Author Topic: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)  (Read 56841 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

kiroroe

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 231
ooo...kiranya kalu  alarm..dia akan call 3 no tu...pastu terserah kita nak call sapa plak ek...kalau kita kat kampung....kenala kita call polis pi check umah ek...dibuatnya false alarm..3,4 kali....jenuh polis...silap2 kena haruk plok....

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Pengalaman saya bercuti seminggu tinggalkan rumah dan alarm bunyi, berikut apa yang berlaku...

1. Pegi bercuti dan call ADT bagi tau tarikh bercuti.

2. Alarm rumah bunyi. 
(Alarm ni akan off sendiri selepas beberapa minit.  tapi dia akan bunyi balik kalau ada next pencerobohan)

3. ADT Call centre call.

4. Saya bagi instruction utk depa call polis.
(Depa call polis tapi polis tak jumpak rumah sebab salah alamat time saya isi borang dulu)

5. ADT Call balik depa kata polis tak jumpa rumah dan saya update alamat rumah. 
ADT tanya saya apa nak buat next time kalau alarm bunyi lagi.
Saya bagi instruction, just monitor dan call polis kalau 'Confirm' ada orang masuk rumah.
'Confirm' di sini bermaksud, kombinasi yg berikut : Minimum 1 signal dari pintu or tingkap di tambah dengan Motion Sensor distress.
Bila combinasi ni ada bermaksud, penceroboh dah lalu tingkap or pintu dan confirm ada movement dalam rumah detected by Motion Sensor.

6. Bila balik rumah, Panel alarm bunyi 'tit' 'tit' 'tit' bermaksud alarm dah pernah bunyi....

So mcm tu la keadaannya.  Alhamdulillah peace of mind... ditambah dengan pagar ayat kursi sebelum keluar rumah time cuti hari tu...

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
sdr sulaiman,

Nak tau gak....ada ke alarm yg berbunyi tu di sebabkan betul2 pencerobohan berlaku atau di sebabkan kucing atau burung yg hinggap di atap.

Pernah gak berlaku di rumah jiran sy alarm berbunyi di sbb kan burung.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Time balik tu, ada juga check sekitar rumah... tak ada pun kesan kesan pencerobohan... tapi rasanya kucing or burung hinggap atas atap, tak pernah pun trigger alarm.  Even guruh pun tak trigger.  So time cuti tu tak dapat nak conclude sebab ape.... Wallahualam...

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Tuan Sulaiman,

Boleh bagi tip-tip untuk org baru dengan ADT ni tak? Saya baru je pasang kat rumah dan masih terkial2 untuk armed or disarmed.

Semalam, try nak armed semasa berada dalam rumah. Lepas tu alarm bunyi sebab motion sensor detect movement. Try disable motion sensor tu... baru lah boleh gerak dalam rumah.

btw: masa pasang tu, saya ada sebut nama tuan sulaiman pada En Din..salesmn ADT tu

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Sdr akusempoi....sementara tunggu tuan Sulaiman respon pertanyaan sdr, boleh tak kongsikan cost utk memasang ADT ni. Itu pun jika tidak keberatan.

Jika baca thread mula2, cost mencecah RM2k dgn bayaran bulanan RM75 dan cost telepon RM20 sebulan. Ada ke kosnya lebih kurang sama?

Sy pun berhajat nak pasang jika cost nya berkemampuan dgn sy. Dua minggu lagi nak berpindah rumah  ;D
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Matahati,

Memang kosnya sekitar RM2 ribu, lebih2 lagi kalau tak ada apa2 promosi.

Saya ambil yg premier package, standard harga RM1.5k termasuk control panel, LCD keypad, motion detector, 2 magnetic contacs, indoor siren, back-up baterry pack dan ADT decal.

Lepas tu tambah 1 smoke, 8 vibration, 6 magnetic, 1 LCD keypad dan 1 outdoor siren.Jumlah melebihi rm2k.

Monthly kena bayar RM75 dan kos telefon setiap kali isyarat dihantar kepada ADT sebab system itu disambung terus ke talian telefon.

Tapi setakat ini kami berpuas hati dengan perkhidmatan mereka.

p/s: kalau jadi ambil letaklah saya sebagai reference Khairil Anuar..hehehe.. kalau tak keberatanlah.

sbj_s5

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 325

The main objective pasang alarm ni adalah utk menakut2kan penceroboh dari memasuki rumah kita..bukan menghalang mereka dari memasuki rumah kita.  Bila siren dah berbunyi, maka kebanyakannya sesiapa yang berniat jahat akan takut.....takut org nampak, tuan rumah sedar dari tidur dsb.

Semenjak memula pindah, dan banyak kejadian break in, setiap malam tidur kurang lena.. Bila dah reda, baru tak terfikir benda2 yg bukan2 time nak tidur...

Saya memang x pasang fixed line kat rumah, jadi itu yang tertangguh2 nak pasang alarm dari mula dulu sebab kita kena subscribe dgn ADT, ARMOUR, etc..

Tapi ada satu alternatif... since alarm ni function as a deterrence to  intruder...

Pasang alarm tapi tak payah bayar bulanan.... Save bayar bulanan 75 riyal...




Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Terma kasih akusempoi ttg info itu.

InsyaAllah....jika sy pasang sy akan bagi nama sdr sbg reference.

Tunggu respon dari tuan sulaiman ttg pertanyaan sdr tuu.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Tuan Sulaiman,

Boleh bagi tip-tip untuk org baru dengan ADT ni tak? Saya baru je pasang kat rumah dan masih terkial2 untuk armed or disarmed.

Semalam, try nak armed semasa berada dalam rumah. Lepas tu alarm bunyi sebab motion sensor detect movement. Try disable motion sensor tu... baru lah boleh gerak dalam rumah.

btw: masa pasang tu, saya ada sebut nama tuan sulaiman pada En Din..salesmn ADT tu

Situasi : Anda ingin hidupkan alarm dgn ada orang di dalam rumah.
Caranya : Tekan STAY selama 2 second.
Fungsi Alarm : Semua alarm ON KECUALI motion sensor.  Maksudnya sebarang pergerakan dirumah tidak akan mengaktivate kan alarm.

Situasi : Anda keluar rumah tanpa ada orang di dalam rumah.
Cara 1 : Tekan EXIT selama 2 second.
Cara 2 : Tekan no KOD anda.
Fungsi Alarm : Semua alarm akan ON.  Alarm akan berbunyi selama beberapa minit. sekiranya pencuri masuk rumah juga, motion sensor akan mengaktivatekan alarm sekali lagi dan ketika itu CONFIRM ada aktiviti di dalam rumah.  Kes begini, ADT akan call polis sekiranya anda tidak dapat di hubungi.




namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Setuju... ada gak system yg tak ada monthly fee.

Saya ada contact org yg pasang ADT tu actually ADT outsource kepada company CableGuy... dia ada bawak system dia sendiri yg tak ada CMS (centralize management system).. dia kata ini stand alone.... dan ada gak yg stand alone yg boleh infrom tru mobile phone. Pendek kata banyak option lain. Tapi setelah saya fikir2kan, saya lebih suka yg ada CMS sebab esp kalau kita tiada dirumah, mereka akan bantu secara jarak jauh/boleh hantar bantuan terus. Serta system CMS ADT ini ada one-push panic button. Bila ada kecemasan, tak payah call.. tekan button dan mereka akan hantar bantuan.

Org CableGuy tu boleh dihubungi di talian 016-2132936, namanya Kean.

The main objective pasang alarm ni adalah utk menakut2kan penceroboh dari memasuki rumah kita..bukan menghalang mereka dari memasuki rumah kita.  Bila siren dah berbunyi, maka kebanyakannya sesiapa yang berniat jahat akan takut.....takut org nampak, tuan rumah sedar dari tidur dsb.

Semenjak memula pindah, dan banyak kejadian break in, setiap malam tidur kurang lena.. Bila dah reda, baru tak terfikir benda2 yg bukan2 time nak tidur...

Saya memang x pasang fixed line kat rumah, jadi itu yang tertangguh2 nak pasang alarm dari mula dulu sebab kita kena subscribe dgn ADT, ARMOUR, etc..

Tapi ada satu alternatif... since alarm ni function as a deterrence to  intruder...

Pasang alarm tapi tak payah bayar bulanan.... Save bayar bulanan 75 riyal...





namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Situasi : Anda ingin hidupkan alarm dgn ada orang di dalam rumah.
Caranya : Tekan STAY selama 2 second.
Fungsi Alarm : Semua alarm ON KECUALI motion sensor.  Maksudnya sebarang pergerakan dirumah tidak akan mengaktivate kan alarm.
Saya try gak semalam tapi alarm berbunyi juga. Tu yg bypass je motion sensor.

Situasi : Anda keluar rumah tanpa ada orang di dalam rumah.
Cara 1 : Tekan EXIT selama 2 second.
Cara 2 : Tekan no KOD anda.
Fungsi Alarm : Semua alarm akan ON.  Alarm akan berbunyi selama beberapa minit. sekiranya pencuri masuk rumah juga, motion sensor akan mengaktivatekan alarm sekali lagi dan ketika itu CONFIRM ada aktiviti di dalam rumah.  Kes begini, ADT akan call polis sekiranya anda tidak dapat di hubungi.
Part ni saya tak boleh buat sebab tak ada butang EXIT kat keypad saya. Mungkin keypad saya jenis berlain drpd tuan Sulaiman

kiroroe

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 231
Kengkawan...boleh tak bagi contact no...untuk pemasangan ADT ni.....gua punya member yg akan menjadi ahli keluarga seksyen 5 nak pasang la...kalau ada bleh dapat murah2 promosi untuk ADT pun ok gak...saudara sulaiman...adt ni centre dia kat singapore ek...kalau kita suh dia contact polis terus ok tak? kalau dia call kita dulu..pastu kita suh dia call polis plak..dia tak marah ke..hehehe

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
ada sorang ahli kita disini bawak ADT... ini nombor dia

Cegah pecah rumah dengan Alarm System ADT.
Sila call saya di 018-2690606 untuk pertanyaan. Bole trade in alarm yang sedia ada kepada sistem ADT.
Terima kasih.

Atau leh call en din 017-3440408 atau en anuar 016-2212090

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Pda 28 - 31 August 2009 di PWTC ada Perfect Livin' 09 Exhibition by CIMB Bank.  ADT ada kat sana.  Selalu depa bagi promotion, installation free... kalau nak tau boleh call En. Din & En. Anuar dgn lebih lanjut.

Btw, kena confirm pasal keypad... tak pasti pulak saya ada keypad yg tak ada button EXIT.  & kalau button STAY tak berfungsi, kena panggil ADT utk reconfigure balik.  BTW, pastikan anda tukar kod 'SILENT ALARM' anda.  2**0 tu default number dan rasanya semua pencuri dah tau.