Author Topic: H1N1 - KUIS cuti seminggu  (Read 6019 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ibnumas

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 36
H1N1 - KUIS cuti seminggu
« on: 04 Aug, 04:35:21 PM »
baru dpt. perkhabaran dari wife td start esok KUIS tutup....
Mari la sama2 kita bermunajat pd. Allah swt...mohon dijauhi dari penyakit tersebut yg sedang melanda negara kita...insyaAllah.

Cadangan- supaya semua surau2 dan masjid buat solat hajat...

prince_emir

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 50
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #1 on: 04 Aug, 06:53:59 PM »
saya jugak baru dpt tau tadi kat KUIS dah ada kes selesema babi. KUMON pun ditutup sebab ada pelajar KUIS yg menjadi guru kat situ.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #2 on: 04 Aug, 07:05:41 PM »
Masjid KUIS camna? Jumaat ni boleh sembahyang kat sana ke?

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #3 on: 04 Aug, 08:53:29 PM »
Nampak student KUIS keluar pegi pasar malam selamba aje. Takde pakai face mask pun.

sunny

  • Guest
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #4 on: 04 Aug, 09:44:42 PM »
minggu lepas UPM dah cuti seminggu akibat H1N1 :(

Kancil perak

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 77
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #5 on: 04 Aug, 11:08:11 PM »
ada yang kata mcm ni "KUIS ditutup serta merta... semua pelajar dihantar pulang serta merta.. 1 org maut..4 org koma.. lebih 100 dikuarantin..all coz H1N1.."

So ni betul ke....ingin kepastian

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #6 on: 05 Aug, 01:32:27 AM »
Ni dari blog yg tertera dalam surat tu. Kalau nak pasti, boleh check dengan dia. Dalam Website KUIS pun ada kalau rajin cari.

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #7 on: 05 Aug, 08:30:25 AM »
Ni dari blog yg tertera dalam surat tu. Kalau nak pasti, boleh check dengan dia. Dalam Website KUIS pun ada kalau rajin cari.
KUIS ditutup dan ada kes kematian kerana H1N1. Semua pelajar di arahkan pulang. Persoalannya pulang kemana? Ada ramai pelajar yang menyewa di apartment di sekitar BSP dan BBM. Mereka sekarang ini bebas bergaul dan keluar masuk. Siapakah yang sepatutnya memantau mereka2 ini. Adakah mereka bebas dari gejala H1N1? Jika mereka di jangkiti, tidakkah mereka ini akan menyebarkan virus ini ke penduduk di sekitarnya?

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #8 on: 05 Aug, 08:37:10 AM »
Tu la. Lepas tutup KUIS nampak ramai lagi yang selamba aje keluar dari KUIS pas tu gi pasar malam. Lepas ni nak pegi beli face mask la.

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #9 on: 05 Aug, 08:40:45 AM »
so.. buat masa nie...  dinasihatkan..
tidak membawa anak-anak ke pasar malam... atau guna face mask kat pasar malam...

mImOsaPudiCa

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2490
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #10 on: 05 Aug, 08:52:27 AM »
sekadar bertanya :

agak2 klu bw anak2 cuti2 malaysia sekarang ni....bahaya ke? ???

cdg next wek nk blk kg....on d way sampi ke destinasi tu nk menyinggah kt pantai n g pasar payang ;D...kira bmalam la kt sna sblm smpi kg :D.. dh ade kes ke kt trengganu, kuantan n KB? ::) .... ishk...cm x ikut pkembangan semasa jer :o ....tp mmg x tau pn...org tua2 kata, malu btanya sesat jalan... ;D ;D ;D

Cencaluk

  • Guest
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #11 on: 05 Aug, 08:54:07 AM »
Setakat yg saya thu semlm, 1 kematian (student nie katanya ada diabetes), 1 org di ICU/CCU dan 13 org student lagi baru suspect-result kuar hari nie. For information utk langkah berjaga2 virus nie macam dah x bagi signal nak menyerang sesiapa shj...kebykn yg memang dah ada penyakit berisiko tinggi bcoz ianya melumpuhkan sistem badan...byk kes kematian paru2 mereka menjadi hitam. Sbg umat Islam jgn lupa kita berdoa dan meminta pada-Nya...amalkan doa apabila terjadi penyakit menular tuh...(ye lah bila sorang jek umat dia yg berdoa selebihnya yg lain cam x yakin jek...susah lah sket nak dimakbulkan....eeee) dan dlm masa yg sama if ada yg rasa dah start nak demam cuba minum atau makan ulam2 yg pahit macam pucuk betik, peria dll. Jgn peram rasa demam dgn cara tidor aja....bcoz memang virus ni nak lemahkan tubuh kita...cari alternative...turunkan panas badan-letakkan tuala basah, mandi make sure kulit kepala tu basah jugak, minum aiskrim soda...(100 plus utk diarhorea or dehydrate person je ye)...ada lagi...byk petua nie...petua org lama2 dilupa jgn..kita nie bila dah masuk arus kemodenan trus lupakan yg lama.

mossgenio

  • Salah seorang
  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4035
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #12 on: 05 Aug, 09:09:42 AM »
Juga jangan delay pegi klinik/hospital. Nanti menyesal tak sudah....

binjai

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 178
  • KEMATIANMU SEMAKIN HAMPIRRR...!!!
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #13 on: 05 Aug, 09:11:47 AM »
yang aku dengar cerita pulak dah 700 org student demam...dan 7 org suspek...

Muhammadon

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 65
Re: H1N1 - KUIS cuti seminggu
« Reply #14 on: 05 Aug, 09:20:43 AM »
Masjid KUIS camna? Jumaat ni boleh sembahyang kat sana ke?

jangan risau, insya Allah setakat ini Masjid KUIS akan beroperasi seperti biasa. cuma ahli jemaah sahaja yang berkurangan. saya yakin Allah ada bersama menjaga rumahnya dengan bantuan para tenteranya. sebarang pertanyaan boleh hubungi saya 013-9700237  :) 8) :D