Author Topic: Kilang proses ayam kantoi  (Read 430 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

balqis12

  • Temenggung
  • ********
  • Posts: 1515
    • misteri, pelik.....
Kilang proses ayam kantoi
« on: April 21, 2014, 12:25:48 AM »


Pekerja kilang terpaksa mengaut sisa lemak yang timbul secara manual.
< 1 / 5 >
KUALA SELANGOR - Tindakan pengusaha kilang penyembelihan dan pemprosesan ayam yang membuang sisa kumbahan dan lemak ayam berbau busuk dari longkang kilang akhirnya berjaya dihidu pihak berkuasa tempatan (PBT).

Bahkan, gara-gara gagal mematuhi kebersihan kilang seperti yang ditetapkan, dua kompaun dikenakan kepada penguasa kilang di Jalan Bagan Tengkorak, Tanjong Karang di sini sebagai pengajaran.

Tindakan tegas itu diambil susulan aduan orang ramai yang tidak sanggup lagi berdepan pencemaran bau busuk akibat sisa kumbahan yang dibuang di sepanjang parit kampung itu sehingga ke Parit Tiga, Sungai Burong.

Setiausaha Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS), Azahari Sairin berkata, tinjauan mengejut dibuat pegawai Jabatan Perkhidmatan Bandar dan Kesihatan Persekitaran,
Pelesenan, Kawalan Bangunan, Perancangan Pembangunan dan Landskap MDKS bersama Jabatan Perkhidmatan Veterinar Daerah Kuala Selangor serta Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Selangor.

Menurutnya, tinjauan mendapati sistem loji rawatan yang digunakan untuk rawatan sisa kumbahan tidak diselenggarakan dengan baik menyebabkan masih ada sisa lemak ayam terlepas selepas ‘final discharge’.

“Hasil pemantauan dalam kilang menunjukkan keadaan tidak terurus dan sangat kotor. Masih terdapat sisa ayam bersepah di atas lantai manakala banyak peralatan kilang rosak dan tidak diselenggara dengan betul.

“Mungkin disebabkan usia kilang sudah melebihi 10 tahun dengan kapasiti pengeluaran yang dipercayai melebihi had berikutan kilang terbabit memproses 30,000 ayam setiap hari menyebabkan parit di hadapan kilang terus tercemar dengan lemak ayam sehingga mengundang bau busuk dan memualkan,” katanya.


Enam bulan terlalu lama

Azahari berkata, pengusaha kilang terbabit berjanji untuk membuat penambahbaikan dalam tempoh enam bulan bagaimanapun, pihaknya menyifatkan tempoh itu agak lama sekali gus dikhuatiri memberi kesan kepada penduduk.

“Saya akan minta pihak kilang buat penambahbaikan serta-merta termasuk tindakan pembersihan mengikut kaedah ‘mudball’ yang disarankan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Daerah Kuala Selangor.

“Kaedah itu dikatakan boleh mengurangkan pencemaran bau di kawasan kilang manakala Jabatan Perancangan Bandar MDKS memberi peringatan tegas supaya kilang ini menjaga kebersihan memandangkan kerja pemprosesan makanan dibuat di sini," katanya.

Menurutnya, Jabatan Perkhidmatan Bandar dan Persekitaran MDKS mengeluarkan dua kompaun di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 atas kesalahan mengalirkan ke dalam sungai benda kumbahan pepejal dan cecair.

“Kompaun kedua di bawah Undang-Undang Kecil (UUK) Perlesenan Tred Perniagaan dan Perindustrian MDKS 2007 atas kesalahan tidak menjaga premis supaya baik dan bersih setiap masa,” katanya.


Bau busuk sudah tiada

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Sungai Burong, Jiat Ehsan, 58, berterima kasih dengan keprihatinan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang membantu menyelesaikan masalah bau busuk itu.

“Syukur sangat-sangat sebab sekarang ini bau dah makin kurang dan hari ini tiada bau langsung. Mungkin sebab tindakan tegas PBT beri kesan kepada pengusaha kilang terbabit.

“Inilah yang kami tunggu selama ini dan harap pemantauan berkala dapat dijalankan sebab tak mahu sisa kumbahan bau busuk dibuang lagi di kawasan parit kampung.

“Cukup-cukuplah penduduk terpaksa bau busuk setiap hari. Alhamdulillah syukur dengan semua tindakan baik PBT dan pemimpin setempat yang sudi tolong orang kampung,” katanya.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Seri Noh Omar memberi tempoh sebulan kepada pihak berkenaan supaya menyelesaikan masalah pencemaran bau busuk di Jalan Bagan Tengkorak itu yang mengganggu ketenteraman penduduk.


SUMBER:http://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/kilang-proses-ayam-kantoi-1.272353