Author Topic: Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !  (Read 4793 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !
« on: 24 Aug, 10:29:58 PM »
Lawak tajuk ni tapi ini kisah benar.

Dikongsikan sebab dah ada beberapa orang yg tanya, Boleh Ke? ha ha ha Pertanyaan keluar apa bila mereka melihat saya melakukannya...

Kronologi Pengalaman:

1. Bermula Tanpa pengetahuan isteri (Ketika dia mengandung)...  8)
2. Kasut anak cepat rosak dan koyak.
3. Berusaha Mencari Penyelesaian.  Duduk tepi mesin basuh sampai complete cycle utk mencari penyelesaian masalah kasut cepat rosak.
4. Diketahui kasut cepat rosak disebabkan proses Drying atau spin.
5. Reprogram mesin basuh utk cycle basuh 3 kali without spinning.
6. Masalah selesai, dan masih melakukan sampai sekarang.

Masalah najis?  terpulang masing masing, saya sentiasa membersihakan perangkap kotoran selepas basuh kasut dan pendapat saya bersih sebab air cycle keluar dan sentiasa bertukar.  Proses cuci tukar air 3 kali.  Terpulang le pada apa yg anda percaya.. sila komen.

maximus

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 71
Re: Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !
« Reply #1 on: 26 Aug, 04:15:00 PM »
Saya suruh anak basuh sendiri hehehe.

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !
« Reply #2 on: 27 Aug, 08:57:54 AM »
Pernah buat sekali dedulu..masa guna mesin basuh semi-auto..tp bile fikir balik pasal kebersihan..x buat dah.
Sy suruh ank2 yg basuh sendiri..  :)

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !
« Reply #3 on: 27 Aug, 12:23:51 PM »
Lawak tajuk ni tapi ini kisah benar.

Dikongsikan sebab dah ada beberapa orang yg tanya, Boleh Ke? ha ha ha Pertanyaan keluar apa bila mereka melihat saya melakukannya...

Kronologi Pengalaman:

1. Bermula Tanpa pengetahuan isteri (Ketika dia mengandung)...  8)
... sila komen.

Komen - Tuan sungguh berani.. hehehe  ;) ;D

Question: Tuan guna mesin basuh Front loader atau Top Loader..? Imajinasi saya menggambarkan Top Loader punya wash cycle lebih lasak & berbunyi kerana 'centrifugal force' akan menghentam kasut ke dinding tub.. berbanding dengan Front Loader yang guna 'force of gravity' untuk kocak air..

Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

bsp-res

  • Guest
Re: Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !
« Reply #4 on: 27 Aug, 12:50:33 PM »
Salaam,

Kenapa pulak tak boleh basuh guna mesin?

Bukan kita basuh bersama2 dengan kain baju.

Bagi saya, basuh dengan mesin lebih bersih dari basuh tangan.. sebab bahagian dalam kasut tu (di sinilah banyak kuman membiak) susah nak capai dengan berus. Mesin basuh powerful, habis dia henyak kasut, terpaksa kotoran semua (hampir la if not most) kuar.. Pastu spin lagi, cepat sikit kasut boleh kering bila jemur. Tak caya, cubalah.

 :)

aminha

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • Gender: Male
  • Warga Mahkota
Re: Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !
« Reply #5 on: 27 Aug, 04:45:21 PM »
Salaam,

Kenapa pulak tak boleh basuh guna mesin?

Bukan kita basuh bersama2 dengan kain baju.

Bagi saya, basuh dengan mesin lebih bersih dari basuh tangan.. sebab bahagian dalam kasut tu (di sinilah banyak kuman membiak) susah nak capai dengan berus. Mesin basuh powerful, habis dia henyak kasut, terpaksa kotoran semua (hampir la if not most) kuar.. Pastu spin lagi, cepat sikit kasut boleh kering bila jemur. Tak caya, cubalah.

 :)

Pehh!!...tabik spring kat awak... :o

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !
« Reply #6 on: 29 Aug, 10:17:22 AM »
untung bebudak zaman skang ni. basuh kasut pun pakai mesin basuh jer  :D

sue_ella

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 32
Re: Basuh Kasut Sekolah guna Mesin Basuh !
« Reply #7 on: 29 Aug, 04:10:23 PM »
Saya pun biasa buat.... cepat kering!
 8) 8) 8) 8)