Author Topic: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA  (Read 7215 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mrs_madie

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 142
  • Gender: Female
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #30 on: June 25, 2009, 10:56:39 AM »
Setuju pasal kena berhemah bila memandu especially di kawasan2 perumahan.

Pasal sibuk berkejar ke opis mahupun balik ke rumah tuh rasanya atas individu gak la.

Pagi: kalau dah tau kena masuk opis on time jangan ler kuar lambat then bawak keta laju2. Penah byk kali kena dgn keta yg camnih.

Petang: For those yg keje jauh, eg. center KL yg mang jam, mang akan terlibat dgn kesesakan lalulintas yg amat teruk. Balik plak nak kena amik anak kat nurseri, kalau lagi lambat, lagi byk ler kena charge. So kdg tuh mang dorg ni akan tend to drive a little bit fast (including saya - well saya mengaku, napa nak sorok plak). Lorong jalan utama tu kan ada 2 lane, so sapa2 yg nak bawak 40km/j or 20km/j tu mintak ler tlg amik lane kiri. At least org2 yg terdesak macam saya ni boleh memandu ikut had laju 50 or 60km/j tu dengan lancar. Bayangkan laa kalau terpaksa ikut belakang keta yg bawak 20 or 40km/j tuh, mau 10- 15 minit baru nak sampai umah.


Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #31 on: June 25, 2009, 12:31:12 PM »
Petang: For those yg keje jauh, eg. center KL yg mang jam, mang akan terlibat dgn kesesakan lalulintas yg amat teruk. Balik plak nak kena amik anak kat nurseri, kalau lagi lambat, lagi byk ler kena charge. So kdg tuh mang dorg ni akan tend to drive a little bit fast (including saya - well saya mengaku, napa nak sorok plak). Lorong jalan utama tu kan ada 2 lane, so sapa2 yg nak bawak 40km/j or 20km/j tu mintak ler tlg amik lane kiri. At least org2 yg terdesak macam saya ni boleh memandu ikut had laju 50 or 60km/j tu dengan lancar. Bayangkan laa kalau terpaksa ikut belakang keta yg bawak 20 or 40km/j tuh, mau 10- 15 minit baru nak sampai umah.

Betul tu.... tp jgn la melampau-lampau lajunya.... agak-agak la jugak..... Bila anda pikir kete anda laju, ada kete lebih laju dari kete anda........ jd gunakan sebijak-bijaknya.....

mrs_madie

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 142
  • Gender: Female
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #32 on: June 25, 2009, 01:44:24 PM »
Laaa laju takat 50 je xyz ... ada org tuh lagi ler berdesit lajunyer .. kat jalan dalam taman perumahan lak tuh .. tuh lagi laa ... sapa laaa agaknya tuh   ;)  ;)  :D

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #33 on: June 25, 2009, 01:47:02 PM »
Laaa laju takat 50 je xyz ... ada org tuh lagi ler berdesit lajunyer .. kat jalan dalam taman perumahan lak tuh .. tuh lagi laa ... sapa laaa agaknya tuh   ;)  ;)  :D

Biar le dia laju manapun sampai gak.... sok dah tereksiden nnt sendiri tanggung la.... jgn langgar org sudahhhh....

mrs_madie

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 142
  • Gender: Female
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #34 on: June 25, 2009, 01:56:31 PM »
Insyallah ... tak langgar punya. Saya pemandu berhemah ..  :D  :D  :D

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #35 on: June 25, 2009, 02:04:25 PM »

Insyallah ... tak langgar punya. Saya pemandu berhemah ..  :D  :D  :D

Laaa laju takat 50 je xyz ... ada org tuh lagi ler berdesit lajunyer .. kat jalan dalam taman perumahan lak tuh .. tuh lagi laa ... sapa laaa agaknya tuh   ;)  ;)  :D


Sy bukan awak yg sy maksudkan.....  ;D ;D ;D ;D ;D

Nasrul

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #36 on: June 25, 2009, 02:25:08 PM »
Tertarik dengan isu ini.

1. Minta tolong sapa2 yang berhenti nak beli barang/makanan di kedai seksyen 4, tolong lah parking betul-betul. ni main suka2 hati letak kereta tepi2 jalan sampai create bottleneck di lorong yang kecik tuh. Kalau takde parking depan kedai (sebut: dalam kedai), parking la jauh sikit. Apa, kaki ada takleh jalan ker?

2. Minta tolong mereka (sebut: Mangkuk ayun) yg suka double park depan kedai nih, kalo nak keluar, kasi la signal, ni main masuk je. dah la kita kena manouver sebab dia parking double park, alih2 kene emergency break pulak sebab nak kasi dia ni keluar

3. sesapa yg drive dengan sgt berhemah dgn kelajuan 30-40km/j tu, tolong la kasi signal bila nak masuk simpang (especially simpang utama seksyen 2). dah la kita tunggu dia terhegeh2, alih2 dgn muka selamba tak bersalah belok masuk simpang..apa daa...

4. Jangan la potong que...sapa yg nak masuk Bkt Mahkota dari toll tu kalo dah lambat jangan la main selamba pegi depan ikut lorong kiri pastu pancung..kurang ajar betul..rasa nak langgar jer bagi terbalik kete tuh..perangai ni yg paling sy pantang sekali..org lain pun nak cepat apa...

Sekian dulu, saya baca juga komen2 disini, tapi saya tak la nak blame sapa2..cuma pastikan diri saya tak buat benda yg org tak suka sudah lah...

TQ

mrs_madie

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 142
  • Gender: Female
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #37 on: June 25, 2009, 02:58:01 PM »
Sy bukan awak yg sy maksudkan.....  ;D ;D ;D ;D ;D

Tau tau tau ...  ;)

4. Jangan la potong que...sapa yg nak masuk Bkt Mahkota dari toll tu kalo dah lambat jangan la main selamba pegi depan ikut lorong kiri pastu pancung..kurang ajar betul..rasa nak langgar jer bagi terbalik kete tuh..perangai ni yg paling sy pantang sekali..org lain pun nak cepat apa...

Betul betul betul .. setuju tuh. Org lain leh que naper lak org tu tak leh kan.

Satu lagi for those yg dok depan sekali tu, make sure jgn melebihi lampu insyarat sblh kanan sebab kalau dah terjulur ke depan tuh, dorg bukan perasan pun lampu tu dah bg signal hijau, dok harap lampu kat belah depan tu mang ler takkan tunjuk signal hijau sbb "ROSAK". Dah ler org belakang dok tunggu2 dia jalan tapi tak jalan2 .. Sabar jek laa

login

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 36
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #38 on: June 25, 2009, 03:21:38 PM »
smlm dlm pukul 9.30 mlm ada kete terbabas kat tgh roundbout seksyen 6 yg dari  nilai.. maybe kete tu speed laju time turun bukit nak menuju roundbout tu kot.. saya perasan kete wira terbabas di tgh2 roundbout tu.. tak smepat plak nak benti, sb gelap sgt. org tu ingat jalan terus kot..sekali terstuck atas rounbout..hrp2 takde pepe la kot..

kedainasfa

  • ALPHA LIPID LIFLINE
  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 595
  • Gender: Male
  • Slim Diet 2
    • alpha lipid & slim diet 2
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #39 on: June 25, 2009, 04:53:16 PM »
semalam masa saya balik keja dalam kul 6.45 da sampak eksiden kt simpang 3 kat ngan kolam tadahan seksyen 2 tuh.keta proton ngan keta kelisa.tgk orang dah ramai n rasanya pemandunya tak teruk cuma kete je yang kemek....saya xberenti la....

harap pada pemandu2 berhentilah di simpang 3 tuh...bagi laluan kat orang jalan utama....ni tidak,ramai yang jalan terus...tak tgk orang jalan utama....

mana yang dah terjadi jadikan pengajaran...

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #40 on: June 25, 2009, 05:29:49 PM »
smlm dlm pukul 9.30 mlm ada kete terbabas kat tgh roundbout seksyen 6 yg dari  nilai.. maybe kete tu speed laju time turun bukit nak menuju roundbout tu kot.. saya perasan kete wira terbabas di tgh2 roundbout tu.. tak smepat plak nak benti, sb gelap sgt. org tu ingat jalan terus kot..sekali terstuck atas rounbout..hrp2 takde pepe la kot..

Kira kes "overspeed" la ni....

fajar

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 150
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #41 on: June 25, 2009, 09:34:20 PM »

 8) We can use our driving attitudes and behaviors to make life on the road less of a hassle and more pleasant for everyone.
Good or bad attitudes and behaviors may contribute a lot to what's going to happen on the road
Recognize the consequences, and find out how to adjust our driving manner and practices ;)
« Last Edit: June 25, 2009, 09:59:17 PM by fajar »
I don't know the key to success, but the key to failure is trying to please everybody

BMAAJ

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 95
  • Orang Asli Seksyen 6
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #42 on: June 25, 2009, 10:39:15 PM »
teman rase cadangan kome semua 50 km/j rasenya idakler sesuai bebenor dalam bandar, kecuali kat seksyen 5 (kawasan kampung)

Aikkk.... tak abis lagi? Kalau camtu ko "set"kan laju kat depan rumah ko Minimum 60km/j.....

teman sebenornya doa bior jalan kat depan seksyen 3 dan 4 tu beromabak-ombak, lubang lagi besar lagi baguih.  Pasai apa teman cakap lagu tu, masa mula2 teman datang ke BBM 3 tahun lepas anak muda kat BBM berlumba depan tu.  Masa teman duduk di Puchong dulu ade yang mati, dan jalan tempat depa berlumba penuh dengan peminat lumba kapcai.

F4iring

  • PM Bikers
  • Moderator
  • Hulubalang
  • ***********
  • Posts: 688
  • Gender: Male
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #43 on: June 26, 2009, 08:30:53 AM »
teman rase cadangan kome semua 50 km/j rasenya idakler sesuai bebenor dalam bandar, kecuali kat seksyen 5 (kawasan kampung)

Aikkk.... tak abis lagi? Kalau camtu ko "set"kan laju kat depan rumah ko Minimum 60km/j.....

teman sebenornya doa bior jalan kat depan seksyen 3 dan 4 tu beromabak-ombak, lubang lagi besar lagi baguih.  Pasai apa teman cakap lagu tu, masa mula2 teman datang ke BBM 3 tahun lepas anak muda kat BBM berlumba depan tu.  Masa teman duduk di Puchong dulu ade yang mati, dan jalan tempat depa berlumba penuh dengan peminat lumba kapcai.

aikk...camtu pulak....ramai yang komplen pasal jalan xelok laa, berlubang la......penuh tahi lembu laa.... ;D

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: CARA PEMANDUAN DI BUKIT MAHKOTA
« Reply #44 on: June 26, 2009, 11:34:49 AM »
Tertarik dengan isu ini.

1. Minta tolong sapa2 yang berhenti nak beli barang/makanan di kedai seksyen 4, tolong lah parking betul-betul. ni main suka2 hati letak kereta tepi2 jalan sampai create bottleneck di lorong yang kecik tuh. Kalau takde parking depan kedai (sebut: dalam kedai), parking la jauh sikit. Apa, kaki ada takleh jalan ker?

2. Minta tolong mereka (sebut: Mangkuk ayun) yg suka double park depan kedai nih, kalo nak keluar, kasi la signal, ni main masuk je. dah la kita kena manouver sebab dia parking double park, alih2 kene emergency break pulak sebab nak kasi dia ni keluar


Kes double park kat kedai mkn sek 4 ni mmg dah lame sy peratikan....dr petang sampai mlm. Ada gak ngan selamber bawak slow..pastu tup tup berenti tgh jln nak turun kan org. Kang klu tersondol blakang kete dah marahkan org..padahal salah sendri.Mmg attitude sesetengah org nih klu bleh nak stail drive tru..bukak cermin terus order...malas nak parking / jalan jejauh.Cikmelah klu balik petang..mmg sakit pale klu lalu depan deretan kedai sek 4 ni...