Author Topic: Pengalaman & Kesan Menggunakan Alarm System di rumah ... (ADT, Armour, etc..)  (Read 58655 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

tuberose78

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 111
  • Gender: Female
kami pun pakai adt juga.. yg ada cms tu.. setakat ni mmg tersangat la berpuas hati dengan services mereka.

kami dah pakai sejak dari masuk rumah.. 2tahun++ dah.. sebelum umah ada fixed line lagi.. masa tu kami pakai line maxis.. caj monthly fees tu, bukan adt yang caj sebenarnya, ikut sykt telipon tu la.. kalau x amek yang ada cms tu, tak payah la byr monthly fees tu..

haritu ada sekali motherboard yang besar tu rosak.. hangus sikit mcm terbakar.. maybe ada shot kut.. nk ganti motherboard tu rm300++ terbang... adeehhh...
pastu baru2 ni, smoke detector plak rusak.. nak ganti kena rm200++.. tapi budak technician tu (ntah sapa xingat plak nama dia..) kata smoke detector ni mmg senang rusak sbb dia teramat lah sensitipnyer..
time dia rusak plak tgh pagi buta, tetiba jer alarm berbunyi.. cms call, weols takut nk keluar bilik.. minta cms tulun call polis terus.. 7minit++ polis datang, baru weols berani kuar bilik.. check2.. tak der apa yg mencurigakan.. alhamdulillah.. rupanya smoke detector yang dah weng..
pastu ada jugak technician tu bg tips 'STAY' baru utk kami... hehehe... yang ada 'INSTANT' tu...  ;)

overall, service cms adt ni mmg tip top.. saya cadangkan kalau nak amek alarm, biar la amek ngan cms dia skali... baru lah berbaloi.. baloiiii...  ;)

happy hunting...


namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
tambahan utk cms tu, bil telefon selalu dalam rm18 sebab alarm akan bagi info kat adt central system beberapa kali dalam sehari.

Tapi skr telekom boleh bantu kita... bagaimana? Ambik servis telekom yg terbaru unlimited fixed line service...flat rate rm10 sahaja sebulan. Maka dah jmat rm8 sebulan. Bukan tu saja, kalau kita buat call ke mana2 tm fixed line tak ada caj tambahan. Dan satu lagi kalau buat cepat sementara masih ada leh dapat phone DECT secara percuma kalau langgani unlimited fixed line RM10 tu.

Disclaimer: saya bukan staff tm, dan tak dapat sebarang imbhan dari tm :)

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
TQ.. info yg amat berguna... nanti saya uruskan utk tukar ke TM fixed line...

asnuru

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 333
tambahan utk cms tu, bil telefon selalu dalam rm18 sebab alarm akan bagi info kat adt central system beberapa kali dalam sehari.

Tapi skr telekom boleh bantu kita... bagaimana? Ambik servis telekom yg terbaru unlimited fixed line service...flat rate rm10 sahaja sebulan. Maka dah jmat rm8 sebulan. Bukan tu saja, kalau kita buat call ke mana2 tm fixed line tak ada caj tambahan. Dan satu lagi kalau buat cepat sementara masih ada leh dapat phone DECT secara percuma kalau langgani unlimited fixed line RM10 tu.

Disclaimer: saya bukan staff tm, dan tak dapat sebarang imbhan dari tm :)

TM fixed line untuk yg ada streamyx saja. Tak ada streamyx tak layak memohon.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Ya betul kata asrunu tu... hanya layak untuk pengguna streamyx sedia ada atau permohonan baru.

Pak Malau

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 265
agak2x fasa 6 ni dah bleh masuk streamyx ke belum? takkan nak potong!!

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1309
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Semalam saya pi TM Point dekat seri kembangan.  Berikut ialah result dia:

1. Dpt tukar ke TM Promotion RM 10 per month.  Selama ni kena bayar RM 18-19 per month utk signal call to ADT CMS.  so lepas ni cuma bayar RM 10 fixed & unlimited calls to TM Fixed Line!.   Promosi hingga december this year.  Btw, sebelum apply pastikan No CMS tu guna TM Fixed line (Bukan fixed line from Maxis, Binariang or Time).  Org TM kat counter boleh tolong check melalui bil kita.  Promosi ni dapat DECT phone free.

2. Check account streamyx saya, depa kata boleh dapat FREE wifi router.  So tak pasal pasal dapat free wifi router.

So sesiapa yg guna alaram ada CMS, boleh check dgn TM utk kurangkan kos anda.

Semoga dapat membantu.

nando

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 158
sekarang ADT tengah wat promotion..so sesapa nak pasang..masa ni la pasang..sehingga raya cina ni..member gua dh amik...

FOC
1.Magnetic Contact (2)
2.Motion Sensor (1)
3.Indoor Sirens (1)
4.Control Panel & Keypad (1)
5.Decal (2)

Package Deluxe RM598 (Normal Price RM869)

1.Smoke Detector (1)
2.Magnetic Contact (3)
3.Vibration Sensor (1)

Tambahan Item

1.Vibration Sensor (10)..satu rm80
2.Lightning Isolator (1) rm80 (normal rm150)
3.Outdoor Siren (1) rm180


so total rm1658 sekali pasang

tuberose78

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 111
  • Gender: Female
Semalam saya pi TM Point dekat seri kembangan.  Berikut ialah result dia:

1. Dpt tukar ke TM Promotion RM 10 per month.  Selama ni kena bayar RM 18-19 per month utk signal call to ADT CMS.  so lepas ni cuma bayar RM 10 fixed & unlimited calls to TM Fixed Line!.   Promosi hingga december this year.  Btw, sebelum apply pastikan No CMS tu guna TM Fixed line (Bukan fixed line from Maxis, Binariang or Time).  Org TM kat counter boleh tolong check melalui bil kita.  Promosi ni dapat DECT phone free.

2. Check account streamyx saya, depa kata boleh dapat FREE wifi router.  So tak pasal pasal dapat free wifi router.

So sesiapa yg guna alaram ada CMS, boleh check dgn TM utk kurangkan kos anda.

Semoga dapat membantu.

alamakkk.. tahun lepas mmg tak sempat nak tukar ker promotion fixed line tu..
ada sesapa tahu promotion baru tuk fixed line ni ker..?
atau sebenarnya kita mmg boleh apply bila2 masa ajer.. cuma tak dapat la yang free2 tuuu....


ags

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 71
Kami tinggal di Putra Tropika..juga pengguna alarm ADT.  Setakat ni kalau ada false alarm atau apa teknikal problem..customer service dia akan call kami untuk bertanya.  So far service yang kami terima menyenangkan.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
alhamdulillah setakat ini saya berpuas hati dengan ADT

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Sy mengunakan jenama A-Home. Tak mampu nak guna ADT...kerana nak elakkan bayaran bulanan. Setakat ini setelah 5 bulan menggunakannya, sy amat berpuashati dan boleh tidur nyenyak....Zzzzzzzzz!

Sejak mengunakannya, semalam jam 3 pagi tetiba alarm/siren berbunyi. Panik!! Anak sy bangun capai kayu (kayu ni kalau pukul, pencuri pun boleh senyum lagi) dan anak perempuan sy capai besi (besi buat pasang curtain, ringan dan panjang cuma sekaki  ::))

Isteri sy pun panik jugak. Sy cool jer (cool sbb takleh buat apa2  ;D). Kat keypad menunjukan ada pencerobohan di zon 6 (di atas siling). Sy biarkan siren bunyi lebih kurang lima minit....jika ada pencuri sure dia lari. Selepas lima minit isteri sy off kan alarm....nak dengar ada tak pergerakan lagi tak. Mmg ada pergerakan....mungkin tupai, burung atau tikus  ;D

Sblm sambung tidur, sy bagi tazkirah kpd anak dan isteri. Sediakan payung sblm hujan....kita kena ada senjata disimpan sentiasa berdekatan dgn kita. Tak kira lah kayu besbol ke, besi ke, penyembur mata ke atau parang. Dlm keadaan panik....masa tuu lah baru nak ter cari2 senjata....... Mmg kelam kabut....senjata pun tak jumpa!

Di bawah nii sy kongsikan butir2 yg diberikan oleh alarm jenama A-Home. Sy beli di sini http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif

1. 24 unit vibration magnetik utk tingkap & pintu.
2. 2 unit motion sensor diletakan di atas siling /bumbung.
3. Keypad
4. Control Panel
5. 1 unit internal siren
6. 1 unit external siren
7. Battery

Ciri2 nya lebih kurang mcm ADT kot cuma takde CMS. Jika kita di luar kawasan dan salah satu sensor berbunyi, secara automatik talian telefon di rumah akan menghubungi handset kita dan memberitahu zon/area (ada 6 zon) mana yg berbunyi/di cerobohi. Kita boleh off kan siren melalui handset dan memberitahu jiran terdekat.

Kita boleh set kan kpd 3 nombor henpon. Bila siren berbunyi...ketiga-tiga nombor ini secara automatik akan di beri tahu.

Kos utk rumah 2 tingkat RM 1,388k bergantung juga dgn jumlah sensor yg kita minta. Utk rumah sy, kosnya RM2,100...pintu dan tingkap byk. Warranty setahun.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Alhamdulillah tidak ada apa2 yg berlaku. Alarm ini hanyalah salah satu langkah berjaga2. Sebab kadang-kala bila siren berbunyi, pencuri tak berani nak proceed (tapi ada gak yg tegar... terus gak sebab lepas beberapa minit alarm akan diam).

Setahu saya, ADT pun boleh ambil tanpa pakej CMS. Cuma pernah terfikir tentang respond setelah siren berbunyi... kalau kita berada diluar kawasan, kita boleh arahkan ADT terus panggil polis untuk memeriksa. Satu lagi kelebihan, bila berada dalam rumah ada 3 kombinasi butang pada keypad yg boleh secara automatik memanggil sama ada polis, bomba atau ambulan.

Selain itu lebih kurang sama dengan jenama alarm lain. Cuba kena bear cost monthly yg lebih kurang sama dengan pakej standard astro.

Sy mengunakan jenama A-Home. Tak mampu nak guna ADT...kerana nak elakkan bayaran bulanan. Setakat ini setelah 5 bulan menggunakannya, sy amat berpuashati dan boleh tidur nyenyak....Zzzzzzzzz!

Sejak mengunakannya, semalam jam 3 pagi tetiba alarm/siren berbunyi. Panik!! Anak sy bangun capai kayu (kayu ni kalau pukul, pencuri pun boleh senyum lagi) dan anak perempuan sy capai besi (besi buat pasang curtain, ringan dan panjang cuma sekaki  ::))

Isteri sy pun panik jugak. Sy cool jer (cool sbb takleh buat apa2  ;D). Kat keypad menunjukan ada pencerobohan di zon 6 (di atas siling). Sy biarkan siren bunyi lebih kurang lima minit....jika ada pencuri sure dia lari. Selepas lima minit isteri sy off kan alarm....nak dengar ada tak pergerakan lagi tak. Mmg ada pergerakan....mungkin tupai, burung atau tikus  ;D

Sblm sambung tidur, sy bagi tazkirah kpd anak dan isteri. Sediakan payung sblm hujan....kita kena ada senjata disimpan sentiasa berdekatan dgn kita. Tak kira lah kayu besbol ke, besi ke, penyembur mata ke atau parang. Dlm keadaan panik....masa tuu lah baru nak ter cari2 senjata....... Mmg kelam kabut....senjata pun tak jumpa!

Di bawah nii sy kongsikan butir2 yg diberikan oleh alarm jenama A-Home. Sy beli di sini http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif

1. 24 unit vibration magnetik utk tingkap & pintu.
2. 2 unit motion sensor diletakan di atas siling /bumbung.
3. Keypad
4. Control Panel
5. 1 unit internal siren
6. 1 unit external siren
7. Battery

Ciri2 nya lebih kurang mcm ADT kot cuma takde CMS. Jika kita di luar kawasan dan salah satu sensor berbunyi, secara automatik talian telefon di rumah akan menghubungi handset kita dan memberitahu zon/area (ada 6 zon) mana yg berbunyi/di cerobohi. Kita boleh off kan siren melalui handset dan memberitahu jiran terdekat.

Kita boleh set kan kpd 3 nombor henpon. Bila siren berbunyi...ketiga-tiga nombor ini secara automatik akan di beri tahu.

Kos utk rumah 2 tingkat RM 1,388k bergantung juga dgn jumlah sensor yg kita minta. Utk rumah sy, kosnya RM2,100...pintu dan tingkap byk. Warranty setahun.

Hamizul

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 56
Sy mengunakan jenama A-Home. Tak mampu nak guna ADT...kerana nak elakkan bayaran bulanan. Setakat ini setelah 5 bulan menggunakannya, sy amat berpuashati dan boleh tidur nyenyak....Zzzzzzzzz!

Sejak mengunakannya, semalam jam 3 pagi tetiba alarm/siren berbunyi. Panik!! Anak sy bangun capai kayu (kayu ni kalau pukul, pencuri pun boleh senyum lagi) dan anak perempuan sy capai besi (besi buat pasang curtain, ringan dan panjang cuma sekaki  ::))

Isteri sy pun panik jugak. Sy cool jer (cool sbb takleh buat apa2  ;D). Kat keypad menunjukan ada pencerobohan di zon 6 (di atas siling). Sy biarkan siren bunyi lebih kurang lima minit....jika ada pencuri sure dia lari. Selepas lima minit isteri sy off kan alarm....nak dengar ada tak pergerakan lagi tak. Mmg ada pergerakan....mungkin tupai, burung atau tikus  ;D

Sblm sambung tidur, sy bagi tazkirah kpd anak dan isteri. Sediakan payung sblm hujan....kita kena ada senjata disimpan sentiasa berdekatan dgn kita. Tak kira lah kayu besbol ke, besi ke, penyembur mata ke atau parang. Dlm keadaan panik....masa tuu lah baru nak ter cari2 senjata....... Mmg kelam kabut....senjata pun tak jumpa!

Di bawah nii sy kongsikan butir2 yg diberikan oleh alarm jenama A-Home. Sy beli di sini http://www.cityexplorer.com.my/cityexplorer/kajang/2010/mar/HIGH/Kajang_mar_p11.gif

1. 24 unit vibration magnetik utk tingkap & pintu.
2. 2 unit motion sensor diletakan di atas siling /bumbung.
3. Keypad
4. Control Panel
5. 1 unit internal siren
6. 1 unit external siren
7. Battery

Ciri2 nya lebih kurang mcm ADT kot cuma takde CMS. Jika kita di luar kawasan dan salah satu sensor berbunyi, secara automatik talian telefon di rumah akan menghubungi handset kita dan memberitahu zon/area (ada 6 zon) mana yg berbunyi/di cerobohi. Kita boleh off kan siren melalui handset dan memberitahu jiran terdekat.

Kita boleh set kan kpd 3 nombor henpon. Bila siren berbunyi...ketiga-tiga nombor ini secara automatik akan di beri tahu.

Kos utk rumah 2 tingkat RM 1,388k bergantung juga dgn jumlah sensor yg kita minta. Utk rumah sy, kosnya RM2,100...pintu dan tingkap byk. Warranty setahun.


Menarik gak-tengok ade gak orang guna brand nie. Nak tanya nie wireless ker wired. Harga termasuk pemasangan ker? Kalu wired dia kena pasang sebelum atau selepas pasang plaster siling..Tq

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Quote
Menarik gak-tengok ade gak orang guna brand nie. Nak tanya nie wireless ker wired. Harga termasuk pemasangan ker? Kalu wired dia kena pasang sebelum atau selepas pasang plaster siling..Tq

Hamizul...brand ni ada wireless dan wired. Sy pakai yg wired...murah sikit dari wireless. Harga termasuk pemasangan.

Kalau pakai wired utk rumah double storey, se elok2 nya pasang sebelum buat plaster siling sbb nak tarik wire di tingkat bawah mesti melalui siling. Di tingkat atas takde masalah sbb wire boleh ikut siling atas bumbung.

Tapi kalau dah pasang plaster siling...boleh ler guna wireless. Beza harga cuma RM300-RM400 saja.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas