Author Topic: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)  (Read 56831 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Siapa ada pasang alarm system dekat rumah mcm Armour, ADT, Amway, etc... kongsikan pengalaman anda...

BTW, saya pakai ADT dan amat berpuas hati dengan service sebelum & selepas pemasangan.  Customer service sgt friendly (Even time false alaram he he he).  Oh ya, siapa yg nak pasang alarm ADT boleh contact org yang tolong pasang utk saya.

Nama : En. Anuar
Phone Num : 016 2212090

Bila anda call dia, bagi tau anda di refer oleh Saya Sulaiman Sabur.  Insya Allah anda akan dapat special attention.  Beliau amat familiar dengan kawasan Putra Mahkota ni.

Alarm system ni, cuma sebahagian daripada ikhtiar kita.  Yang menentukan tetap yg Esa.

Wallahualam.
« Last Edit: July 12, 2008, 11:22:52 PM by Sulaiman Sabur »

MaSsArO

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 40
Pakai ADT alarm gak, tapi banyak problem false fire alarm... selepas 3,4 kali datang servis/repair x boleh solve jugak, saya suruh diaorg deactivate jer function tu... lepas tu dah ok dah sampai skrg x de masalah lagi

nikhilmizam

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 39
Untuk rumah teres 2 tingkat, berapa anggaran harga untuk pemasangan ADT?

Wassalam..

MaSsArO

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 40
Depends... berapa banyak tingkap, pintu ada, jenis sensor. Tapi macam ADT, dia ada pakej tertentu yg tersedia. Rumah saya dulu kena RM1.9K (kalau x silap) ,lepas tu monthly service caj rm75

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Rumah saya,

Dua tingkat.
16 tingkap
2 pintu + 1 sliding door
1 smoke detector
2 keypad

Total RM 2300 ++

False alarm ada juga tapi bukan di sebabkan sistem, tapi disebabkan kesilapan penghuni rumah.  Tapi jgn risau, sebab service center ADT call dengan baik.  Tak ada kes yang terlepas pandang... Komen setakat ni.. Puas Hati.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Baru baru ni, dekat keypad ADT alarm ada tulis 'SERVICE'... bermaksud something wrong dengan alarm system.  Call En. Anuar
(016 2212090).  Dia kata ada baru pasang streamyx tak...? ha ah... so kena pasang splitter... technican datang pasang splitter, cost RM 80... setakat ni, alhamdulillah puas hati... walaupun seminggu sekali ada false alarm sebab ada anak kecik yg asyik terjah grill....  Tapi customer service dia TIP TOP....
« Last Edit: July 12, 2008, 11:23:33 PM by Sulaiman Sabur »

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Salam perkenalan..
Saya dah pasang ADT (sign-up pada hari perasmian Kejiranan BSP tempohari) setelah dikhabarkan ada Pakej Istimewa ADT-UMLand. Saya cuma bayar kos pemasangan RM299, dan peralatan sekuriti (basic) diberi percuma. Dia ada cakap kalo nak tambah point cuma bayar RM90/point. Syarat, kontrak 3 tahun dengan bayaran bulanan RM75. Tak pasti sama ada pakej tersebut masih ada atau tidak. Jika berminat boleh saya tolong tanye-tanyekan pada vendor ADT tu.

My 2-cents  ;D
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

kiroroe

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 231
bila lagi agaknya ada promotion ek? nak tau..kalau alarm bebunyi..kuat tak? pastu dia mati sendiri ke atau tunngu owner atau centre deactivate kan? dia akan notify owner n centre je ek?

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
setiap kali ada HOMEDEC kat mana mana.. ADT mesti ada... time tu PEMASANGAN adalah percuma (Selalunya la).. cuma bayar additional dan bulanan je... Kalau saya tau dah lama saya tunggu promotion... jimat juga dlm RM1k tu....

Utk Latest info kena tanya Vendor ADT...

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
bila lagi agaknya ada promotion ek? nak tau..kalau alarm bebunyi..kuat tak? pastu dia mati sendiri ke atau tunngu owner atau centre deactivate kan? dia akan notify owner n centre je ek?

Saya dapat banyak extra rasanya, pasal siren saya jenis dalam box letak kat luar dan ada strobe light, kuat gila bunyi. Kalo duduk dalam rumah berdengung la telinga. Bab mati sendiri tu tak pernah try psl skrg kalo bunyi saya yang aktifkan.. secara tak sengaja... mamai bangun tido sebab anak nangih nak susu.. hehehe

Centre akan call bila bunyi, tapi biasenya saya yang off-kan.. cuma saya kurang bersetuju le konsep ADT buat centre di Singapore (based on the number yg keluar kat henfon). Tapi on the whole masih contend le dgn service diorang
« Last Edit: January 07, 2009, 05:47:18 PM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

irzary

  • Guest
sikap jiran tetangga turut main peranan...
main pasang alarm tp hidup kau-kau aku-aku... pun x guna juga....
sebaik2 nya... kita kenal jiran tetangga....

berkaitan alarm... tak dinafikan kegunaannya...
tp apa yg berlaku didepan mata saya dan pembacaan di internet....
kdg2 berbunyi, berbunyi juga tp jiran2 tak nak ambil tau dan harapkan polis sahaja yang dtg kemudiannya...
kecurian tetap ada ...

just pendapat...

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
saya lebih meniatkan alarm system ni sebagai usaha supaya dapat bagi warning bila ada orang masuk rumah ketika kami sekeluarga ada dalam rumah, bunyi alarm dapat kejut saya dari tidur. Berkenaan kalau orang nak masuk atau tidak tu, tawakkal aje dan terima qada' dan qadar. Lagipun rumah saya memang dah kena pecah masa awal2 pindah dulu, time tengahari lagi. Masa tu saya dah rasa syukur tak kena time saya tidur pasal saya ni pokai manjang.. takde barang berharga.
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

snakatak

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 567
7 hb Januari 2009 adalah hari yang tak dapat saya lupakan .. saya baru pindah lebih kurang 6 bulan yang lalu tapi hari tu dah kena pecah masuk..dia masuk sama time mcm rumah jabbar waktu tengahari.. abih laptop 3 biji tapi barang kemas ngan duit dia gigit jari  sebab memang x dak di dalam rumah.. jadi penerangan tentang ADT tu kalau ada sesiapa yang ada info bulih tulun bagitau tak keberkesanan dia tu..dan harga semasa serta instalsinya.. tak bulih jadi nie..aku dapat mampus aku bunuh ni orang tak de kesia..kesian deh..

snakatak

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 567
Siapa ada pasang alarm system dekat rumah mcm Armour, ADT, Amway, etc... kongsikan pengalaman anda...

BTW, saya pakai ADT dan amat berpuas hati dengan service sebelum & selepas pemasangan.  Customer service sgt friendly (Even time false alaram he he he).  Oh ya, siapa yg nak pasang alarm ADT boleh contact org yang tolong pasang utk saya.

Nama : En. Anuar
Phone Num : 016 2212090

Bila anda call dia, bagi tau anda di refer oleh Saya Sulaiman Sabur.  Insya Allah anda akan dapat special attention.  Beliau amat familiar dengan kawasan Putra Mahkota ni.

Alarm system ni, cuma sebahagian daripada ikhtiar kita.  Yang menentukan tetap yg Esa.

Wallahualam.

En.Sulaiman pakai ADT pakage yang mana satu?

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Salam perkenalan..
Saya dah pasang ADT (sign-up pada hari perasmian Kejiranan BSP tempohari) setelah dikhabarkan ada Pakej Istimewa ADT-UMLand. Saya cuma bayar kos pemasangan RM299, dan peralatan sekuriti (basic) diberi percuma. Dia ada cakap kalo nak tambah point cuma bayar RM90/point. Syarat, kontrak 3 tahun dengan bayaran bulanan RM75. Tak pasti sama ada pakej tersebut masih ada atau tidak. Jika berminat boleh saya tolong tanye-tanyekan pada vendor ADT tu.

My 2-cents  ;D

Sekadar update...

Techie ADT baru aje lepas servis alarm equipment di rumah saya semalam. Dia kata pakej 'basic security' seperti saya punya masih ada, cuma harga pemasangan kini RM399.00. Peralatan FOC dengan syarat kontrak RM75.00/bulan selama 3 tahun masih lagi sama. U nego le pasal peralatan tu, kalau dia nak bagi 'contact sensor' utk sliding door, mintak le tukar jadi 'vibration sensor' sebab lebih secure. Bab-bab lain tu, edjas le dgn dia cemana nak dpt barang free lain..  ;)

Techie tu offer kat saya remote on/off switch dengan kos RM350. Rasa menarik tu..
« Last Edit: January 29, 2009, 03:34:52 PM by jabbar4aiman »
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need