Isu Umum Putra Mahkota > Kesihatan & Keselamatan

Mesti Baca!! Penipuan Mengguna Telefon Untuk Mencuri Duit Anda Di Bank

<< < (5/5)

amran:

--- Quote from: Tetikus Hensem on January 10, 2012, 10:40:43 AM ---Bagi jer info salah... ;D

--- End quote ---
atau mintak no a/c bank yang call...cakap nanti masuk melalui bank deposit machine....ataupun cakap ...Saya keje ngan celcom....atau terus cakap.....ini telefon Ketua Polis Bangi....perbualan encik/cik dirakam bagi tujuan keselamatan....

amran:
PERINGATAN PENTING (Sumber dari FB PDRM) : PDRM mengesahkan bahawa hebahan mengenai kod panggilan telefon antarabangsa tertentu, yang berupaya menyalin maklumat dan mengenakan cas yang tinggi kepada pemanggil adalah sahih. Orang ramai diingatkan agar tidak membuat panggilan kembali terhadap nombor luar negara +375602605281, 37127913091 atau mana-mana nombor yang bermula dari +375, +371 atau 081 (missed call/panggilan yang tidak dikenali).

Panggilan tersebut boleh membuatkan pemanggil dikenakan ...

my:
 ;D ;D ;D

amran:

--- Quote from: amran on February 28, 2013, 01:23:47 PM ---PERINGATAN PENTING (Sumber dari FB PDRM) : PDRM mengesahkan bahawa hebahan mengenai kod panggilan telefon antarabangsa tertentu, yang berupaya menyalin maklumat dan mengenakan cas yang tinggi kepada pemanggil adalah sahih. Orang ramai diingatkan agar tidak membuat panggilan kembali terhadap nombor luar negara +375602605281, 37127913091 atau mana-mana nombor yang bermula dari +375, +371 atau 081 (missed call/panggilan yang tidak dikenali).

Panggilan tersebut boleh membuatkan pemanggil dikenakan ...

--- End quote ---
Panggilan tersebut boleh membuatkan pemanggil dikenakan caj yang tinggi (premium rates).

Selain itu, orang ramai juga diingatkan agar tidak menerima dan mengikut mana-mana arahan hyperlink yang diterima dari sumber yang tidak pasti atau diragui. Sentiasa berhati-hati bagi mengelakkan diri menjadi mangsa jenayah siber.
 

arifa01:
Saya pun penah ke call mcm dr celcom..mmg sah la tipu, suara mcm org luar jer, sy ckp nanti saya repot polis & terus hang up, tak de dah panggilan lps tu...tp pelik la nape la still ada yg tertipu...jgn la ingat senang2 org nak bg duit. Melainkan mmg kita ada msk contest pe2. Tu pun kena usaha...bukan senang nak senang. Call dr mastercard pun penah dpt,  tu pun nak sahkan maklumat apa ntah, semua tipu jer...jgn bg info apa2 kalau dpt call cam gini.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version