tempat yang sama (Atas parit)...

ibnhussin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 191
  • Gender: Male
  • Begin With The End In Mind
    • Follow Your Heart
Re: Rumah Retak ...
« Reply #1 on: June 08, 2008, 08:27:00 AM »
same here.. penyambung antara rumah ke rumah tu..

wiszita

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 29
Re: Rumah Retak ...
« Reply #2 on: October 04, 2008, 04:03:11 PM »
A'kum...!!!

Ade dua sebab antara punca retak rumah.....may be pasal tanah atau structure yang tak kuat..tapi saya rasa mostly yg retak adalah plaster luaran dan bukan melibatkan beam dalaman,.. yang paling takut jika retak melibatkan beam (dalaman)..itu yg parah...boleh menyebabkan rumah boleh roboh atau pagar boleh terbalik....setakat yg ade sekrang nie...retak adalah retak plaster....tapi tak belh dibiarkan lama2 kerana air boleh meresap kedalam.

kekawan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 36
  • Gender: Male
Re: Rumah Retak ...
« Reply #3 on: January 20, 2009, 11:43:29 AM »
Salam..

Saya ni baru nak masuk rumah kat Serangin di BM..

Risau gak klu berlaku retakan ni.. tapi ramai org kata rumah rekat kat plaster ju lumrah beli rumah baru..betul ke..

Klu boleh tak nak le ada retak2 ni o bocor ke.. sbb tu masa beli tak nak cari rumah kat tanah yg ditambah spt kat lombong ke.. klu ikut akan area BM n BSP ni tanah bukit.. Org kata kuat utk buat rumah

nassir

  • Kampung Dusun
  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 369
Re: Rumah Retak ...
« Reply #4 on: January 20, 2009, 11:54:38 AM »
sesiapa kat rumah serangin,teres fasa baru tu..boleh tengok hampir kebanyakan rumah retak antara hall dgn dining.

so ini defect design ke apa?boleh isu saman kalau betul defect design?
Emas Semasa Muslimah Boutique

pukat_tarik

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 147
    • Anak Score A, Anda Score $
Re: Rumah Retak ...
« Reply #5 on: January 20, 2009, 04:31:44 PM »
cuba letak gambar retak tu kat sini...

boleh ler... engineer2 disini komen.. ke guane?

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Rumah Retak ...
« Reply #6 on: January 20, 2009, 05:41:49 PM »
bang,

itu konkrit untuk bikin beam aaaa bukan kokrit bancuh sendri ooooo..... tengok gred berapa pakai. biasanya keras sekerasnya. bila di link kan lagi la kuatnya. yang bermasalah rumah yang menggunakan raft foundation, mcm rumah aku nie. dah penat berjuang untuk mendapatkan rumah yang boleh diduduki.

acya

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 348
  • Gender: Female
Re: Rumah Retak ...
« Reply #7 on: January 20, 2009, 05:55:08 PM »
Biasanya sebelum sesuatu projek diluluskan untuk pembinaan, arkitek, engineer dan m & e akan dapatkan kelulusan pada PBT iaitu majlis (MPKj), bomba, syabas , tnb dan yang berkenaan.

Untuk structure engineer akan submit drawing dan calculation sekali kepada Majlis untuk semakan bahagian kejuruteraan.

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Rumah Retak ...
« Reply #8 on: January 20, 2009, 07:19:39 PM »
in my case, the is lack of monitoring from the architect during the contruction. aku tau balaci la architect tu nak ambik ar, aku pun cucuk kawan aku untuk karchau dia. laju mamat tu datang sebab kawan aku panel peng-interbiew. dah la nak cucuk mpkj dulu kena main ahli politik. aku hantau surat dekat 3-4 haram tak jadi apa. hatta, surat dari kementrian pun mpkj boleh hilang kan. sepatutnya mpkj kena balas surat tu. aku gi rumah dato xxxxx, lima menit aja settle. esok gi mpkj, engineer dia call david ng,  call cy tan, terus arrange for meeting. aku hampir hampir kena tiaw dengan main con, dia hantar consultant dia, aku set different date, aku pun bawak consultant aku ... kawan la. belanja makan mee dan teh tarik je. kawan aku kata even their calculation was wrong. dia nak bertekak dengan kawan aku tapi apa kan daya dia, kawan aku dengan confident nya dapat membuktikan bahawa calcuation dia salah. pin point exactly where in the calculation sheet yang boss dia buat tu salah. menong gak dia depan wakil main con, architect, cy tan etc... terkulat kulat dia cuba nak membetulkan calculation.

 kesilapan paling besar aku ialah, aku hilangkan business kad ong ka ting yang ada dia punya hp no. aku tak dapat meng appreciate kepentingan aku simpan kad tu, sebab dalam hati aku apa aku dapat dari menteri cinon.

moral of the story, kalau ada masalah, jangan perchaya sangat dengan araperok, if they can bring their consultant, get your own consultant. bring your own architect. kat seksyen 5 kita ni, di kawasan bungalow ada orang kuat pam. boleh bawak dia sekali. biar kecut sikit latipah la architect tu. bring your own big guns bigger than theirs. consultant yang ghrannas tak sure ada ke tak kat sini. aku dulu buat macam tu.

acya

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 348
  • Gender: Female
Re: Rumah Retak ...
« Reply #9 on: January 21, 2009, 11:47:16 AM »
Betul tu en mierock... kalau kita confident design diorang fail kita kena bawa bukti yang mengatakan design diorang fail dengan calculation  juga. Untuk buat calculation tu kita kena la tau beberapa perkara contohnya saiz beam atau column, saiz besi (link & bar) , gred concrete dan loading.


Saya dulu masa construction... selalu pergi tengok rumah sebab nak tau berapa saiz beam, column, besi yang digunakan...kami bawa tape untuk ukur cover cukup ke tak untuk besi.... balik rumah saya lukis semula. Saya ada juga pergi site office then tgk detail drawing yang consultant developer sediakan sama tak  ngan saiz construction.

Setakat nie rumah saya kat Impian Putra.. untuk drawing structure ok..


 

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Rumah Retak ...
« Reply #10 on: January 21, 2009, 12:42:49 PM »
can u imagine, sewerage pipe pun dia orang main tibai pakai apa paip yang boleh. aku siap belikan elbow 45 darjah untuk dia orang pakai. adeke patut main bakar je. it is only rm 1.50. mmg teruk betul sub araperok nie.

aku dulu dia orang salah design. the under pinning yang nak digunakan not attach to the building. so, loading yang dia gunakan tidak sama dengan bangunan sebenar. assumption tak betul. naseeb baik aku bawah kutu heavyweight.