Author Topic: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)  (Read 59425 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
saya nak pasang gak dalam 2-3 bulan lagi

masih boleh dapat harga yg sama ker

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Boleeehhh.. baru semalam saya sembang dgn Techie ADT tu..
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas

En.Sulaiman pakai ADT pakage yang mana satu?

Saya pakai set alarm yg standard je... tapi semua tingkap dan pintu ada sensor, termasuk le tingkap tandas yg kecik tu, smoke detector dan motion sensor... (Siren kat luar tak dak...) .  Lepas tu ada bayaran bulanan utk 3 tahun... Setakat ni, berpuas hati le dgn ADT service, cuma jgn lupa hidden cost dia ialah charge telefon dlm RM 20 per month sebab ADT system tu hantar signal ke Call center...
« Last Edit: January 29, 2009, 05:25:49 PM by Sulaiman Sabur »

rusty blade

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 15
en. sulaiman, can u elaborate further on the hidden phone charges of RM 20 p/mth, coz i am about to install ADT but i wasn't informed on this. Meaning beside the installation charges, on top of the CMS service charges of RM 75 per mth there will be this phone charges which will bring close to RM100 p/m. Kalau begini, i'm having 2nd thoughts on ADT....

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Hidden cost dia ialah signal yg dihantar secara rawak oleh system ke Center.  sehari dalam 4 kali kalau tak silap saya.  Total bil telefon ialah dlm RM 15 to RM 20...  Setakat ni memang puas hati. 

Kalau u plan nak pakai system lain, boleh le call salesman dia suruh dia buat perbandingan... Cara tu la menyebabkan saya end up dengan ADT.  Salah satu sebab juga ialah Brand ADT ni dah lama dlm bidang ni.  Apa apa pun, penilaian anda sendiri adalah segalanya...

rusty blade

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 15
Thank you for the explanation. Yep, i guess ADT is one of the established one and will try them out bcoz of their reliability.

ALBERTKOK

  • Guest
Hi, nama saya albert, im from invisible grille.(geriji lutsinar)cuma nak sharekan sebab kenapa alarm selalunya ada false alarm.
peratusan tertinggi di sebabkan false alarm adalah vibration sensor.bagi penduduk sudah lama pakai alarm dah lama tidak pernah ada false alarm jangan ingat ia stabil...kemungkinan sensiviti alarm vibration tu yang terendah sekali.itulah sebab banyak kes pecah masuk rumah walaupun ada geriji, tapi pencuri professional zaman ni mampu masuk tanpa trigger alarm tu dan ini selalunya mengakibatkan penghuni rumah dicederakan, (memang ada cara untuk mengatasinya sebelum pencuri masuk alarm mesti dapat di kesan)

Bagi rumah yang selalu ada false alarm....vibration tu boleh adjust sensivitinya.tapi jangan lupa.kemungkinan besar alarm tu tidak akan berfungsi apabila pencuri cuba nak masuk.

oleh sebab2 diatas,adakah anda ingat rumah pasang grille  besi sebesar besarnya serta alarm dan adakah ia pasti tidak akan masuk rumah anda.(Jawapanya--Tidak)

sebab kenapa anda pasang grille dan alarm,,??????(mesti cuba menghalang pencuri)
ANDA INGAT --JIKA SEKELUARGA ANDA TIDUR DENGAN LENYAK,ANDA NAK TAHU TERLEBIH DAHULU KE SEBELUM PENCURI MASUK ATAU SELEPAS MASUK TERUS SAMPAI KE BILIK BARU ANDA SEDAR,TENTUNYA DAH TERLAMBAT.....(NI JUGA ADA CARA MENGATASINYA)

mencegah jenayah adalah tanggungjawab semua pihak.



kiroroe

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 231
susah kalu mcm ni...betul jugak tu...yg penting..persatuan penduduk dan kejiranan tu....

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Quote
ANDA INGAT --JIKA SEKELUARGA ANDA TIDUR DENGAN LENYAK,ANDA NAK TAHU TERLEBIH DAHULU KE SEBELUM PENCURI MASUK ATAU SELEPAS MASUK TERUS SAMPAI KE BILIK BARU ANDA SEDAR,TENTUNYA DAH TERLAMBAT.....(NI JUGA ADA CARA MENGATASINYA)

Albert....macam menarik saja geriji lutsinar tuu  ;D

Cuba kongsikan bersama di forum ini.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Matahari, banner kat bawah tu boleh share tak?

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
akusempoi...maafkan sy buat banner tanpa minta kebenaran pihak penganjur  ;D

ni script utk banner dibawah.


http://i154.photobucket.com/albums/s268/lagendabuta/CARBOOT3.gif

Sy hantar melalui pm gak scriptnya.
« Last Edit: March 03, 2009, 12:55:49 PM by Matahati »
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
salam ... tak pe, sangat dialu2kan

dan nak ucap terima kasih kerana bantu buat banner tersebut

kiroroe

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 231
si albert ni ada solution ke atau bagi komen jeee...kalau ikut ayat dia mcm ada solution....hehehe

kiroroe

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 231
aku nak tanya ...kalau alarm bebunyi....center call kita ke call polis?

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
kalau ADT, alarm bunyi dia akan call 3 nombor yg kita bagi... selalunya no rumah, no hp & 1 no jiran.  Tapi kalau trigger silent alarm... dia akan call sekali no kalau tak da dia terus call polis.  Silent alarm ni, ialah no yg kita masukkan utk matikan alarm... tapi no tu special sebab bila masukkan no tu, alamrm silent tapi call center dapat distress signal.  selalu di gunakan apa bila ada ugutan utk matikan alarm....