Author Topic: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi  (Read 46431 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #15 on: 20 Aug, 07:16:30 PM »


Terima kasih Matahati..

Memang saya berniat utk share sbb sebelum saya beli rumah, saya byk belajar dari internet tapi mmg susah sebab xde website yg betul2 boleh menjawab segala soalan dalam kepala saya..

Utk MOT tu, saya dah dapat bil dari lawyer, kos keseluruhan saya kena bayar ialah RM6100. Tak ada pula diskaun tu :(

Utk MRTA, saya kena bayar RM12,000+ tapi amaun tu dimasukkan sekali dalam amaun loan, jadi jumlah loan saya ialah 90% + RM12,000+ Senang sikit sebab tak payah bayar upfront. Kebanyakan bank pun buat macam ni sekarang

Ttg diskaun duti setem tuu mmg ada. 50% diskaun yg diberikan. Cuba tanya lawyer sdr.

MRTA tuu rasanya terlalu tinggi. Cuba sdr check dgn kwn2 yg beli rumah berharga RM300K. Ada ke MRTA mereka sebanyak itu.

Jika sdr ada masalah/pertanyaan  ttg pembelian rumah, boleh bincang dan rujuk di forum nii http://www.bicarajutawan.com/forum/forumdisplay.php?f=7
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

destined10

  • Guest
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #16 on: 25 Aug, 10:05:17 PM »
Hi semua... ;)

Saya orang baru di forum ni, in fact this is my 1st post.

Saya baru selesai hal beli rumah laman indah abadi. Saya beli dengan harga 326k (end lot), MRTT(islamic) - RM6K lebih kurang..
Now ni lawyer sedang tunggu payment dari saya untuk MOT - Rm5940

Salam perkenalan untuk semua...

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #17 on: 25 Aug, 10:38:39 PM »


Terima kasih Matahati..

Memang saya berniat utk share sbb sebelum saya beli rumah, saya byk belajar dari internet tapi mmg susah sebab xde website yg betul2 boleh menjawab segala soalan dalam kepala saya..

Utk MOT tu, saya dah dapat bil dari lawyer, kos keseluruhan saya kena bayar ialah RM6100. Tak ada pula diskaun tu :(

Utk MRTA, saya kena bayar RM12,000+ tapi amaun tu dimasukkan sekali dalam amaun loan, jadi jumlah loan saya ialah 90% + RM12,000+ Senang sikit sebab tak payah bayar upfront. Kebanyakan bank pun buat macam ni sekarang

Slmt datang destined ke forum PM.

Hemm...MRTT Sdr cuma -+RM6K. Sdr kita di atas RM12K....byk beza tuu.

Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

Lamanindah40

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #18 on: 25 Aug, 11:16:07 PM »
Hi semua... ;)

Saya orang baru di forum ni, in fact this is my 1st post.

Saya baru selesai hal beli rumah laman indah abadi. Saya beli dengan harga 326k (end lot), MRTT(islamic) - RM6K lebih kurang..
Now ni lawyer sedang tunggu payment dari saya untuk MOT - Rm5940

Salam perkenalan untuk semua...

Welcome destined..

Salam perkenalan utk saudara juga, berjiran nampaknya kita..

RM326k tu harga bumiputra ke harga asal? Saya langsung tak tanya psl end lot sbb cam takde kelebihan sangat berbanding intermediate, tp kalau beza harga 4k shj, berbaloi jugak lah..


MRTT saudara pun murah, tak pasti kenapa saya punya mencecah RM12k, mungkin ada kitan dengan bidang kerja saya kot..

Lamanindah40

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #19 on: 25 Aug, 11:20:03 PM »

Ttg diskaun duti setem tuu mmg ada. 50% diskaun yg diberikan. Cuba tanya lawyer sdr.

MRTA tuu rasanya terlalu tinggi. Cuba sdr check dgn kwn2 yg beli rumah berharga RM300K. Ada ke MRTA mereka sebanyak itu.

Jika sdr ada masalah/pertanyaan  ttg pembelian rumah, boleh bincang dan rujuk di forum nii http://www.bicarajutawan.com/forum/forumdisplay.php?f=7

Terima kasih berikan link tersebut..

Berkenaan diskaun duti setem 50%, sebenarnya cuma layak untuk rumah berharga RM250k ke bawah, jadi memang saya tak dapat. Tentang MRTT pula, memang agak mahal lah kt, tapi tak kisahlah sebab semuanya dah selesai, dan saya sangat berpuas hati dgn profit rate yang diberikan.

destined10

  • Guest
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #20 on: 26 Aug, 12:28:05 AM »
untuk harga 326k end lot, belum bumi discount lagi, lepas discount 7% jadi lebih kurang 303k...
semasa sy beli ada promotion early bird.....so masa tu intermediate lot harganya 315k....now dah 322k...
end lot mmg x de kelebihan pun..cuma tambah tingkap..huhu...saja nak merasa duduk tepi, sebab rumah sy duduk sekarang, rumah tengah... :)

pasal mrtt/mrta tu mungkin betul, ikut pada umur/kerja....umur sy baru 20an...maybe sebab tu mrtt hanya 6k..

rosdin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 172
  • Gender: Male
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #21 on: 26 Aug, 09:35:11 AM »
untuk harga 326k end lot, belum bumi discount lagi, lepas discount 7% jadi lebih kurang 303k...
semasa sy beli ada promotion early bird.....so masa tu intermediate lot harganya 315k....now dah 322k...
end lot mmg x de kelebihan pun..cuma tambah tingkap..huhu...saja nak merasa duduk tepi, sebab rumah sy duduk sekarang, rumah tengah... :)

pasal mrtt/mrta tu mungkin betul, ikut pada umur/kerja....umur sy baru 20an...maybe sebab tu mrtt hanya 6k..

Salam perkenalan..destined10.
Tahniah buat saudara...nampaknye kita ada jiran terbaru yek bro LamanIndah40..hehe
saya juga dpt beli unit masa promotion early bird tu..tapi actually teringin nak ambik corner-lot tapi mahal pulak dan kalo nak end-lot..takde beza pun dgn lot tengah..yg beza cuma tingkap lebih dan harga lebih mahal..lagipun masa tu sumer end-lot dah abis..hehe
pasal MRTA tu..ya mmg betul..rate dia bergantung pada jumlah loan dan berapa lama kita pinjam dan bergantung pada umur kita..saya yg dah 'tua' ni..kena bayar dlm RM13K++..masa beli rumah pertama dulu..bayar MRTA dlm RM2K ajer..

pari2

  • Guest
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #22 on: 02 Oct, 02:13:09 PM »
Salam..
Saya pun bakal penghuni Laman Indah -Abadi..
Saya beli dgn harga RM315k (before bumi discount).. tolak diskaun, lebih kurang rm293,000..
Masa beli tu mmg saya and hubby tak byk crita.. kitorang pon dah penat survey rumah utk dibeli... :'(
At last, bila pegi pej jualan BSP, terus byr RM3000 utk booking...
2 minggu kemudian, byr balance down payment.. lebih kurang RM26,000 lebih.. kitorang byr terus, malas nak berulang alik gi byr..
Saya apply gvmnt loan.. loan yg layak cuma RM264K jer.. tu yg kitorang topup sendiri lagi RM26K tu...
Pastu, loan dah approved,.. byr segala proses berkaitan dgn lawyer.. bila total semua yg dibayar ke lawyer, lebih kurang RM8K lebih..
Kitorang dah berhabis duit saving byr mcm2...
harap2 semuanya ok..

rosdin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 172
  • Gender: Male
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #23 on: 02 Oct, 03:53:38 PM »
Salam..
Saya pun bakal penghuni Laman Indah -Abadi..
Saya beli dgn harga RM315k (before bumi discount).. tolak diskaun, lebih kurang rm293,000..
Masa beli tu mmg saya and hubby tak byk crita.. kitorang pon dah penat survey rumah utk dibeli... :'(
At last, bila pegi pej jualan BSP, terus byr RM3000 utk booking...
2 minggu kemudian, byr balance down payment.. lebih kurang RM26,000 lebih.. kitorang byr terus, malas nak berulang alik gi byr..
Saya apply gvmnt loan.. loan yg layak cuma RM264K jer.. tu yg kitorang topup sendiri lagi RM26K tu...
Pastu, loan dah approved,.. byr segala proses berkaitan dgn lawyer.. bila total semua yg dibayar ke lawyer, lebih kurang RM8K lebih..
Kitorang dah berhabis duit saving byr mcm2...
harap2 semuanya ok..

Salam, tahniah buat pari2 ..nampaknya kita akan berjiran...dapat beli lot no berapa?..
nampak gayanya sama la kita...mmg kalo nak beli rumah ni..byk masa dan wang terpaksa dikorbankan...tapi insya-Allah..semoga berbaloi... harap2 semua berjalan lancar..

dari laman web UMLAND, diorang baru lancarkan unit terbaru bagi projek Laman Indah ni...tapi confirm harga dia cecah RM359K ke atas...tapi design rumah lagi menarik la...

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #24 on: 02 Oct, 03:56:34 PM »
Pelancaran terbaru Laman Indah adalah untuk rumah buka 24 kaki dan 26 kaki. Tu yg mahal 'sikit'

rosdin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 172
  • Gender: Male
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #25 on: 02 Oct, 04:03:57 PM »
Pelancaran terbaru Laman Indah adalah untuk rumah buka 24 kaki dan 26 kaki. Tu yg mahal 'sikit'

Mmg betul saudara feisal...masa beli rumah dulu tu..ada bertanya pasal Sales berkenaan rumah yg baru launch tu tapi masa tu harga belum tau lagi...so takut type Abadi fully sold dan yg baru terlampau mahal...kena buat keputusan segera beli type Abadi..tapi saiz Abadi 22x75 berbanding 24x70 & 26x70..

pari2

  • Guest
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #26 on: 03 Oct, 12:03:55 AM »
Salam, tahniah buat pari2 ..nampaknya kita akan berjiran...dapat beli lot no berapa?..
nampak gayanya sama la kita...mmg kalo nak beli rumah ni..byk masa dan wang terpaksa dikorbankan...tapi insya-Allah..semoga berbaloi... harap2 semua berjalan lancar..

dari laman web UMLAND, diorang baru lancarkan unit terbaru bagi projek Laman Indah ni...tapi confirm harga dia cecah RM359K ke atas...tapi design rumah lagi menarik la...

saya beli rumah lot no 29.. en. rosdin plak lot brapa? mana tau dekat jer rumah kita...  ;D

yup, dah tgk dah iklan projek baru laman indah.. makin mahal harganya... sbb besar sikit dari abadi..

saya selalu round BSP.. saja nak tgk2 sekeliling.. sambil tu asyik nak tgk jer tapak laman indah.. rumahnyer pun takde lagi..
show house mmg takde ke?..
teringin lak nak tgk rupa sebenar rumah yg saya beli tu....

rosdin

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 172
  • Gender: Male
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #27 on: 03 Oct, 11:22:59 AM »
saya beli rumah lot no 29.. en. rosdin plak lot brapa? mana tau dekat jer rumah kita...  ;D

yup, dah tgk dah iklan projek baru laman indah.. makin mahal harganya... sbb besar sikit dari abadi..

saya selalu round BSP.. saja nak tgk2 sekeliling.. sambil tu asyik nak tgk jer tapak laman indah.. rumahnyer pun takde lagi..
show house mmg takde ke?..
teringin lak nak tgk rupa sebenar rumah yg saya beli tu....

Saya punya lot 6..mengadap rumah cluster tu..kiranya jauh gak umah kita..
saya dah lama tak pegi BSP...last sekali masa byr dpayment rumah dulu..rase bulan 7...mmg masa tu takde apa2 lagi kat site rumah kita...cuma leh tgk pagar dinding zink ajer...hahaha..
rasanya mmg takde show unit kot..itu yg saya dgr dr sales aritu..cuma kalo semua rumah nak siap..dia bukak satu show unit jadik sample...cam projek fasa lain sblm ni..

Raiesa

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 90
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #28 on: 03 Oct, 11:57:52 PM »
Masih lagi 50/50 utk beli laman indah ceria..rumah dan lokasi sungguh cantik ttp harga agak mencabar...

zai_jnr

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 576
Re: Teres fasa terbaru: Laman Indah- Abadi
« Reply #29 on: 04 Oct, 01:57:54 AM »
Masih lagi 50/50 utk beli laman indah ceria..rumah dan lokasi sungguh cantik ttp harga agak mencabar...

hi hi hi...mmg betol2 mencabar tuan...sy dh dok menyewa kt area BSP nie hampir 2 thn...ader gak niat nk beli umah kt area sini coz suker ngn community malay kt area nie..tp biler jer kuar dr phase ker phase umah yg baru...lg lamer lg mahal rege umah nie...juz tgk jer ler banner promotion yg terpampang gah kt tepi jalan..