Author Topic: Gated And Guarded Community At Putra Terrace  (Read 5617 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« on: July 15, 2009, 10:26:31 PM »
Salam,

Baru-baru ini ada cadangan untuk mengajikan pegawai keselamatan di Putra Terrace. Cadangan yang baik.
Adalah lebih baik lagi rasanya jika dipasangkan pagar kawasan seperti kawasan perumahan di USJ, Subang
Jaya. Kawasan yang asalnya bukan Gated and Guarded tetapi berbeza hari ini.

Sekadar menyatakan pendapat saya

-matjay-
« Last Edit: July 15, 2009, 11:22:27 PM by matjay »

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #1 on: July 16, 2009, 08:31:11 AM »
kena dapatkan kebenaran dari pihak berkuasa (MPKj) dan mungkin kos nak naikkan pagar itu tinggi dan terpaksa ditanggung oleh penduduk. Biasanya tak semua penduduk nak joint sekali.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #2 on: July 17, 2009, 03:21:09 AM »
Salam,

Initial cost agak tinggi tapi selepas tu agak rendah. Buat parameter fencing dan hanya 1 atau 2 POE
(point of entry/exit). Kawalan di POE. Rondaan minimal di perlukan. Kalau upah 10 orang/shift pun
coverage tak bagus jika access terbuka. Ini minimum manpower means minimum costs and better
rotation of manpower.

sekadar cadangan saya. My 5 cents

-matjay-

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #3 on: July 17, 2009, 06:54:42 AM »
berapa agak2 kos permulaan tu? Kalau dibahagiakan dengan jumlah rumah, berapa pula setiap rumah perlu keluarkan?

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #4 on: July 17, 2009, 02:56:33 PM »
berapa agak2 kos permulaan tu? Kalau dibahagiakan dengan jumlah rumah, berapa pula setiap rumah perlu keluarkan?

Salam,

Itu terpulang kepada pilihan dan kesungguhan penduduk. Sayang duit atau utamakan keselamatan.


-matjay-
« Last Edit: July 17, 2009, 07:09:19 PM by matjay »

asnuru

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 333
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #5 on: July 17, 2009, 04:04:31 PM »
USJ gated ke? Setahu saya tak...tapi mungkin saya dah lama tak pergi tengok rumah sewa kat USJ tu....ketinggalan le.... (duit sewa terus masuk account je!)
Tapi trend sekarang (mungkin saya tersilap) kepada 'open community'. Kalau sana pagar, sini pagar....rimas la pulak. Rasa macam terpenjara. Cukup lah dgn grill kat pintu dan tingkap rumah kita. Kalau pergi Putrajaya... aduh lapang dan selesa rasa nya...tiada pagar pun! Equatorial Hgt Bangi pun dah tak de gated dah...sapa-sapa pun boleh masuk.
Lagi satu...cantik ke kalau pasang pagar kawat hijau keliling perumahan kita? Lama-lama nanti pokok liar pun mula memanjat. Pagar pun lama-lama rebeh/senget buat anak-anak tendang bola. Ada yg nakal potong buat lubang...short-cut konon. Maintenance ni masyarakat kita agak kebelakang sikit. Ada yg terlebih kreatif, cadang pulak pasang 'barbed wire' - udah lah nampak macam Markas Garrisons Tentera Darat!
Memang le nak keselamatan, tapi pagar ni dah terbukti ke crime-proof? Atau hanya bertujuan nak kurangkan bilangan 'Jaga'?
Just my 2 cents... :)
« Last Edit: July 28, 2009, 05:04:16 PM by asnuru »

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #6 on: July 18, 2009, 07:35:26 AM »
Realitinya tak semua orang nak join masyarakat. Takut2 akhirnya hanya yang berminat yg bagi sumbangan wang. Bila jadi macam ini, kos setiap orang yg perlu dikeluarkan agak banyak. Daripada yg nak turut sama, ada pulak yang tak mampu. Ini tak masuk bab bayar bulan2. Apa yg saya nak sampaikan... mungkin tak mudah nak buat, tapi boleh cuba.

Salam,

Itu terpulang kepada pilihan dan kesungguhan penduduk. Sayang duit atau utamakan keselamatan.
-matjay-

shnook

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #7 on: November 01, 2010, 11:31:14 PM »
Tuan-Tuan,

isu mengenai gated community memang satu cadangan yang baik. Tetapi mengikut pengetahuan saya ia tertakluk kepada undang-undang tanah dimana jika gated community dibuat ia mesti mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan terlebih dahulu. Kesan kepada gated community adalah semua kos penyelenggaraan ditanggung sepenuhnya oleh penduduk seperti penyenggaraan jalan, rumput dan lain-lain seperti dalam sebuah appartment atau kondominium.

Gated community yang dibuat di USJ adalah secara tidak sah tetapi depa buat juga sebab ramai yang power2 duduk disitu.

terra2400

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 320
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #8 on: November 02, 2010, 08:01:06 AM »
G & G dibenarkan tetapi tertakluk kepada peraturan dan syarat-syarat yang ditetapkan oleh PBT, salah satunya mesti dipersetujui oleh 85% penghuni/pemilik kawasan terbabit. Bukannya 'undang-undang tanah'.

Kos penyenggaraaan ditanggung oleh penduduk tak betul....perkhidmatan penyenggaraan jalan, padang, rumput, pembersihan sampah dan lain lain masih dilakukan oleh PBT. Penduduk masih perlu membayar cukai kepada PBT.

G & G di USJ dibuat sebelum Kementerian P&KT dan PBT mempunyai garispanduan standard. Bukan kerana 'power2' duduk situ.
 
Teruskan usaha tuan-tuan, memang susah tapi berbaloi kerana penduduk menjadi lebih bertanggungjawab dan muhibbah.  ;D ;D ;D
« Last Edit: November 02, 2010, 08:38:37 AM by terra2400 »

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #9 on: November 04, 2010, 12:52:00 PM »
Untuk guarded sekarang, tak silap saya hanya perlukan 50% persetujuan penduduk.

G & G dibenarkan tetapi tertakluk kepada peraturan dan syarat-syarat yang ditetapkan oleh PBT, salah satunya mesti dipersetujui oleh 85% penghuni/pemilik kawasan terbabit. Bukannya 'undang-undang tanah'.

Kos penyenggaraaan ditanggung oleh penduduk tak betul....perkhidmatan penyenggaraan jalan, padang, rumput, pembersihan sampah dan lain lain masih dilakukan oleh PBT. Penduduk masih perlu membayar cukai kepada PBT.

G & G di USJ dibuat sebelum Kementerian P&KT dan PBT mempunyai garispanduan standard. Bukan kerana 'power2' duduk situ.
 
Teruskan usaha tuan-tuan, memang susah tapi berbaloi kerana penduduk menjadi lebih bertanggungjawab dan muhibbah.  ;D ;D ;D

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #10 on: November 04, 2010, 01:05:07 PM »
Untuk guarded sekarang, tak silap saya hanya perlukan 50% persetujuan penduduk.

G & G dibenarkan tetapi tertakluk kepada peraturan dan syarat-syarat yang ditetapkan oleh PBT, salah satunya mesti dipersetujui oleh 85% penghuni/pemilik kawasan terbabit. Bukannya 'undang-undang tanah'.

Kos penyenggaraaan ditanggung oleh penduduk tak betul....perkhidmatan penyenggaraan jalan, padang, rumput, pembersihan sampah dan lain lain masih dilakukan oleh PBT. Penduduk masih perlu membayar cukai kepada PBT.

G & G di USJ dibuat sebelum Kementerian P&KT dan PBT mempunyai garispanduan standard. Bukan kerana 'power2' duduk situ.
 
Teruskan usaha tuan-tuan, memang susah tapi berbaloi kerana penduduk menjadi lebih bertanggungjawab dan muhibbah.  ;D ;D ;D
Ya lah..tapi macam mana nak yakin kan yang 50% tu untuk membayar sumbangan. atau tak perlu bayar, tapi dapat perkhidmatan? ???..

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #11 on: November 04, 2010, 01:46:31 PM »
itu satu isu lain Capt. Isu yg pertama perlu diselesaikan sebab banyak juga kelebihan bila ada pengawal keselamatan.

Isu sumbangan, isu kedua. Walaupun dah dapat 50% (hanya untuk mendapat kelulusan pihak berkuasa), tapi masih perlu kepada sumbangan majoriti penduduk. Kalau tak nak bayar tu, sama ada dia setuju atau tidak, pandangan saya perlu ikut majoriti. Kalau dah 50% kata setuju, maka kenalah ikut. Tapi golongan yg tidak mahu bayar langsung ni, kita kena buat sesuatu agar dia turut sama.

Satu lagi isu besar ialah untuk pastikan komuniti berpuas hati dengan khidmat pengawal keselamatan. Ini perlu ditangani secara berterusan.

Ya lah..tapi macam mana nak yakin kan yang 50% tu untuk membayar sumbangan. atau tak perlu bayar, tapi dapat perkhidmatan? ???..

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #12 on: November 04, 2010, 01:58:57 PM »
itu satu isu lain Capt. Isu yg pertama perlu diselesaikan sebab banyak juga kelebihan bila ada pengawal keselamatan.

Isu sumbangan, isu kedua. Walaupun dah dapat 50% (hanya untuk mendapat kelulusan pihak berkuasa), tapi masih perlu kepada sumbangan majoriti penduduk. Kalau tak nak bayar tu, sama ada dia setuju atau tidak, pandangan saya perlu ikut majoriti. Kalau dah 50% kata setuju, maka kenalah ikut. Tapi golongan yg tidak mahu bayar langsung ni, kita kena buat sesuatu agar dia turut sama.

Satu lagi isu besar ialah untuk pastikan komuniti berpuas hati dengan khidmat pengawal keselamatan. Ini perlu ditangani secara berterusan.

Ya lah..tapi macam mana nak yakin kan yang 50% tu untuk membayar sumbangan. atau tak perlu bayar, tapi dapat perkhidmatan? ???..
Betul..betul...banyak kes2 terdahulu boleh dibuat rujukan dan iktibar.. :-[ :-[

razinx

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #13 on: November 11, 2010, 09:54:46 AM »
Gate dah naik di salah satu jalan masuk Putra Terrace. Ok bagus.
Tapi waktu pagi dan petang, waktu tengah sesak keluar masuk, elok lah buka semua.
Pagi tadi buka separuh, susah sungguh, ada yg nak masuk , ada yang nak keluar, kereta2 di jalan besar turun bukit biasanya laju-laju. Silap-silap boleh berlanggarlah. Harap AJK keselamtan boleh fikir cara terbaik untuk kesejahteraan semua.
Janganlah sampai menyusahkan. Terima kasih.

zul3129

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 5
  • Gender: Male
Re: Gated And Guarded Community At Putra Terrace
« Reply #14 on: December 10, 2014, 12:26:33 PM »
Salam warga Putra Terrace,
diperhatikan sejak akhir2 ni...Gate yg berada di jln 3/7 cepat sangat tutup nyer dan lambat pulak bukak pd waktu pagi utk hari2 yg bekerja. Apa rasional nyer?? klau tiada pengawal yg berjaga ditambah pulak yuran pun dah naik dari yg sebelum nie.