Author Topic: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)  (Read 59583 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Update ADT Alaram,

Last week zon 2,3,4,5,6,7 tiba tiba ON je... tak boleh nak disable, so call ADT ...

Bila check rupa rupanya cable kat atas atap tu dah di makan tikus.. banyak yang putus.  ADT technician yg datang tu , namanya JASMIN (Lelaki).. saya naik sekali kat bumbung bantu dia buat wiring.  Hasil dari insiden ini ada beberapa Lesson Learnt yg boleh di kongsi:

1. Pastikan anda selalu check koloni tikus di syiling rumah anda.  Saya pasang perangkap dan dapat se ekor... Suspect ada 3 ekor so selainya saya beli racun tikus 6 packet (RM 1.5 / packet - kedai hardware sebelah 7E). Rasanya recomend pasang racun tikus ni 3 bulan sekali kat atas syiling tu.
2. ADT technician yg datang tu bagi tips, katanya some technician boleh TIPU, bila kes wayar putus pun depa minta buat re-wiring.  Walhal cuma re-connection je.  Technician tu kata lagi, kalau ada masalah yg sama, kita boleh just pi sambung sendiri je wire tu, ikut color.
3. Keypad kat rumah saya rupanya model LAMA.  so siapa nak pasang ADT alarm selepas ni, insist minta KEYPAD MODEL BARU.  Katanya, keypad model baru tu lebih canggih dan display LED.

Itu je update setakat ni. 

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Tulah yang saya confius hari tu pasal keypad... ingatkan saya dengan En Sulaiman punya, rupanya saya punya lain (keypad yg baru). Terima kasih atas peringatan ini.

Update ADT Alaram,

Last week zon 2,3,4,5,6,7 tiba tiba ON je... tak boleh nak disable, so call ADT ...

Bila check rupa rupanya cable kat atas atap tu dah di makan tikus.. banyak yang putus.  ADT technician yg datang tu , namanya JASMIN (Lelaki).. saya naik sekali kat bumbung bantu dia buat wiring.  Hasil dari insiden ini ada beberapa Lesson Learnt yg boleh di kongsi:

1. Pastikan anda selalu check koloni tikus di syiling rumah anda.  Saya pasang perangkap dan dapat se ekor... Suspect ada 3 ekor so selainya saya beli racun tikus 6 packet (RM 1.5 / packet - kedai hardware sebelah 7E). Rasanya recomend pasang racun tikus ni 3 bulan sekali kat atas syiling tu.
2. ADT technician yg datang tu bagi tips, katanya some technician boleh TIPU, bila kes wayar putus pun depa minta buat re-wiring.  Walhal cuma re-connection je.  Technician tu kata lagi, kalau ada masalah yg sama, kita boleh just pi sambung sendiri je wire tu, ikut color.
3. Keypad kat rumah saya rupanya model LAMA.  so siapa nak pasang ADT alarm selepas ni, insist minta KEYPAD MODEL BARU.  Katanya, keypad model baru tu lebih canggih dan display LED.

Itu je update setakat ni. 

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Alarm ada CMS selain ADT ni takde ke?

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
ada tapi takat saya tanya2 org sebab apa pakai ADT... murah berbanding yg lain dan servis bagus. Bab murah tu saya tak setuju, tapi alhamulillah berbaloi lah dengan apa yang dibayar. Bunyi jer alarm... terus diorang call check sama ada rumah ok atau tak. Kalau tak, terus hantar bantuan.
Alarm ada CMS selain ADT ni takde ke?

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Satu lagi tips hasil pengalaman...

utk ADT alarm... anda di beri 2 kod. Satu kod utk activate/deactivate alaram normally... satu code lagi adalah EMERGENCY activate/deactivate (Kalau kod ni di masukkan, alarm off tapi distress signal tetap sampai ke CMS)

so tipsnya; pastikan kedua dua kod tersebut adalah dalam kombinasi nombor dlm KUMPULAN yg sama... cth, kalau Kod normal adalah 1234 pastikan kod emergency juga adalah antara KUMPULAN nombor2 berkenaan cth, 2341 ... KENAPA?

kerana, anda akan selalu menekan kod normal dan sampai satu tahap akan ada tanda kotoran atau haus pada keypad.  jadi apabila ada di UGUT dan cuba memasukkan nombor kod EMERGENCY, sekiranya nombor kombinasi keduanya adalah dlm KUMPULAN yg sama, PEROMPAK tidak akan perasan anda masukkan no. EMERGENCY...

Tapi kalau nombor EMERGENCY anda adalah dari KUMPULAN lain dari nombor NORMAL anda, PEROMPAK akan perasan kerana anda akan menekan nombor KEYPAD yg BERSIH ... (Ini kes perompak tu dah biasa rompak rumah yg ada alaram.. he he he he)

harap anda paham dari bahasa tunggang langgang di atas...

asnuru

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 333
Wow...cermat betul perompak tu Mr. Sulaiman! Atau kita yang terlalu cermat?

Anyway...good info. :)

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Saya rasa system ADT yang baru ni lain sikit, kod emergency di aktifkan sedikit berlainan daripada Tuan Sulaiman punya.
[Telah diubah]
Satu lagi tips hasil pengalaman...

utk ADT alarm... anda di beri 2 kod. Satu kod utk activate/deactivate alaram normally... satu code lagi adalah EMERGENCY activate/deactivate (Kalau kod ni di masukkan, alarm off tapi distress signal tetap sampai ke CMS)

so tipsnya; pastikan kedua dua kod tersebut adalah dalam kombinasi nombor dlm KUMPULAN yg sama... cth, kalau Kod normal adalah 1234 pastikan kod emergency juga adalah antara KUMPULAN nombor2 berkenaan cth, 2341 ... KENAPA?

kerana, anda akan selalu menekan kod normal dan sampai satu tahap akan ada tanda kotoran atau haus pada keypad.  jadi apabila ada di UGUT dan cuba memasukkan nombor kod EMERGENCY, sekiranya nombor kombinasi keduanya adalah dlm KUMPULAN yg sama, PEROMPAK tidak akan perasan anda masukkan no. EMERGENCY...

Tapi kalau nombor EMERGENCY anda adalah dari KUMPULAN lain dari nombor NORMAL anda, PEROMPAK akan perasan kerana anda akan menekan nombor KEYPAD yg BERSIH ... (Ini kes perompak tu dah biasa rompak rumah yg ada alaram.. he he he he)

harap anda paham dari bahasa tunggang langgang di atas...
« Last Edit: October 15, 2009, 04:10:23 PM by akusempoi »

wanna be R3 owner

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 126
Sahabat semua, cukup2 la cerita pasal Sistem ADT kat dalam forum ni, nanti perompak baca, cukup ilmu dia nak menumpaskan kita, paling penting bab bagaimana sistem tu berfungsi dan kod kecemasan. Tolong le jgn cerita ye... perompak profesional skrg ni... kalau nak buat discussion, kita cari tempat sesuai, pekena teh ke kat mana2, saya tahu pasal model baru ni sbb saya guna yang tu dan memang ada cerita yang tak boleh cerita dalam ni.  ;D

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
ok saya akur. Cuma apa yang dibincang setakat ini adalah maklumat umum yang memang akan diketahui melalui sales person ADT atau brochure ADT.

Pak Malau

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 265
berminat dengan ADT nie.. ada ke package bayar bulan2x? kontrak pun tak pe..

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Sekarang tgh promotion kat Show house Bangi Height. Bab bayar bulan2 ni tak de kot... tapi leh tanya mana tahu ada lak. Tak pun kalau ada kredit kad, mungkin leh kautim dgn ADT buat installment.

berminat dengan ADT nie.. ada ke package bayar bulan2x? kontrak pun tak pe..

Pak Malau

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 265
Salam perkenalan..
Saya dah pasang ADT (sign-up pada hari perasmian Kejiranan BSP tempohari) setelah dikhabarkan ada Pakej Istimewa ADT-UMLand. Saya cuma bayar kos pemasangan RM299, dan peralatan sekuriti (basic) diberi percuma. Dia ada cakap kalo nak tambah point cuma bayar RM90/point. Syarat, kontrak 3 tahun dengan bayaran bulanan RM75. Tak pasti sama ada pakej tersebut masih ada atau tidak. Jika berminat boleh saya tolong tanye-tanyekan pada vendor ADT tu.

My 2-cents  ;D


ohhh mcm ni dah takde iekk..  :D

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Pakej ini masih ada ...valid hingga 9 Dec 2009. Kalau tengok brochure dia, nombor yg boleh dihubungi adalah Sharon 012-3062255.

Antara kelebihan offer ini:
- Free starter pack
- Discount on monitoring services

Pak Malau

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 265
oh kira bayar rm299 je la kan..

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Mungkin kena tambah beberapa sensor lagi sebab biasanya pakej basic tu tak cukup untuk rumah teres 2 tingkat.
oh kira bayar rm299 je la kan..