Author Topic: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham  (Read 1830 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
KLFX menawarkan Kelas Pelaburan Saham KLSE/KLCI dari Beginner sehingga Advance :




Kandungan Kelas:

· Cara step by step untuk bermula dalam dunia SAHAM tanpa Remiser

· Cara exploit Corporate Exercise & IPO untuk Keuntungan Pantas (Short Term Profit)

· Cara Scalping Saham mengunakan Warrant

· Mengunakan Kaedah Split Stock utk Long Term Profit



Contoh Profit:

Beli saham TAKAFUL pada JULAI 2011 pada harga 0.149 sebanyak 40 000 unit
Modal waktu itu RM0.149 X 40 000 = RM5960



Sehingga JUN 2018, harga TAKAFUL ialah RM3.930.

RM ( ( 3.930 ?" 0.149 ) / (0.149) ) X 100% = ROI 2537.6%




Beli pada harga RM0.149 dengan Modal RM 5960

Jual pada harga RM3.930 dapat RM157,200

KEUNTUNGAN ANDA = RM157,200 ?" RM 5960 = RM 1,51,240.00


Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia


Maklumat lanjut >>https://KLFX.blogspot.My




kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham
« Last Edit: December 28, 2018, 03:32:54 PM by aqila »
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Signal KLFX
« Reply #1 on: April 04, 2017, 01:37:30 PM »
Susah nak untung dalam Forex?

Pening kepala nak pilih kaunter Saham yang  akan untung ?

Tak pasti entry untuk FCPO ?

Dengan langganan PAKEJ Signal dan Tips KLFX terus emel anda, anda tidak perlu lagi berhempas pulas membuat analisis setiap hari.

Trade dengan mudah dan simple berpandukan signal / tips yang kami hantar terus ke emel anda !



TIPS BURSA SAHAM : Anda akan dimaklumkan 2  ~ 3 kaunter terpilih beberapa kali seminggu.



SIGNAL FOREX : Anda akan dimaklumkan Pair untuk trade, beserta target profit dan stop loss setiap pagi  beberapa kali seminggu.


SIGNAL FCPO : Anda akan dimaklumkan Waktu dan Harga FCPO yang sesuai untuk trade beberapa kali seminggu.



....Semua ini hanya untuk RM15 sebulan !


Dengan hanya RM15 sebulan anda akan menerima :

- Tips Bursa Saham,
- Signal Forex
- Signal FCPO terus ke emel anda,

dan anda boleh membacanya di emel anda samada di PC atau Handphone.


*RM15 adalah harga promosi bulan ini (harga asal untuk setiap signal ialah RM180 sebulan !)

**Signal  akan dihantar apabila terdapat SETUP yang optimum untuk masuk trading.  Setup tidak akan berlaku setiap hari oleh itu signal akan dihantar 2  atau 3 kali seminggu.



UNTUK MELANGGAN SIGNAL SILA KE WEBSITE INI >> http://klfx.blogspot.com/p/klfx-free-forex-signal.html





.
« Last Edit: September 12, 2018, 11:26:43 AM by aqila »
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Re:
« Reply #2 on: April 26, 2017, 09:42:58 AM »

. kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham

« Last Edit: September 12, 2018, 11:28:11 AM by aqila »
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Re: Kursus Saham Bursa Malaysia / KLSE - RM69 shj jika daftar minggu ini !
« Reply #3 on: September 26, 2018, 10:20:27 AM »
D&O broke above the line connecting its recent high at RM0.80 yesterday. With this upside breakout, the stock is likely to go into an upleg. The potential target is RM1.00. This breakout would be invalid if the share price were to brop back below RM0.80.


Chart: D&O's weekly chart as at September 25, 2018_12.30

Recent Quarterly Result

In QE30/6/2018, net profit rose 58% qoq or 119% yoy to RM8.1 million while revenue was unchanged qoq but rose 11% yoy to RM113 million. Pre-tax profit rose 19.5% to RM11.8 million, lifted by a RM2.2 million government grant, a RM3.2 million net gain from the settlement of a civil suit (refer the note below) and RM0.7 million foreign exchange gain (versus RM1.6 million loss in QE31/3/2018), which partially offset by higher inventory write offs and higher R&D expenses (which doubled to RM8.9 million from RM4.4 million).

Note: D&O lost a suit in the Melaka High Court in May 2018. The suit was brought by Geepar Enterprise Sdn Bhd where the judgement awarded was RM18,964,923.38. Subsequently, D&O accepted an offer of a full and final settlement amount of RM10,156,000, including cost, from Geepar Enterprise Sdn Bhd.

Table: D&O's last 8 quarterly results


Graph: D&O's last 14 quarterly results

Valuation

D&O (closed at RM0.84 in the morning session) is now trading at a trailing PER of 31 ttimes (based on last 4 quarters' EPS of 2.65 sen). At this PER, D&O is deemed fully valued.

Conclusion

Based on bullish technical breakout, D&O could be a good trading BUY.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Bursa Malaysia dibuka tinggi
   
   
KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia dibuka tinggi pada Isnin pasca Sidang Kemuncak Kumpulan 20 (G20) dan selepas Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump dan Presiden China Xi Jinping bersetuju menangguhkan tarif baharu, yang telah merangsang pasaran kewangan dan pasaran saham, kata peniaga.

Pada jam 9.11 pagi, petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 10.40 mata kepada 1,690.26 berbanding paras penutup 1,679.86 pada Jumaat.

Indeks itu dibuka tinggi naik 5.88 mata kepada 1,685.74.

Di keseluruhan pasaran, kaunter untung mengatasi kaunter rugi sebanyak 258 berbanding 103, dengan 124 tidak berubah, 1,381 kaunter tidak diniagakan dan 21 yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 233.14 juta unit bernilai RM157.51 juta.

RHB Research Institute berkata kedua-dua China dan AS bersetuju untuk tidak mengenakan tarif tambahan apabila kedua-dua ekonomi besar dunia itu membincangkan rundingan perdagangan baharu dengan sasaran memeterai perjanjian dalam masa 90 hari.

“Kejayaan itu dicapai selepas pertemuan antara Trump dan Xi pada Sidang Kemuncak G20 di Buenos Aires.

“Trump memutuskan untuk tidak mengenakan tarif seterusnya ke atas barangan China bernilai AS$200 bilion dari 10 kepada 25 peratus pada 1 Januari seperti yang diumumkan sebelum ini, manakala Beijing bersetuju untuk membeli sejumlah barangan pertanian, tenaga, perindustrian dan produk-produk lain-lain yang yang tidak ditentukan tetapi dalam jumlah yang sangat besar,” kata agensi penyelidikan itu yang memetik Rumah Putih.

Susulan ini, harga minyak global juga meningkat sebanyak 3.72 peratus kepada AS$61.67 setong.

Dalam kalangan saham wajaran tinggi di Bursa Malaysia , Maybank meningkat enam sen kepada RM9.45, Public Bank dan Tenaga tidak berubah masing-masing pada RM24.92 dan RM14.24, manakala Petronas Chemicals naik tiga sen kepada RM9.23.

Dalam kalangan kaunter cergas, PWorth meningkat setengah sen kepada 4.5 sen, Bumi Armada dan Genting Malaysia kedua-duanya naik satu sen masing-masing kepada 17 sen dan RM2.87, bagaimanapun Hubline tidak berubah pada empat sen.

Dalam kalangan kaunter untung, United Plantations naik 58 sen kepada RM26.68, Malaysian Pacific meningkat 52 sen kepada RM10.52, Hong Leong menambah 28 sen kepada RM20.66 dan KESM Industries menokok 25 sen kepada RM8.28.

Indeks FBM Emas Shariah meningkat 93.55 mata kepada 11,726.99, FBM 70 naik 118.94 mata kepada 13,660.85 dan Indeks FBM Ace menambah 32.23 mata kepada 4,796.66.

Indeks FBM Emas naik 83.21 mata kepada 11,687.55 manakala Indeks FBMT 100 meningkat 78.01 mata kepada 11,558.06.

Mengikut sektor, Indeks Perladangan meningkat 19.76 mata kepada 6,873.03, Indeks Produk dan Perkhidmatan Perindustrian turun 0.62 mata kepada 171.05 dan Indeks Perkhidmatan Kewangan menokok 100.89 mata kepada 17,470.11.

-- BERNAMA
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra




aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Berita baik untuk rakyat Malaysia, kini kita ada satu lagi pilihan bagi perkhidmatan jalur lebar – City Broadband. Ianya ditawarkan oleh anak syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB), iaitu Setia Haruman Technology.

TNB yang sinonim dengan pembekalan tenaga elektrik di Malaysia, telah membeli syarikat Setia Haruman Technology pada tahun lepas dengan harga RM28 juta. Maka bermulalah perjalanan TNB dalam menyediakan perkhidmatan jalur lebar ini pula.
Memperkenalkan Pelan City Broadband

Sumber: City Broadband

Teramatlah murah pelan 50Mbps pada harga RM79 sebulan. Datang dengan data tanpa had pula tu.

Tapi ada caj RM300 pula untuk kontrak 12 bulan. Jika kita buat kira-kira ke atas caj ini, ini bermakna sebulan kita bayar lebih RM25 (RM300 bahagi 12 bulan). Maka jumlah sebenar yang perlu dibayar adalah RM104 sebulan untuk tahun pertama. Tahun kedua baru RM79 sebulan berjalan.
Saham TNB Akan Naik?

Sumber: Bursa Marketplace

Produk baru dan perkhidmatan baru bakal mendatangkan punca pendapatan yang baru. Ada pendapatan baru, ada pula keuntungan baru.

Adakah kita bakal menyaksikan kenaikan saham TNB lepas ni?
TM Sudah Jatuh Ditimpa Tangga?

Sebelum ini pun, kita sudah membincangkan perihal Telekom Malaysia (TM) dalam artikel Bertabahlah Wahai Pemegang-Pemegang Saham Telekom Malaysia Berhad (TM).

TM dan syarikat-syarikat lain yang menawarkan perkhihdmatan jalur lebar, diminta menurunkan harga masing-masing. Ini kerana pihak kerajaan melihat bahawa harga yang ditawarkan adalah tidak kompetitif jika dibandingkan dengan negara-negara serantau yang lain.

Disebabkan permintaan menurun akibat daripada persaingan hebat, kini keuntungan juga menurun kerana terpaksa menurunkan harga.

Kesannya? Harga saham pun jatuh teruk.

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau setahun yang lalu, saham TM berharga RM6 seunit, kini hanya RM2 lebih sahaja. Jatuh sebanyak 60% dalam masa setahun.

Yang lagi kesian, disebabkan harga saham yang jatuh banyak, TM tidak lagi disenaraikan dalam senarai elit FBMKLCI. Mereka bukan lagi berada dalam Top 30 syarikat yang hebat dalam Malaysia.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
IPO 2019 Nampaknya Meriah

Ada yang tak tahu apa maksud IPO ni? Ianya merupakan terbitan syer yang baru diwujudkan oleh sesebuah syarikat untuk dijual kepada pelabur awam pada harga tawaran yang dipersetujui. Maknanya sebelum saham sesuatu syarikat boleh dibeli di pasaran saham, kena melalui proses IPO terlebih dahulu.

Dan setakat tahun 2019 ni, dah dua IPO baru disenaraikan:

    DPI Holdings Berhad
    Gagasan Nadi Cergas

IPO yang bakal disenaraikan pada tahun 2019 adalah:

    QSR Brands
    Body Shop
    MR DIY
    Nasi Kandar Pelita

Kesemuanya merupakan nama-nama popular, yang kita memang kenal. Betul ke orang kata beli IPO ni konfem untung?

BACA SINI ->> http://www..KLFX.blogspot.com




.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia


Minggu ini akan menjadi di antara yang paling sibuk kepada pelabur dan pedagang global memandangkan dua bank pusat utama akan mengumumkan dasar monetari terkini termasuk pengumuman data Non-Farm Payroll (NFP) pada hari Jumaat.

Bukan itu sahaja, rundingan perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China juga akan berlangsung sekali lagi, walaupun ia telah berlanjutan sejak tahun lalu.

Federal Reserve (The Fed) dan Bank of England (BoE) dijangka akan mengekalkan kadar faedah walaupun momentum ekonomi semakin perlahan sejak awal tahun 2019. Di antara yang akan menjadi perhatian adalah perkembangan pasaran Jepun semasa berlangsungnya cuti umum selama 10 hari.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal mewarnai pergerakan pasaran pada minggu ini.
1. Penetapan Dasar Monetari Federal Reserve

The Fed akan mengumumkan dasar monetari terkini selepas bermesyuarat pada hari Khamis (2 Mei 2019) pada pukul 2 pagi waktu Malaysia. Bank pusat ini beralih sepenuhnya kepada nada yang lebih dovish dalam panduan yang mereka berikan kepada pasaran pada mesyuarat bulan Mac yang lalu. Ia memberi isyarat untuk tidak akan menaikkan kadar faedah pada tahun ini. Mereka juga mengumumkan penamatan lebih awal program pengurangan penyata imbangan bank pusat pada bulan September.

Sejak mesyuarat yang lalu, ada di kalangan pemerhati pasaran yang melihat potensi penurunan kadar faedah Fed Fund Rate.

Tiada laporan ramalan ekonomi terkini dalam mesyuarat bank pusat kali ini dan tumpuan akan terarah kepada pendapat terkini ahli-ahli Fed tentang prestasi ekonomi semasa.

Data pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan oleh China, Amerika Syarikat dan juga penangguhan Brexit memberi sedikit kelegaan kepada pasaran global, tetapi Eropah pula sedang mencatatkan pertumbuhan yang semakin perlahan.
2. Perkembangan Rundingan Kerajaan dan Pembangkang UK

Pasaran UK masih berada di dalam ketidaktentuan khususnya mata wang Sterling walaupun Brexit telah ditangguhkan ke bulan Oktober. Tumpuan pada minggu ini akan terarah kepada retorik politik di UK dan perkembangan terbaru rundingan di antara kerajaan dan Parti Buruh pimpinan Jeremy Corbyn.

Berita terbaru yang diterima mengatakan Perdana Menteri Theresa May akan mengusulkan undian perjanjian Brexit seawal minggu ini. Namun, ia hanyalah spekulasi dan May dijangka tidak akan merisikokan undian itu di Parlimen dalam masa terdekat, memandangkan Oktober masih berbaki beberapa bulan.
3. Penetapan Dasar Monetari Bank of England

Bank of England (BoE) akan mengumumkan dasar monetari terkini pada hari Khamis (2 Mei 2019) pada jam 7 petang waktu Malaysia. Tumpuan kali ini akan diberikan kepada panduan yang diberikan oleh Gabenor Mark Carney selepas pengumuman dasar.

Bank pusat ini sepatutnya berada dalam fasa pengetatan kadar faedah jika bukan disebabkan isu Brexit. Persoalan sekarang, adakah penangguhan Brexit dari bulan April ke Oktober memberikan lebih kepastian dan meningkatkan peluang kenaikan kadar faedah?

Walaubagaimanapun, BoE dijangka akan terus mengekalkan kadar faedah pada paras 0.75%, tetapi isi kandungan minit mesyuarat dan laporan inflasi akan turut menjadi perhatian untuk mendapatkan pendirian sebenar bank pusat terhadap hala tuju dasar di masa hadapan.
4. Data Ekonomi Penting Amerika Syarikat, Non-Farm Payroll (NFP)

Wall Street akan memberikan perhatian kepada data NFP bulan ini, selepas laporan pekerjaan bulan Mac yang begitu memberangsangkan dan prestasi pertumbuhan ekonomi yang positif. Pakar ekonomi berpendapat pasaran ketika ini dijangka begitu sensitif kepada data ekonomi. Pasaran akan fokus kepada data kali ini sama ada momentum laporan bulan Mac berterusan ke bulan April.

Fokus utama pada minggu ini sudah tentu kepada data pekerjaan NFP, lebih-lebih lagi data sebelum ini mencatat bacaan yang jauh lebih besar berbanding bulan Februari. Amerika Syarikat mencatat tambahan sebanyak 196,000 pekerjaan pada bulan Mac berbanding 20,000 pada bulan sebelum itu.

Data ini akan dikeluarkan pada hari Jumaat (3 Mei 2019) pada pukul 8.30 malam. Di antara yang menjadi perhatian pasaran juga adalah beberapa data ekonomi lain seperti, data kadar pengangguran, purata pendapatan per jam dan juga indeks aktiviti ekonomi ISM Non-Manufacturing PMI yang mewakili sebahagian besar ekonomi Amerika Syarikat.
5. Cuti Panjang Pasaran Jepun

Jepun sudah memulakan cuti panjangnya selama 10 hari sejak Sabtu (27 April 2019), bagi menyambut peralihan takhta Maharaja Jepun kepada Putera Mahkota Naruhito pada Selasa (30 April 2019) dan Rabu (1 Mei 2019).

Ini bermaksud sektor perbankan dan pasaran kewangan Jepun terpaksa ditutup selama enam sesi dagangan berturut-turut menjadikan ia penutupan paling panjang sejak Perang Dunia Kedua.

Agensi Perkhidmatan kewangan Jepun telah menggesa pedagang matawang untuk menguruskan posisi mereka secara berhemah sebelum cuti bermula. Agensi tersebut juga telah mengambil langkah berjaga-jaga dan terus memerhatikan pergerakan pasaran bagi mengesan aktiviti ‘manipulasi pasaran’ sepanjang cuti umum berlangsung.




more... http://KLFX.blogspot.com





.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia




BUY IJM (2.46) target (2.96)

News: Construction - Contract Awards for 2Q19


Dapatkan Tips Saham disini  ->> www.KLFX.blogspot.com


.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Apa Itu Pecahan Saham Atau Share Split? Ketahui Juga Dua Kelebihannya


Pernah tak anda mengalami situasi di mana saham yang dibeli berubah harga menjadi lebih rendah tetapi jumlah saham anda bertambah? Ini adalah disebabkan tindakan korporat yang dilaksanakan oleh syarikat tersebut, oleh itu jangan panik. Ianya dikenali sebagai pecahan saham atau share split.

Secara ringkasnya, pecahan saham seumpama anda mempunyai sekeping RM100. Kemudian, syarikat ingin menukarkan duit itu menjadi 2 keping RM50. Nilainya tetap sama iaitu RM100.

Pecahan saham merupakan satu tindakan korporat yang akan menambahkan jumlah unit saham, seterusnya menurunkan harga saham tersebut. Jadi, modal pasaran syarikat itu tetap tidak berubah. Untuk pecahan saham setiap 1-unit menjadi 2-unit, pelabur akan mendapat 1-unit tambahan untuk setiap 1-unit saham yang kita pegang, tetapi harga saham tersebut akan kurang separuh.

Untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas, kita kaji tindakan korporat yang dilaksanakan oleh JHM Consolidation Berhad. Pada asalnya, saham ini didagangkan pada harga RM3.00 dan mempunyai 250 juta saham keseluruhan di mana jumlah modal pasarannya bersamaan RM750 juta.

JHM telah  melaksanakan pecahan saham di mana setiap 1-unit menjadi 2-unit. Sekiranya pelabur memiliki 10,000-unit saham, beliau akan menerima 10,000-unit lagi saham tambahan (20,000-unit keseluruhan), tetapi harga diturunkan 50% daripada RM3.00 menjadi RM1.50. Anda akan lihat modal pasaran tidak berubah tetapi jumlah unit saham keseluruhan akan meningkat kepada 500 juta saham dan harga saham turun 50% menjadi RM1.50.

Cara paling mudah untuk mengira harga baru saham selepas pecahan saham adalah dengan membahagikan harga saham sebelumnya dengan nisbah pecahan saham tersebut. Dalam scenario JHM ianya bersamaan RM3.00 / (2/1) = RM1.50.

Jadi apa kelebihan melakukan pecahan saham jika tidak mengubah nilai modal pasaran syarikat? Dua kelebihan mengapa syarikat melaksanakan pecahan saham:
1. Psikologi

Apabila harga saham kian meningkat tinggi, pelabur mula merasakan harga terlalu tinggi untuk dibeli dan pelabur kecil-kecilan mungkin tidak mampu membeli. Dengan tindakan korporat ini, ia akan menurunkan harga ke paras yang lebih menarik.

Walaupun nilainya tidak berubah, tetapi harga saham yang rendah akan menarik perhatian pelabur. Ia juga membuat pelabur merasakan mereka memiliki lebih banyak saham untuk didagangkan.
2. Liquidity

Apabila jumlah saham bertambah dan harga berkurang, ini akan meningkatkan volume pembeli dan penjual serta menurunkan bidaan minimum saham tersebut. Sebagai contoh, saham NESTLE di mana harga mencecah ratusan ringgit, volume pembeli dan penjual amat kecil dan bidaan minimumnya adalah 10 sen berbanding saham bawah RM1.00 di mana bidaan minimumnya adalah 0.5 sen dan volume pembeli dan penjual juga lebih banyak.

Ada yang mengatakan bahawa tindakan korporat ini merupakan satu petunjuk yang baik. Ini kerana harga saham syarikat tersebut meningkat tinggi dan berada dalam prestasi yang baik. Tapi kena ingat, ianya tidak mengubah nilai sebenar saham tersebut.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Apa Itu i-Invest?

1. Ia adalah salah satu aplikasi untuk memudahkan para pencarum KWSP untuk melabur sebahagian lebihan akaun 1 ke dalam unit saham amanah (unit trust) secara Do-It-Yourself (DIY)

2. Sebanyak 30% lebihan simpanan asas (basic saving) akaun 1 dalam satu masa

3. Jumlah simpanan asas berbeza ikut umur. Boleh google dan muat turun jadual simpanan asas

4. Pencarum boleh melabur secara langsung tanpa pengantara Unit Trust Consultant (UTC)

5. Caj yang dikenakan maksima 0.5% berbanding 3.0% sekiranya menggunakan khidmat pengantara
Siapa Yang Sesuai Guna i-Invest?

1. Pencarum KWSP yang mempunyai lebihan di dalam akaun 1

2. Pencarum yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran dalam memilih dana-dana unit amanah

3. Pencarum yang tahu menganalisis prestasi-prestasi dana unit amanah

Ini sesuatu yang sangat bagus. Pencarum yang mahir boleh mengurangkan kos pelaburan dengan buat secara DIY. Yelah, kalau dah sendiri mahir buat apa guna khidmat orang tengah pula kan?
Tapi Bagaimana Dengan Mereka Yang Kurang Kemahiran?

1. Sebaiknya menggunakan khidmat UTC atau pun Licensed Financial Planner

2. Memang kos menggunakan khidmat mereka lebih mahal (3.0%) tetapi ia lebih murah berbanding kos tersilap memilih dana

3. Malah sekiranya menggunakan khidmat Licensed Financial Planner, pencarum boleh melabur juga ke dalam instrument pelaburan yang lain (tak terhad) kepada unit amanah saja


Kelas Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69 shj? >> http://www.KLFX.blogspot.com
Kursus FCPO & Pelaburan EMAS (GOLD Trasing)- RM69 Sahaja ? >> http://www.KLFX.blogspot.My



.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Apa itu warrant? Ada beza tak warrant WA , WB , WC dan CA ?


Warrant adalah antara istilah dalam saham yang pelabur-pelabur akan selalu jumpa. Lebih-lebih lagi untuk yang masih baru, istilah ini pastinya menimbulkan banyak tanda tanya dan jika maklumat dicari di enjin carian seperti Google, kadang-kadang lebih menambah kekeliruan.

Kalau kita buka platform, pasti akan terjumpa kaunter-kaunter yang belakang nama kaunter tersebut itu ada huruf seperti berikut :
📈WA 📊WB 📉WC📊WD📈WE
📉CA 📈CB 📊CE 📉CD
📊WR 📈HB

 
Definisi Warrant

Ia adalah sijil kebenaran yang membenarkan seseorang itu untuk membeli saham sesebuah syarikat pada harga diskaun dalam tempoh yang ditetapkan. Namun begitu pemilik warrant bukan pemegang saham kerana saham sebenar belum dimiliki lagi.

Dalam erti kata lain pemegang warrant tidak layak terima sebarang DIVIDEN, BONUS yang syarikat akan berikan dan yang paling penting tidak layak mengundi bagi sesi mesyuarat agung tahunan syarikat tersebut.

Jika belum belajar berkaitan saham sebenar atau saham induk, tuan-tuan dan puan-puan boleh baca apa itu saham di link ini.
Jenis-jenis warrant

??WA, WB, WC, WD, WE??
Ia dipanggil WARRANT. Warrant ini dikeluarkan oleh syarikat tersebut dan minima memegang warrant ini adalah 5 tahun malahan ia boleh ditukar ke MOTHER SHARE dan pergerakan turun naik harga berdasarkan MOTHER SHARE.
.
??CA, CB, CE, CD??
Ia dipanggil CALL WARRANT. Dikeluarkan oleh BANK atau PIHAK KETIGA bukannya syarikat tersebut. Berstatus TIDAK SYARIAH

Antara contoh BANK atau PIHAK KETIGA tersebut adalah Macquarie.

Minima perlu pegang warrant ini adalah 6 bulan dan maksima 1 tahun selain itu ia tidak boleh tukar kepada MOTHER SHARE. Pergerakan turun naik harga berdasarkan indicator sahaja tidak mempengaruhi pergerakan MOTHER SHARE.
.
??WR??
Borang untuk dapatkan warrant.
.
??H??
Ia dikenali sebagai Hedging dan ia adalah Put Warrant yang dikeluarkan oleh Third-party bukannya BANK atau SYARIKAT dengan bertujuan mengimbangi kerugian dan pergerakannya berlawanan dengan MOTHER SHARE. Berstatus TIDAK SYARIAH
Kesimpulan

Ringkasnya, warrant adalah sejenis instrumen dalam saham yang juga dibenarkan untuk diniagakan atau dijual beli. Mempelajari selok belok berkaitannya adalah penting untuk memaksimakan keuntungan kita dalam pasaran saham Bursa Malaysia.

Untuk topik selanjutnya kita akan kupas kelebihan beli warrant dan kenapa syarikat/bank serta third party ingin mengeluarkan warrant.
Kita juga akan mengajar cara-cara hendak mengira premium, apa itu exercise price, gearing ratio yang ramai lagi masih tak faham.
Bacaan lanjut

Dalam siri warrant kita sudah hasilkan beberapa artikel lain dalam usaha untuk menjelaskan kekeliruan ramai orang dalam pengiraan ataupun risiko yang terlibat dalam jual beli warrant.



...KURSUS SAHAM & WARRANT >> http://www.KLFX.blogspot.com




.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Tips Saham 2 OCT 2019

Name   Last$   Latest$   Target$   Diff$   Diff%   Call      

BJFOOD   1.42   1.41   1.85   +0.43   +30.28%   Buy


News :   Berjaya Food Holdings - GrabFood Tie Up to Add Starbucks Volumes


Lebih banyak Tips Saham @ http://www.KLFX.Blogspot.com



.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
5 tahun, ada simpanan RM77K. Macam mana gadis ini buat?


Pasti ramai yang suka nak tau cara paling mudah nak simpan banyak duit, tanpa perlukan masa yang lama.

Dan untuk capai matlamat ni, korang wajib gunakan ‘alat bantuan’ supaya duit simpanan tu boleh berkembang cepat.

Takpe, tak payah dah korang cari jauh-jauh.

Ini ada satu ilmu berharga yang Cikpuan Syafieqah A’lya kongsikan dekat dinding Facebook beliau.

Hadamkan sebagai sarapan minda korang pada pagi Jumaat ini.
Labur dulu, baru simpan. Atau simpan dulu, baru labur?

Sebelum ni, saya pernah kongsikan tentang tangga kewangan. Di mana, itu adalah step (langkah) permulaan korang dari :

    Sumber pendapatan,
    Simpanan,
    Perlindungan,
    Pelaburan,
    Zakat,
    Wasiat/Hibah.

Cuma, berapa ramai orang kisah tentang cara ini?

Ramai orang bila mula kerja, mereka terus nak melabur, tanpa pedulikan simpanan mereka yang kering-kontang.

Jangan terlalu selesa sebab boleh bergantung dengan duit mak ayah lagi, atau boleh pinjam kawan-kawan korang yang sporting tu.

Lagi bagus korang dah bina simpanan kecemasan sendiri, tanpa perlu bergantung harap kat orang lain.
Dengan RM1,000 sebulan, anda pasti terkejut berapa banyak duit tu boleh ‘beranak’

Jom saya kongsikan cara untuk korang pelbagaikan simpanan dan pelaburan, yang boleh dibuat dengan hanya RM1,000 sebulan :
#1 : Anda belum ada simpanan kecemasan lagi?

Untuk yang ini, korang boleh gunakan ASB buku biru. Modal yang korang perlukan setiap bulan adalah RM225.

    Tempoh simpanan : 5 tahu (atau 60 bulan)
    Purata dividen tahunan : 6.75%

Ini hasil yang bakal korang dapat lepas tempoh 5 tahun :

    Jumlah simpanan : RM13,500
    Dividen terkumpul : RM2,508

Total jumlah yang terkumpul akan jadi RM16,008.
#2 : Dah simpan duit untuk tunaikan ibadah Haji?

Yang ni pulak, korang buat simpanan untuk menunaikan ibadah Haji pada masa depan. Baik lagi buat awal-awal, tak gitu?

Modal yang korang perlukan setiap bulan, sebanyak RM150 je.

    Tempoh simpanan : 5 tahun (60 bulan)
    Purata dividen tahunan : 4.25%

Berapa hasil yang korang dapat lepas 5 tahun?

    Jumlah simpanan : RM9,000
    Dividen terkumpul : RM1,022

Jumlah keseluruhan yang bakal korang dapat adalah RM10,022.
#3 : Strategi simpan down payment rumah dalam masa 5 tahun

Korang mesti ada plan nak beli rumah pada masa depan, kan? Jadi, elok la kita simpan awal-awal.

Bukan nak beli tahun depan, tahun ni baru nak mula simpan.

Strategi ni, agak panjang sikit berbanding dengan yang sebelum ni. Hadamkan perlahan-lahan. Korang pasti faham punya.

Strategi yang ni, korang perlu gunakan ASB Financing, dengan modal bulanan sebanyak RM275. Buat pembiayaan ASB sebanyak RM50,000.

    Tempoh pinjaman : 30 tahun
    Keuntungan bank : 5.2%
    Purata dividen tahunan : 6.75%
    Takaful : Tiada

Teknik yang korang akan gunakan adalah compounding. Bermakna, korang tak usik langsung dividen yang beranak dalam akaun tu.

Lepas 5 tahun, batalkan (atau jual) sijil pertama tadi tu :

    Baki prinsipal : RM3,958
    Dividen terkumpul : RM14,929

Bermakna, korang akan dapat jumlah keseluruhan sebanyak RM18,887.
Hanya perlu kekal bayar RM275 sebulan?

Masuk je tahun ke-2, buat lagi satu ASB Financing RM50,000, dengan mengekalkan bayaran bulanan yang sama.

Bermakna, korang dah ada ASB Financing bernilai RM100,000 (RM50,000 + RM50,000), dengan mengekalkan komitmen bulanan sebanyak RM275.

Kenapa bayaran bulanan kekal RM275? Sebab korang gunakan dividen ASB Financing Sijil Pertama tadi untuk bayar ansuran bulanan Sijil Ke-2.

Kiraan dia akan jadi macam ni :

    Tempoh pinjaman Sijil Ke-2 : 30 tahun
    Keuntungan bank : 5.2%
    Purata dividen tahunan : 6.75%
    Takaful : Tiada

Teknik yang korang akan gunakan adalah rolling. Gunakan dividen Sijil 1 tadi sebagai bayaran lump sum setahun Sijil Ke-2 ini (macam yang dijelaskan kat atas tadi).

Ini hasil yang bakal korang dapat lepas tamat tempoh 4 tahun (sebab korang buat ASB Financing Sijil Ke-2 ni pada tahun seterusnya, lepas buat ASBF Sijil Pertama).

    Baki prinsipal : RM3,082
    Dividen terakhir : RM3,375
    Jumlah keseluruhan untuk Sijil Ke-2 : RM6,457

Dan bila korang tambah jumlah 2 sijil tadi, maka akan jadi RM25,344 (RM18,887 + RM6,457).
#4 : Simpan RM10,000+ untuk duit kahwin?

Gunakan ASB 2 (buku warna purple). Modal korang setiap bulan adalah sebanyak RM150.

    Tempoh simpanan : 5 tahun (60 bulan)
    Purata dividen tahunan : 6.5%

Berapa hasil yang korang bakal dapat lepas 5 tahun?

    Jumlah simpanan : RM9,000
    Dividen terkumpul : RM1,605

Jumlah keseluruhan yang bakal korang dapat dengan cara ni, adalah sebanyak RM10,606.
#5 : Susah sangat nak kumpul duit? ‘Paksa diri’ guna cara ini

Satu lagi cara, adalah dengan gunakan Unit Trust sebagai alat pelaburan. Korang hanya perlukan modal bulanan sebanyak RM200 (paling minimum).

    Tempoh pelaburan : 5 tahun (60 bulan)
    Purata pulangan tahunan : 10%

Cara ni akan kembangkan duit simpanan korang tu jadi RM15,434 selepas tempoh 5 tahun!

Kalau simpan RM200 secara biasa, korang hanya dapat RM12,000 je tau. Dapat la lebih RM3,434. Siapa nak bagi?
Berapa banyak anda dapat bila gabung semua ini?

Ini hasil yang bakal korang dapat daripada semua simpanan dan pelaburan, bila ikut cara yang saya kongsikan tadi  :

    ASB (Buku Biru) : RM16,008
    Tabung Haji : RM10,022
    ASB Financing Sijil Pertama : RM25,344
    ASB Financing Sijil Ke-2 : RM10,606
    Unit Trust : RM15,434

Jumlah keseluruhan yang terkumpul adalah sebanyak RM77,414.

Korang ada cara yang lebih baik? Kalau ada, silakan buat terus dan jangan bertangguh lagi.

Saya hanya berkongsi idea yang mungkin boleh dibuat bagi mengurangkan risiko dan tingkatkan simpanan korang.

Pasangan korang lebih teruja bila dapat tau, yang kita ada perancangan kewangan yang rapi macam ni. Ibarat kira susun strategi nak pikat hati bakal pak dan mak mertua si Dia.

Eh! Siap terlebih bagi hint lagi.



Jika ingin belajar tentang pelaburan Saham atau FCPO dengan lebih lanjut sila ke http://www.KLFX.blogspot.com





.

http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 506
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Cara Nak Bersara Awal ! - Bhgn 2


5 Tips Untuk Bersara Awal
Elakkan riba. Cari jalan supaya tak habiskan wang bayar faedah (interest). Faedah pinjaman inilah punca kenapa sebahagian besar kita terpaksa bekerja sampai mati.
Usah ada hutang. Ikat perut. Hidup tanpa ropol. Elak tukar kereta, beli handphone baru, dan pergi melancong setiap kali dapat kenaikan gaji atau bonus. Simpan lebihan wang. Fikirkan jangka panjang.
Kahwin awal supaya apabila kita berusia 50 tahun, anak-anak semua sudah bekerja dan boleh berdikari.
Usah hidup dalam kemampuan. Hidup di bawah kemampuan. Kalau kita mampu beli barang RM10, beli yang berharga RM2. Baki RM8 simpan.
Mula rancang pencen sejak mula bekerja. Tetapkan matlamat bila nak pencen, berapa banyak wang yang diperlukan dan buat strategi bagaimana nak capai matlamat kewangan tersebut.
Apabila kita jalani kehidupan tanpa ropol dan membebaskan diri dari kemewahan dunia yang tak perlu, barulah kita boleh hidup bebas.

Barulah kita boleh memilih apa yang kita mahu. Barulah kita ada masa menerokai apa yang selama ini kita tidak dapat lakukan. Usah biarkan dunia berada dalam diri kita. Biar kita pijak dunia. Barulah kita akan dapat mengawal destinasi kita sendiri.

Apabila saya kata saya pencen, adakah ini bermaksud saya tidak bekerja lagi? Saya bekerja – dengan cara saya sendiri. Usia 54 tahun terlalu muda untuk saya duduk memerap di rumah. Namun, sebagai “orang pencen” saya boleh memilih apa yang saya mahu lakukan. Saya tidak terikat dengan jadual 8-5.

Mungkin ada yang bertanya, mengapakah tak ada gambar saya bertemu orang itu dan ini. Atau, bergambar di depan papan tanda pejabat? Atau, bergambar di depan menara tinggi-tinggi. Atau, bergambar dengan Mat Salleh? Mengapakah gambar brisk walk saja? Mana gambar Statue of Liberty? Mana gambar 42nd Street? Mana gambar Empire State Building?

Itulah indahnya dunia pencen. Kita tak perlu melaporkan dan mendapatkan pengiktirafan boss – atau, kawan-kawan Facebook. Bahagia ialah apa yang kita rasa, bukan apa (harta) yang kita miliki!



bersambung @ https://klfx.blogspot.com/2019/11/cara-nak-bersara-awal-bhgn-1.html




.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra