Author Topic: Anak ambil masa berapa hari pergi buang air besar dgn ambil susu formula?  (Read 1892 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

lukmansia80

  • Guest
Anak saya dah 2 hari tak pergi buang air besar. Husband pun dah mula bimbang. Saya minta husband pergi beli Glycolax kat farmasi. Kawan I kata ubat ni boleh tolong budak melebutkan najis kut. Saya pun tak pasti. Semalam anak kata perut dia sakit dan tak boleh tidur dengan baik. Mood dia pun susah nak control. Cepat marah je dengan sikit hal. Saya rasa tak berapa baik guna Laxatives sebab anak masih muda dan dia baru 2 hari tak buang air besar. Nak tanya anak yang minum susu formula juga ada masalah ini ke? Ambil masa 2 hari utk buang air besar juga?

adli

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 34
try bagi jus prune brand heinz.. atau buah tempatan dan sayur..

karim

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 405
bagi makan buah betik jer....2-3 hari berturut-turut...sure berak lawas....

price_finder

  • Guest
Sy guna Coloxyl drop saja utk anak sy kalau mereka susah nak buang air besar. Ubat ni boleh melembutkan najis supaya senang keluar. Sy pernah train mereka duduk dekat toilet tunggu supaya ada feel nak buang air besar. Baru 2 min je mreka dah cabut. Adui!!! Mak mertua kata kebanyakkan susu formula pun sama. Akan rasa panas dan susah buang air besar kalau minum byk. Tapi saya dah tukar 4 brand utk anak sy dan keadaan dia sama saja.

siewling

  • Guest
 kanak-kanak sgt lemah, anak kamu perlu mengambil masa untuk mengatasi ketakutan membuang air besar selepas mengalami pengalaman yang menyakitkan.
anak sy juga pernah ada sembelit dan sy lebih suka menggunakan julap lebih semula jadi seperti jus prune atau nanas tetapi jika sembelit yang teruk,sy rasa kamu patut bawa anak kamu pi jumpa doktor.
kamu juga boleh pilih makanan atau susu yang mengandungi prebiotik kerana ia akan membantu pertumbuhan dan fungsi BAKTERIA BAIK dalam usus. Usus yang sihat bermaksud tidak sembelit.
sy telah bagi anak sy cuba beberapa jenama susu tepung yang mengandungi bahan-bahan prebiotik tetapi setakat ini dgn mamil learning ni ok jugak....bang kata kena cuba dulu baru tau..
« Last Edit: 24 Jun, 02:05:08 PM by siewling »

maryjanewong

  • Guest
Bby i skrg dah ade masalahe sembelit la, baru umur 4 tahun. Kesian i tgk kat dia susah nak buang air besar, tiap2 hari mesti nangis. T.T i ni sedih sebab kita org dewasa susah nak buang air pon rasa mau mcm nak mati, apa lagi bby yg masih kecik lagi. MIL i suruh i bagi susu tepung yg ade Prebiotics, kata dia bagus utk rawatan sembelit kanak-kanak. Tapi i x tau nak beli yg mana brand susu tepung, ade siape blh recommend susu tepung yg byk Prebiotics???

zachkid

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 72
  • Gender: Male
Cuba bagi air zam zam... Anak saya minum air zam-zam, Alhamdulillah lepas tu senang berak.... ataupun guna petua babysitter anak saya - masa buat susu untuk anak tu lebihkan sikit potion susu...