Author Topic: Fakta Sains & Cara Memilih Intimate Wash  (Read 1233 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Aliahzakaria

 • Penghuni
 • **
 • Posts: 39
 • Gender: Female
  • Perintis Herba Marketing (CA0175195D)
Fakta Sains & Cara Memilih Intimate Wash
« on: October 21, 2013, 07:52:19 PM »
Assalamualaykum,

Wanita Islam perlu menyedari bahawa seiring dengan hukum alam ciptaan Tuhan, kita yang prihatin dan berilmu perlu menerima hakikat bahawa bakteria/kuman adalah sebahagian daripada ciptaan-Nya. Ia berada di mana-mana, termasuk pada bahagian intim yang tidak terlihat oleh pandangan mata kasar.

Setiap wanita Islam diberi amanah dan wajar menyayangi dan menjaga kebersihan tubuh mereka sendiri.Untuk melakukanya pula ,langkah awalan adalah dengan memahami dan peka kepada keperluan tubuh badan.

Fakta sains mendapati bahawa terdapat nilai pH yang berbeza bagi setiap bahagian tubuh manusia.Kulit dibahagian kepala,muka,kaki dan tangan mempunyai nilai pH yang berbeza antara satu sama lain.Maka kita akan mendapati produk yang berlainan bagi setiap bahagian tubuh.Wanita moden amat peka tentang hal ini dan kita akan mendapati mereka menggunakan pembersih yang berlainan pH bagi setiap bahagian tubuh,muka,kaki dan tangan serta kulit kepala.

Namun apa yang menyedihkan ialah masih terdapat sesetengah wanita yang terlupa tentang satu lagi pembersih yang juga berlainan pH dan memerlukan penjagaan yang lebih rapi.Sesetengah mereka  hanya menggunakan sabun,gel mandian atau mencuci dengan air bersih malahan ada yang tidak mencuci langsung kawasan intim.

Kita tidak akan membeli kasut yang bersais 4 jika kaki bersais 7 bukan? Tentu sekali tidak sebab kita menyedari perbuatan itu hanya akan menyakiti diri sendiri dan juga ianya adalah suatu pembaziran.Begitu juga apabila kita bercadang untuk membeli pembersih peribadi,kita harus memilih hanya yang memiliki pH yang betul.(dalam kontek ini ialah pH 3.8 – 4.2)

Mengenali nilai pH untuk kawasan intim adalah cara yang terbaik untuk melindunginya,jika kita mengabaikan nilai pH yang digunakan bagi membersih kawasan ini hanya akan mengundang masalah iritasi,kegatalan dan jangkitan.

Hakikat yang perlu disedari bahawa kawasan intim yang dicipta oleh Allah swt tersembunyi dan memerlukan  penjagaan yang lebih rapi.Ini disebabkan kawasan intim yang tersembunyi amat sensitif dan mudah terdedah kepada kelembapan dan geselan yang hanya akan meningkatkan kadar iritasi secara tidak langsung pH dibahagian tersebut.

Sabun,gel,shampu dan wangian bersifat alkali hanya akan menyebabkan kemusnahan kepada lapisan kulit dikawasan intim yang secara alami bersifat asidik.Selain itu ianya akan menganggu flora bakteria didalam faraj dan hanya sesuai untuk digunakan dikawasan tubuh yang lain.Kita tidak seharusnya memandang remeh tentang pemilihan pembersih peribadi dan jangan sekali-kali melupakan fakta pH yang sesuai bagi tujuan ini.Wang ringgit bukan menjadi ukuran namun amanah bagi kita menjaga kebersihan dan keseimbangan tubuh badan perlu diutamakan supaya tidak mendatangkan kemudaratan.

Fakta sains mendapati hanya asid laktik yang dikeluarkan oleh bakteria baik didalam faraj menjadi benteng darpada serangan virus.Pengeluaran asid laktik berupaya mengawal naik turun persekitaran faraj bagi mengekalkan pH 3.8-4.2,maka adalah tidak benar sama sekali dakwaan sesetengah pengeluar produk yang tidak mengandungi laktik asid hanya herba,wangian,shampu,sabun,gel dll   dapat mengekalkan pH faraj malahan disebaliknya terdapat bukti saintifik ia hanya akan menjurus kepada ketidakseimbangan dan jangkitan merbahaya seperti barah serviks,aids,herpes dan jangkitan kelamin seperti trikomonas,chlamydia dan gonorrhoea.

Tidak hanya berhenti disitu malahan terdapat banyak sekali dakwaan-dakwaan lain yang sama sekali tidak berasas yang hanya menguntungkan pihak pengeluar produk dan ini amat merugikan wanita selain ianya merbahaya jika tidak dikekalkan pH faraj.Perbuatan menyumbat dengan jari, alatan,ubatan atau jamu tanpa asid laktik hanya akan menganggu pH faraj.Alasan ubat antifungal boleh digunakan secara memasukan kedalam faraj,fakta sebenar ialah antifungal yang dibekalkan klinik mengandungi asid laktik dan selamat diguna.

Saya katakan bahaya disebabkan terdapat beberapa kajian yang dilakukan dinegara barat telah mengesahkan bahawa pH faraj yang meningkat atas sebab pengunaan produk dengan pH yang tidak sesuai hanya akan memudaratkan wanita dan komplikasi yang bakal dihadapi adalah berlakunya ketidakseimbangan bakteria yang akan membuka pintu kepada jangkitan virus bahaya seperti HIV,HPV dan jangkitan kelamin.

Nasihat kepada semua wanita Islam yang dikasihi,setelah memahami fakta-fakta yang saya jelaskan dalam artikel ini,maka mulakanlah perubahan dari hanya fokus kepada penjagaan muka,tangan dan kaki, harus pula diberi tumpuan khas kepada bahagian intim yang amat penting ini dikekalkan persekitaran yang sesuai dan seimbang.Usah lah percaya pada iklan komers*al dan mitos-mitos yang jelas tiada sandaran fakta demi amanah,keharmonian rumahtangga dan kesihatan yang baik.Pastikan pembersih peribadi yang dibeli mengandungi asid laktik dan pH 3.8-4.2,InsyaaAllah.

http://www.klinikkeputihan.blogspot.com
Merawat & Melindung

mierock

 • Penghulu
 • ****
 • Posts: 470
 • Gender: Male
Re: Fakta Sains & Cara Memilih Intimate Wash
« Reply #1 on: October 21, 2013, 07:58:53 PM »
salam kak,

for long term solution, urut dengan bidan berkaliber, insha allah ok.


OffshoreMan

 • Administrator
 • Temenggung
 • ***
 • Posts: 1309
 • Gender: Male
 • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
  • Offshore Oil & Gas
Re: Fakta Sains & Cara Memilih Intimate Wash
« Reply #2 on: October 21, 2013, 09:57:07 PM »
Bisa juga try "Tongkat Madura". 

Utk detail boleh search di internet...  :angel:

mierock

 • Penghulu
 • ****
 • Posts: 470
 • Gender: Male
Re: Fakta Sains & Cara Memilih Intimate Wash
« Reply #3 on: October 21, 2013, 10:35:49 PM »
bang kita cakap senang, but to ask your wife to insert something in her ........ things might get difficult. banyak ada jual. harga dari rm10 ke 20 ringgit tengok kaler hitam atau putih. chow kit banyak jual. selamat mencuba

OffshoreMan

 • Administrator
 • Temenggung
 • ***
 • Posts: 1309
 • Gender: Male
 • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
  • Offshore Oil & Gas
Re: Fakta Sains & Cara Memilih Intimate Wash
« Reply #4 on: October 21, 2013, 11:32:24 PM »
katanya rame artist indonesia yang pakai.

Tapi sesiapa yg beli bersedia utk ditahan di custom indonesia sebab bentuk macam peluru. 
Saya tau sebab kawan den dah kena last trip.

Ada custom officer yg tau, dia kata "Bapak ini baru kawin, Lepaskan aja" ...  ;D 

Tang keberkesanan, penggunaan, keselamatan ... Wallahualam ... Product ni tak pernah pun rasanya di endorsed oleh pihak berkuasa, kkm ke apa ke... Hanya cerita lucu berkaitan product ini yg dpt saya kongsikan.  8)