Author Topic: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim  (Read 3957 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #15 on: 28 Sep, 02:22:24 PM »
selalunya reporter akan hupdate org yg panggil tu... sapa yg panggil?

kos keseluruhan kira-kira Rm7 juta? yg selebihnya tu nak dpt dari mana?

Perancangan kita adalah KESELURUHAN 7 JUTA yang diperlukan itu dikumpulkan melalui derma, cuma kita akan mendapatkan kelulusan Pelepasan Cukai Pendapatan dari Lembaga Hasil Dalam Negeri supaya kita boleh merancakkan aktiviti sumbangan dengan bantuan syarikat-syarikat yang bersedia untuk menjalankan "Corporate Social Responsibility (CSR)" dan melalui jaringan (network) ahli kariah dan kawan-kawan dalam bidang percukaian.

Buat masa ini, kita sudah memulakan proses dengan menyediakan salah satu dokumen yang diperlukan, iaitu Undang-Undang Kecil Tabungwang Pembinaan. Sebuah Jawatankuasa Kecil sudah ditubuhkan untuk menguruskan akaun Tabungwang ini dengan tujuan mengumpulkan dana bagi membina dan menyiapkan Masjid Al-Mustaqim ini.

Sebarang perkembangan tentang Tabung Dana akan saya update di sini dan di FB Masjid.

p.s. Terima kasih @kuSempoi.. saya tak sempat nak scan berita tu semalam..


Sumbangan Sebulan RM50 selama 20 bulan, INSYAALLAH..
Berita rumah sampah VSP dah keluar ke belum?

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #16 on: 28 Sep, 02:59:15 PM »
kos keseluruhan kira-kira Rm7 juta? yg selebihnya tu nak dpt dari mana?

Perancangan kita adalah KESELURUHAN 7 JUTA yang diperlukan itu dikumpulkan melalui derma, cuma kita akan mendapatkan kelulusan Pelepasan Cukai Pendapatan dari Lembaga Hasil Dalam Negeri supaya kita boleh merancakkan aktiviti sumbangan dengan bantuan syarikat-syarikat yang bersedia untuk menjalankan "Corporate Social Responsibility (CSR)" dan melalui jaringan (network) ahli kariah dan kawan-kawan dalam bidang percukaian.

Buat masa ini, kita sudah memulakan proses dengan menyediakan salah satu dokumen yang diperlukan, iaitu Undang-Undang Kecil Tabungwang Pembinaan. Sebuah Jawatankuasa Kecil sudah ditubuhkan untuk menguruskan akaun Tabungwang ini dengan tujuan mengumpulkan dana bagi membina dan menyiapkan Masjid Al-Mustaqim ini.

Sebarang perkembangan tentang Tabung Dana akan saya update di sini dan di FB Masjid.

p.s. Terima kasih @kuSempoi.. saya tak sempat nak scan berita tu semalam..


Sumbangan Sebulan RM50 selama 20 bulan, INSYAALLAH..

Setuju. boleh mintak untuk dipertimbangkan bagi pelepasan cukai atas derma dan hadiah kepada institusi/organisasi yang diluluskan sebagaimana yang terkandung di dalam subseksyen 44(6/7A) Akta Cukai Pendapatan 1967. Pelepasan cukai sebanyak 7% daripada pendapatan agregat individu.

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #17 on: 28 Sep, 03:13:23 PM »
klo boleh kat resit tu nanti tulislah organisasi ni telah berdaftar dengan SSM dan telah mendapat kelulusan pelepasan cukai daripada LHDN. bagi memudahkan urusan pembayar cukai.  ;)

maximus

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 71
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #18 on: 28 Sep, 04:35:12 PM »
Quote
Berita rumah sampah VSP dah keluar ke belum?

Makin teruk nampaknya bila lalu hari ni.

p/s. dari org yg dah lama tak buang sampah kat situ  ;D
« Last Edit: 28 Sep, 04:37:09 PM by maximus »

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #19 on: 03 Oct, 06:59:47 PM »

Ref: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=225426380846887&set=a.120435738012619.19392.120427501346776&type=1&ref=nf

Scanner warna tidak dapat digunakan, setelah seminggu mencuba masih tidak berhasil. Maka saya uploadkan keratan akhbar hitam putih sahaja..
« Last Edit: 03 Oct, 07:02:16 PM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #20 on: 03 Oct, 07:10:44 PM »
tak dapat bacalah... kecik sangat
gambar pula tak jelas
tapi tahniah sebab dah nak naik masjid ini

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #21 on: 04 Oct, 09:11:11 AM »
Mengikut dari penjelasan En Zul dari BH (sewaktu majlis ramah mesra dengan ketua polis Kajang) pihak pemaju akan campur tangan di dalam mempercepatkan pembinaan masjid ni..

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ***********
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #22 on: 04 Oct, 12:56:10 PM »
Mengikut dari penjelasan En Zul dari BH (sewaktu majlis ramah mesra dengan ketua polis Kajang) pihak pemaju akan campur tangan di dalam mempercepatkan pembinaan masjid ni..

Alhamdulillah, saya dengar juga hari tu.. mungkin Dr. Rahman akan beri ulasan ketika kita berMesyuarat Bulanan JK Pembinaan di Surau Dahlia malam esok. Semua Pengerusi Persatuan Penduduk dan Pengerusi Surau-surau di BSP dijemput hadir, sebenarnya dari awal lagi sebagai Ahli Jawatankuasa secara automatik.
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #23 on: 06 Oct, 03:08:25 PM »
Tahniah kepada JK Pembinaan Masjid Al-Mustaqim  :D :D

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #24 on: 16 Jan, 02:59:37 PM »
so apa perancangan seterusnya? Bila mula start naik?

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #25 on: 12 May, 01:35:15 PM »
Boleh mohon share kan update kutipan terbaru...

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #26 on: 19 May, 11:41:31 AM »
Terima kasih tuan... kalau ikut bulan2, mungkin kutipan masjid lebih kurang average RM 75k sebulan... perkiraan awal, 6000 keluarga x RM 50 = RM 300k sebulan... so RM 75k dalam satu perempat dari target lebih kurang... jadi tempoh kutipan pun mungkin jadi lebih panjang 4 kali ganda dari target asal (20 bulan x 4 = 80 bulan)... tak apa, pelan2 kayuh... yang penting sampai InsyaAllah...

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #27 on: 19 May, 01:45:23 PM »
Mungkin terkini, kempen kurang sampai terutama kepada penghuni baru. Ramai jugak penghuni baru BSP ni. Sebelum ni pun ramai yg masuk terus aje 50 x 20 tu. Mungkin nak kena tambah la lagi.... insya'Allah.

sazzahan

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2916
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #28 on: 19 May, 03:05:47 PM »
mintak pencerahan. Maybank pelaburan sebanyak Rm470k tu mcm mana?  ::)

mancis

  • Global Moderator
  • Penghulu
  • ************
  • Posts: 275
Re: Komen tentang Dana Pembinaan Masjid Al-Mustaqim
« Reply #29 on: 19 May, 04:36:22 PM »
Ada pelaburan sampai RM 470k? Banyak jugak tu.... ::)