Author Topic: Rumput  (Read 20935 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

matjay

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 67
Rumput
« on: July 15, 2009, 10:33:37 PM »
Salam,

Kawasan luar rumah, Bangi Height tanam rumput. Di dalam kawasan rumah, tak  :(

Ada tak sahabat-sahabat yang 'terror' ilmu tentang rumput?   :)


-matjay-

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Rumput
« Reply #1 on: July 15, 2009, 10:50:26 PM »
Boleh search forum. Dah ada topik tanam rumput ni. Siap sekali cara-cara menternak lipan dan semut.

Naim

  • Guest
Re: Rumput
« Reply #2 on: July 24, 2009, 10:46:24 AM »
Ish memang nak kena berumput jugak ler...em..minat kat rumput mutiara sebab katanya tak payah nak potong2...tapi katanya manja sangat takleh kena panas2 nih...tak bermaya nak idop.

kiroroe

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 231
Re: Rumput
« Reply #3 on: August 09, 2009, 11:43:02 PM »
tu hari budak nursery kata sama je sume..kena siram tiap2 bulan...

Naim

  • Guest
Re: Rumput
« Reply #4 on: October 03, 2009, 03:01:44 PM »
oh ye ker? Em..cuma bab creepy crawling tuh ajek kot yg menyusahkan hati...tapi takkan tak berumput kot hehehe.

Klu upah org tanam berapa RM ek?

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Rumput
« Reply #4 on: October 03, 2009, 03:01:44 PM »



Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Rumput
« Reply #5 on: October 04, 2009, 02:11:49 PM »
Sy tgh dok survey rumput. Ada sejenis rumput 'Philipines grass'. Harga yg diberi RM2.50 sqft. siap tanam/pasaang. Dan RM1.20 sqft. tanpa tanam.

Sy survey kat internet harga rumput dan upah tanam di nursery -+RM4.50 sqft.....mahal tuu  :o

Tak tau ler elok ke tidak rumput jenis nii. Ada sape2 di sini pernah menggunakannya?

Philipines grass
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Rumput
« Reply #6 on: October 04, 2009, 02:18:31 PM »
Quote
oh ye ker? Em..cuma bab creepy crawling tuh ajek kot yg menyusahkan hati...tapi takkan tak berumput kot hehehe.

Creepy Crawlies

Naim

  • Guest
Re: Rumput
« Reply #7 on: October 04, 2009, 09:01:11 PM »
Quote
oh ye ker? Em..cuma bab creepy crawling tuh ajek kot yg menyusahkan hati...tapi takkan tak berumput kot hehehe.

Creepy Crawlies
Terima kasih membetulkan...dah berkarat Eng. saya.

Naim

  • Guest
Re: Rumput
« Reply #8 on: October 04, 2009, 09:03:56 PM »
Matahati...saya rasa rumput nih ler cadang nak tanam sebabnya nih lambat sket panjang...klu tak silap saya ler baca dari CARI.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Rumput
« Reply #9 on: October 05, 2009, 09:20:46 AM »
Matahati...saya rasa rumput nih ler cadang nak tanam sebabnya nih lambat sket panjang...klu tak silap saya ler baca dari CARI.

Sy pon ingat nak tanam jenis rumput philipines nii. Hari tuu ada org round2 kat rumah dan offer nak tanam dgn harga RM 2.50 sqft, Tapi bajet dah lari utk persediaan raya....KIV dulu gamaknya   ;D

Naim......kalau dah tanam rumput nii nanti....kongsi2 ler citer nya di sini ya!
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Naim

  • Guest
Re: Rumput
« Reply #10 on: October 05, 2009, 11:14:35 AM »
Matahati...saya rasa rumput nih ler cadang nak tanam sebabnya nih lambat sket panjang...klu tak silap saya ler baca dari CARI.

Sy pon ingat nak tanam jenis rumput philipines nii. Hari tuu ada org round2 kat rumah dan offer nak tanam dgn harga RM 2.50 sqft, Tapi bajet dah lari utk persediaan raya....KIV dulu gamaknya   ;D

Naim......kalau dah tanam rumput nii nanti....kongsi2 ler citer nya di sini ya!

Saya tak sure bila nak menanamnya ...kunci dah boleh amik tapi nak pindah ujung tahun depan.


Yang amik upan nih kan diorang wat camner ek...ada tak siap repair2kan tanah macam yang ada dicadangkan caranya di CARI tuh sebelum tanam agar rumput tuh cantik elok ajek.  Kalau pakai tanam ajek ...malas2 kot rajin leh tanam sendiri ajek.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Rumput
« Reply #11 on: October 05, 2009, 02:13:21 PM »


Saya tak sure bila nak menanamnya ...kunci dah boleh amik tapi nak pindah ujung tahun depan.


Yang amik upan nih kan diorang wat camner ek...ada tak siap repair2kan tanah macam yang ada dicadangkan caranya di CARI tuh sebelum tanam agar rumput tuh cantik elok ajek.  Kalau pakai tanam ajek ...malas2 kot rajin leh tanam sendiri ajek.

Melalui info naim sy baca thread kat CARI. Byk gak proses ya sblm rumput di tanam. Kena levelkan tanah, korek sedalam -+6 inci, tabur racun benih cambah, taburkan pasir dan baru tanam rumput.

Ini kos utk DIY (tanam sendiri) yg sy copy/paste dari CARI forum:

Modal tanam rumput
220 keping x 1.50 =RM 330 + RM 50 upah cina tu hantar rumput
racun = RM 30
PAsir = RM 120
Total =RM 480

Hasilnya....copy dari CARI



Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Naim

  • Guest
Re: Rumput
« Reply #12 on: October 06, 2009, 10:34:10 AM »
Itulah Matahati ...saya baca kat CARI memang ada banyak stepnya ..kalau amik upah dibuat camtuh okay gak.

Z-1

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
Re: Rumput
« Reply #13 on: November 04, 2009, 01:05:04 PM »
ada 1 indian dtg rumah 'esah' bg quotation, tanam rumput cowgrass rm 1200, rumput carpet rm 1600. x termasuk kawasan dpn pintu entrance tuh. siap tanam... rumput jenis lain x tau laa rege nyeh... buat sendiri lg murah tapi, batu byk SGT!!!!!!!!!! dh komplen kt bangi hght, mcm x der paper response jer..  x larat angkat batu2 tuh, 3 hari jer dah kutip 5 beg/ guni batu pastu dh hujan stiap ptg...

Naim

  • Guest
Re: Rumput
« Reply #14 on: November 05, 2009, 01:13:56 PM »
ada 1 indian dtg rumah 'esah' bg quotation, tanam rumput cowgrass rm 1200, rumput carpet rm 1600. x termasuk kawasan dpn pintu entrance tuh. siap tanam... rumput jenis lain x tau laa rege nyeh... buat sendiri lg murah tapi, batu byk SGT!!!!!!!!!! dh komplen kt bangi hght, mcm x der paper response jer..  x larat angkat batu2 tuh, 3 hari jer dah kutip 5 beg/ guni batu pastu dh hujan stiap ptg...

Memangler banyak sangat batu...em...hubby siap ingat nak upah orang buang batu...cam membazir pulak sebabnya ye ye sangat ler nanti dibuangnya batu2 tuh.  Lebih baik saya buat sendiri hahahaha.

Macam rajin dan larat sangat...

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: Rumput
« Reply #14 on: November 05, 2009, 01:13:56 PM »