Author Topic: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP  (Read 3886 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #15 on: 23 Dec, 12:08:20 PM »
Bahagian atas yg color purple tu ruang solat kat atas, yg lain bumbung kalau tak salah... tak berapa arif baca drawing color2 ni...
Ye, betul..
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #16 on: 14 Jan, 08:38:33 PM »
nampak petang tadi kubah piramid dah ada, hampir complete dah rangka masjid ni
Gambar perkembangan pembinaan kubah ruang solat, ehsan Pengerusi JK Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP:



"Lawatan ke tapak masjid almustaqim petang ini...ruangan solat utama.
Perlu dana berupa wakaf, sedekah dan hadiah drp dermawan. Jadilah billionnare akhirat."


Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2882
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #17 on: 15 Jan, 03:39:29 PM »

 ;D ;D ;D ;D

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #18 on: 20 Feb, 11:28:30 PM »
Dah ada 360 degree gambar sekarang... macam tengok tv pulak.... 8)

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #19 on: 22 Feb, 03:34:30 AM »
Bersempena CIMB tukar nombor akaun, mungkin AJK pun boleh mula promote nombor akaun CIMB baru dalam iklan... tapi buat sementara waktu ni number yg lama masih boleh digunapakai kalau tak salah....

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #20 on: 14 Mar, 10:30:17 PM »
Sempat ke nak terawih tahun ni agak-agak nya...

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #21 on: 22 Mar, 01:51:20 PM »
InsyaAllah boleh solat aidil fitri kot kat sini... kalau terawih mungkin tak sempat...

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #22 on: 26 May, 08:50:59 AM »
Boleh ke tanya... warna kubah tu kuning, dalam lakaran macam color lain sikit... ada sebab tukar ke?

sebab tengok kubah jenis yg sama di masjid teras jernang color dia cepat pudar, mungkin masalah yg sama akan terjadi jika jenis nya yang sama....

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #23 on: 04 Jun, 10:41:00 AM »
Boleh ke tanya... warna kubah tu kuning, dalam lakaran macam color lain sikit... ada sebab tukar ke?

sebab tengok kubah jenis yg sama di masjid teras jernang color dia cepat pudar, mungkin masalah yg sama akan terjadi jika jenis nya yang sama....

Kubah bagi masjid yang baru dibina di Selangor MESTI berwarna kuning keemasan, mengikut ketetapan garis panduan yang telah dibuat oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Lakaran perspektif tersebut dibuat mengikut kreativiti pelukis pelan dan telah dibuat tanpa mengikut garis panduan dari MAIS.
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #24 on: 07 Jun, 10:22:35 PM »
oooh, memang ada garis panduan kubah berwarna kuning rupanya, padan lah banyak masjid yg baru kubah warna kuning... terima kasih kerana kongsikan maklumat pada kami semua...

mrzul

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 118
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #25 on: 18 Jun, 12:33:13 PM »
Salam ukhwah,

Tumpang tanya, agaknye bulan ramadhan ni (2014) sempat ke para jemaah di Putra Mahkota berterawih di masji Al-Mustaqim?

Sekadar bertanya..

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #26 on: 18 Jun, 03:25:10 PM »
Apa yang saya maklum, belum lagi.

InsyaAllah target baru solat hari raya Haji/Aidiladha

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #27 on: 22 Jun, 12:14:08 PM »
Dah nak siap masjid ni alhamdulillah... solat hari raya nampak possible...

epis6666

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 48
  • I Love Putra Mahkota
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #28 on: 23 Jun, 10:10:35 AM »
nampak dah hampir siap...xsabar nak pegi solat di masjid ni...

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Komen tentang Status Pembinaan Masjid Al-Mustaqim BSP
« Reply #29 on: 25 Jun, 10:22:36 AM »

Lakaran Perspektif


Rupa masjid sebenar
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need