Author Topic: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank  (Read 10634 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank
« Reply #15 on: December 28, 2009, 01:35:20 AM »
Kalau nak bagi username & password kat dia, jangan lupa bagi TAC sekali. Tapi kalau nak bagi jugak tu, keluar dulu semua duit dalam tu pastu derma kat tabung masjid BSP. Lagi bagus. :P :P ;D

sirynn48

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 215
Hari tu saya receive call from private number. Caller claim dia dr Celcom n saya telah menang rm5000 sbb sim card saya telah terpilih...dia siap ulang number phone saya utk di confirm. Lepas ckp saya menang, trsu mintak no acc bank sbb nak transfer...suara pemanggil mmg indon slang laaa..memula saya ckp in english, dia tak paham so saya ckp melayu. Saya ckp suara dia mcm org indon, dia bleh ckp dia org sabah dr kota kinabalu. Saya mintak address celcom dia kasi tapi addres boleh aja cari online kan.

Apa2 pun saya tau ini scam sbb ada jugak member di celcom. Saya ckp takde acc bank...caller tu mcm terkejut. hahahhaha tanya lagi btul ke takde bank acc...takkan buku bank pun takde..hahaha mcm sial btul indon2 ni...saya kata takde jugak...dgn rileknya dia ckp terima kasih la mcm tu n hangup..

sila berhati2 n inform sedara mara...takdenya contest sim card selection ni..

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
kakak saya pun dapat sms pasal menang & sim card terpilih nie..
terus dia call no tu, pastu satu minah indon nie angkat..

kakak saya try tanya dan nak cuba siasat.. siap kasi warning jgn nak tipu...
sekali minah indon tu jawab... " kalau sudah tau tipu, kenapa ditelefon..."
aduii betul jugak... hampeh betui depa nie...

arnie

  • Guest
Re: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank
« Reply #18 on: January 10, 2012, 08:44:56 AM »
hahhahaa.. pandai minah indon ni menjawab...

kakak saya pun dapat sms pasal menang & sim card terpilih nie..
terus dia call no tu, pastu satu minah indon nie angkat..

kakak saya try tanya dan nak cuba siasat.. siap kasi warning jgn nak tipu...
sekali minah indon tu jawab... " kalau sudah tau tipu, kenapa ditelefon..."
aduii betul jugak... hampeh betui depa nie...

Tetikus Hensem

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1026
Re: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank
« Reply #19 on: January 10, 2012, 10:40:43 AM »
Bagi jer info salah... ;D

amran

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 272
  • Gender: Male
Re: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank
« Reply #20 on: January 10, 2012, 01:06:22 PM »
Bagi jer info salah... ;D
atau mintak no a/c bank yang call...cakap nanti masuk melalui bank deposit machine....ataupun cakap ...Saya keje ngan celcom....atau terus cakap.....ini telefon Ketua Polis Bangi....perbualan encik/cik dirakam bagi tujuan keselamatan....
Am

amran

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 272
  • Gender: Male
Re: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank
« Reply #21 on: February 28, 2013, 01:23:47 PM »
PERINGATAN PENTING (Sumber dari FB PDRM) : PDRM mengesahkan bahawa hebahan mengenai kod panggilan telefon antarabangsa tertentu, yang berupaya menyalin maklumat dan mengenakan cas yang tinggi kepada pemanggil adalah sahih. Orang ramai diingatkan agar tidak membuat panggilan kembali terhadap nombor luar negara +375602605281, 37127913091 atau mana-mana nombor yang bermula dari +375, +371 atau 081 (missed call/panggilan yang tidak dikenali).

Panggilan tersebut boleh membuatkan pemanggil dikenakan ...
Am

my

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2882
Re: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank
« Reply #22 on: February 28, 2013, 03:03:06 PM »
 ;D ;D ;D

amran

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 272
  • Gender: Male
Re: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank
« Reply #23 on: February 28, 2013, 03:18:42 PM »
PERINGATAN PENTING (Sumber dari FB PDRM) : PDRM mengesahkan bahawa hebahan mengenai kod panggilan telefon antarabangsa tertentu, yang berupaya menyalin maklumat dan mengenakan cas yang tinggi kepada pemanggil adalah sahih. Orang ramai diingatkan agar tidak membuat panggilan kembali terhadap nombor luar negara +375602605281, 37127913091 atau mana-mana nombor yang bermula dari +375, +371 atau 081 (missed call/panggilan yang tidak dikenali).

Panggilan tersebut boleh membuatkan pemanggil dikenakan ...
Panggilan tersebut boleh membuatkan pemanggil dikenakan caj yang tinggi (premium rates).

Selain itu, orang ramai juga diingatkan agar tidak menerima dan mengikut mana-mana arahan hyperlink yang diterima dari sumber yang tidak pasti atau diragui. Sentiasa berhati-hati bagi mengelakkan diri menjadi mangsa jenayah siber.
 
Am

arifa01

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 35
  • Penghuni
Re: Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank
« Reply #24 on: February 28, 2013, 06:40:27 PM »
Saya pun penah ke call mcm dr celcom..mmg sah la tipu, suara mcm org luar jer, sy ckp nanti saya repot polis & terus hang up, tak de dah panggilan lps tu...tp pelik la nape la still ada yg tertipu...jgn la ingat senang2 org nak bg duit. Melainkan mmg kita ada msk contest pe2. Tu pun kena usaha...bukan senang nak senang. Call dr mastercard pun penah dpt,  tu pun nak sahkan maklumat apa ntah, semua tipu jer...jgn bg info apa2 kalau dpt call cam gini.