Author Topic: Anjung Suasana: Kawalan Keselamatan  (Read 18585 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Anjung Suasana: Kawalan Keselamatan
« on: July 15, 2009, 09:57:30 PM »
Assalammualaikum,

Memandangkan ramai nanti akan mula berpindah ke Anjung Suasana tidak lama lagi, rasanya apakah yang kita perlu adakan
untuk mengekalkan taraf keselamatan dan kesejahteraan kawasan rumah kita.

Terbuka kepada semua cadangan

-matjay-
« Last Edit: October 14, 2009, 03:36:41 AM by matjay »

Naim

  • Guest
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #1 on: July 24, 2009, 10:45:06 AM »
Guard tuh memang ada ajek ker?  Rasa cam dia duduk ajek kat situ kot takde round2 dalam kawasan ...

Maybe kita boleh ramai2 sepakat cari guard yang boleh ronda2 sekali cam kat rumah saya nih...bayar ajekler sebulan satu rumah RM50.

Cadangan ajek nih...kot lain ada idea bernas lagi.

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #2 on: July 24, 2009, 11:10:17 AM »
Guard tuh memang ada ajek ker?  Rasa cam dia duduk ajek kat situ kot takde round2 dalam kawasan ...

Maybe kita boleh ramai2 sepakat cari guard yang boleh ronda2 sekali cam kat rumah saya nih...bayar ajekler sebulan satu rumah RM50.

Cadangan ajek nih...kot lain ada idea bernas lagi.


Bagus cdgn tu.  Kat tpt saya skrg ni ada sorang guard yg dok kat post besar  n beberapa post kecil d tempat2 strategik (ada payung gerai n meja n kerusi 1). Rasanya guard kat post2 kecil tu duduk sat je sbb lepas tu nampak mereka pusing2 sana-sini(sorang2 la), n tempat mereka ada muka lain plak. Saya rasa mereka yg dok kat post kecik tu jaga sesatu tpt tu sat2(mungkin 1-1 stgh jam) je. Pastu mereka akan p post kecil lain plak. Dlm perjlnn tu, ronda2 plak kot.

Saya memang x kompromi  soal keselamatan. Bagi saya x pe asal hati senang masa tinggalkan rumah. :)

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #3 on: July 24, 2009, 11:13:10 AM »

Guard tuh memang ada ajek ker?  Rasa cam dia duduk ajek kat situ kot takde round2 dalam kawasan ...

Maybe kita boleh ramai2 sepakat cari guard yang boleh ronda2 sekali cam kat rumah saya nih...bayar ajekler sebulan satu rumah RM50.

Cadangan ajek nih...kot lain ada idea bernas lagi.


Bagus cdgn tu.  Kat tpt saya skrg ni ada sorang guard yg dok kat post besar  n beberapa post kecil d tempat2 strategik (ada payung gerai n meja n kerusi 1). Rasanya guard kat post2 kecil tu duduk sat je sbb lepas tu nampak mereka pusing2 sana-sini(sorang2 la), n tempat mereka ada muka lain plak. Saya rasa mereka yg dok kat post kecik tu jaga sesatu tpt tu sat2(mungkin 1-1 stgh jam) je. Pastu mereka akan p post kecil lain plak. Dlm perjlnn tu, ronda2 plak kot.

Saya memang x kompromi  soal keselamatan. Bagi saya byr lbh sikit x pe asal hati senang masa tinggalkan rumah. :)

Naim

  • Guest
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #4 on: August 04, 2009, 12:34:38 AM »
Sebab satu saya planning tak pasang grille, pasang alarm ajek...maybe ler. :-\

Korang sume nanti dapat kunci ..siap2 repair2...reno2 pindah masuk ker dlm ujung tahun nih?

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #4 on: August 04, 2009, 12:34:38 AM »



WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #5 on: August 21, 2009, 11:15:11 AM »
Sebab satu saya planning tak pasang grille, pasang alarm ajek...maybe ler. :-\

Korang sume nanti dapat kunci ..siap2 repair2...reno2 pindah masuk ker dlm ujung tahun nih?
Insyaallah. Tp x pasti bila.
Akan cuba pastikan at least 4 minggu sblm anak2 masuk sek, rumah akan beroperasi cam biasa.  :)

Naim

  • Guest
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #6 on: October 02, 2009, 05:01:06 PM »
Saya nih ada masa memang baca2 apa yang ada kat forum dan yang paling rajin saya check pasal security...saya dengar banyak kes curi2 kat BBM...kat BSP pun kalau tak silap tak kurang jugak.

Ikutkan saya takmo pasang grille sebab tak suka sangat ...susah nak cuci2 tingkap ...alasan ajek hehehe....

Rumah orang bergrille ...beralarm pun kena masuk jugak ...yang penting bagi saya Security Guard kena 'kuat'...bukan kuat dari segi fizikal.  Tapi penguatkuasaan tuh ie cuma benarkan orang ada sticker ajek masuk ...kalau takde suruh beritahu rumah sape nak dituju...selalunya orang sure tahu sape diorang nak jumpa kan...so kalau takde tuh ...takyah bagi masuk.  Even motor sekalipun...

Penyangak2 nih sume bukan buat keje setengah jam punya ...10 minit boleh settle disapu rumah kita ish..ish.ada grille camner pun leh di buka.

Pendapat saya ajek nih.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #7 on: October 10, 2009, 02:48:44 AM »

Salam,

Saya setuju dengan NAIM tapi kena dapat persetujuan 100% penduduk anjung suasana. Kalau semua setuju then best. Selesa bila balik anjung suasana (rumah).


-matjay-


Naim

  • Guest
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #8 on: October 10, 2009, 02:42:18 PM »
Haritu siapa ada bagitau yg guard berpayung tuh sampai Januari ajek.  Saya ingat klu ler one day kita leh wat guard yg siap ada mesin kad untuk masuk. Kira owner ajek ada kad ...lain2 kena tulis nama.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #9 on: October 12, 2009, 08:08:41 AM »
rasanya pemaju dan banyak kawasan kat BSP pakai khidmat Ehsan Security. Mungkin kalau panggil Ehsan, mereka ada 'Ehsan' untuk berikan harga yang murah bagi kawasan tuan/puan. Atau pun boleh minta khidmat RELA BSP sementara menunggu ramai lagi penduduk masuk.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #10 on: October 12, 2009, 11:31:36 PM »
Salam,

Alangkah bestnya kalau kawasan rumah kita Gated and Guarded. Rasa selamat tinggal anak-bini bila keluar bekerja.


-matjay-
petang2 selalu gak main dengan anak2 kat taman permainan AS walaupun belum pindah....hehehe....

Naim

  • Guest
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #11 on: October 12, 2009, 11:48:30 PM »
Salam,

Alangkah bestnya kalau kawasan rumah kita Gated and Guarded. Rasa selamat tinggal anak-bini bila keluar bekerja.


-matjay-
petang2 selalu gak main dengan anak2 kat taman permainan AS walaupun belum pindah....hehehe....
Memang best klu Gated and Guarded...yg betul2 jaga org keluar masuk.  Ehsan nih bagus  ker klu nak guna servicenya?   

Matjay, anak2 saya pun sama lepak2 kat taman tuh bila ajak ker sana...pindahnya tak lagi...

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #12 on: October 13, 2009, 07:57:16 AM »
Servis Ehsan tu biasa2 jer tapi dah lama bertapak kat sini. Secara tak langsung, mesti nak jaga kawasan mereka dan bila dah banyak harga boleh minta kurang (harapnyalah dapat negotiate harga)

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #13 on: October 13, 2009, 08:01:42 AM »
Koperasi Kejiranan BSP (Kojira) pun ada nak buat business kawalan keselamatan ni. Tapi setakat ni senyap aje lagik. Tak tau la.

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #14 on: October 13, 2009, 08:02:59 AM »
Haha..mmg senyap skr KOJIRA...nak kena push diorang ni

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Kawalan Keselamatan Di Anjung Suasana
« Reply #14 on: October 13, 2009, 08:02:59 AM »