Author Topic: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller  (Read 3113 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aty aty

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
Tadi ada salesman n salesgirl dari UGS network dtg nak check tong gas n hose n controller. Alih2 jual barang. n bagi contoh kes2 kebakaran sebab tong gas...

Betul ke diaorang ni? Risau plak sbb terbagi masuk rumah...tak tau kenapa bagi masuk...aduiiii

smartbroadband

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 247
Re: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller
« Reply #1 on: 29 Jul, 04:12:59 PM »
Salah satu teknik "Social engineering".. Menyakinkan..Gaya..Persembahan..

Pada pandagan sy.. Kita tidak perlu peralatan yang canggih untuk kesan masalah kebocoran gas.  Cuma pakai Sabun dan tukar kepala gas setiap 2 tahun sekali..

aty aty

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
Re: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller
« Reply #2 on: 29 Jul, 05:48:10 PM »
Betul2 setuju, yg ptg kita kene alert bau tu..cuma risau sbb terbagi dia masuk rumah lah...
pas dia keluar baru sedar n rasa menggeletar pulak. Siap bagi contoh nama orang sini terbakar tangan tapi cam tipu je cerita....

Please pesan kat orang kat rumah...jgn bagi stranger masuk
X pernah2 bagi...tak tau kenapa kali ni terbagi plak

huhuhuhu.....nasib baik duit x melayang juga

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller
« Reply #3 on: 29 Jul, 07:12:06 PM »
Kalau kepala gas Petronas and Shell tu tak selamat, dah lama dua dua company ni kena saman...

so dont bother la nak entertain.. lebih baik invest duit tu beli fire extinguisher letak kat rumah...

aty aty

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
Re: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller
« Reply #4 on: 29 Jul, 10:20:50 PM »
ye...setuju

tiap rumah patut ada fire extinguisher tu. at least 1...
 dan setuju...kalau kepala gas petronas or shell tu x selamat..lama dah .......

Just nak inform supaya kita alert ada org duk dtg rumah time waktu kerja. Mmg dia target rumah yg agak2 ada surirumah ke ....(at least ada 1 kereta kat rumah). Sebab rumah sebelah dia x pi pun sbb ada bibik. Confirm x dpt masuk.

Harap2 takde dah dtg ke kawasan kita ni...

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller
« Reply #5 on: 30 Jul, 10:28:57 AM »
Salah satu teknik "Social engineering".. Menyakinkan..Gaya..Persembahan..

Pada pandagan sy.. Kita tidak perlu peralatan yang canggih untuk kesan masalah kebocoran gas.  Cuma pakai Sabun dan tukar kepala gas setiap 2 tahun sekali..

Setuju.. bukan mahal sangat pon kalau nak beli satu set dengan hos getah...
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

aty aty

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 24
Re: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller
« Reply #6 on: 30 Jul, 10:34:54 AM »
ni dia siap charge rm 300 plus plus (tak ingat exact figure)...hos tu RM79. Selalu beli kat seng heng...berapa je jauh lebih murah lah.

Sib baik la boleh tanya balik macam2 kat dia sbb kat tempat kerja selalu ada talk pasal keselamatan ni....

Kalau boleh tukar gas controller n hos tu tiap tahun pun ok. maximum 2 tahun...

 :) :) :)

keong

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 133
  • Gender: Male
  • I Love Putra Mahkota
Re: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller
« Reply #7 on: 30 Jul, 11:22:28 PM »
ini basic tips untuk check getah host, kalau getah host itu dah keras, sampai lah masa tukar, host getah itu jangan dekat sangat dengan sumber api.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Pemeriksaan LPG dan jualan hos and gas controller
« Reply #8 on: 31 Jul, 05:07:23 PM »
Pernah terbeli yg jual cam tu. Dalam 150. Pastu lepas tukar tong beberapa kali, gas ada leak pulak. Mintak tukar. Dia tukarkan la tapi dia cakap boleh sekali aje. Pakai lagi 7-8 bulan pastu jadi semula. Pastu terus pegi beli yg jual kat ban soon. Ada tanda sirim. Murah je. Bila pasang baru ok dan takde leak. Hampehhhhhhh.