Author Topic: Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham  (Read 6262 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

aqila

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 541
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Biasanya kalau ikut definisi, saham mahal adalah saham-saham yang berharga di atas RM1.00. Bunyinya macam kelakar bukan?

Sayangnya pelabur saham di Bursa Malaysia berpendapat saham yang harganya atas RM1.00 sudah cukup mahal. Tetapi itulah realiti pelabur runcit yang ada di Bursa Malaysia.

Mereka lebih cenderung membeli saham yang bawah RM1.00 (harga sen-sen), boleh beli banyak-banyak katanya.



Gambar di atas adalah contoh saham patuh syariah yang berharga lebih RM1. Mengungguli carta adalah saham Nestle, baru RM148 seunit. Mahal ke? Eleh, dulu masa harga dia RM50 pun kata mahal juga.

Semasa artikel ini ditulis, jika mengikut screener BursaMarketplace, saham patuh syariah yang berharga bawah RM1 ada sebanyak 447 saham. Paling murah berharga RM0.015.

Ramai yang kami jumpa akan cakap

    “Bro, modal aku kecik, kalau saham tu mahal tak boleh beli banyak pula”

Paling pelik, mereka yang ada duit juga tak nak beli saham ‘mahal’.

    “Eh bro, saham harga RM1.00 kau kata mahal. Tak ada modal. Tapi saham harga 2 sen kau pulun beli sampai 100,000 unit”

Mengikut pemerhatian kami, ramai terikut-ikut dengan fahaman ini sebab:

1. Kawan cakap buat apa beli saham mahal, banyak lagi yang murah.
2. Duit sememangnya tak cukup nak beli.
3. Kalau beli saham yang mahal, dapat beli sedikit saja (unit).

Katakan anda mempunyai pegangan pada saham A pada harga RM10.00 dan saham B pada harga RM0.50. Kedua-dua saham mengalami kejatuhan harga yang sama iaitu 10 sen pada hari tersebut.

Saham A

Harga beli = RM10.00
Kejatuhan harga = 10 sen
Harga selepas kejatuhan
= RM10.00 – RM0.10 = RM9.90
Kadar kerugian
= (RM0.10/RM10.00) x 100% = 1%

Saham B

Harga beli = RM0.50
Kejatuhan harga = 10 sen
Harga selepas kejatuhan
= RM0.50 – RM0.10 = RM0.40 sen
Kadar kerugian
= (RM0.10/RM0.50) x 100% = 20%

Sebenarnya mana satu yang rugi lebih banyak?

Kita kena ubah persepsi saham bahawa saham RM0.05 tidak murah, saham harga RM10 pula sebenarnya tidak mahal. Risiko beli saham RM0.05 tidak sama dengan risiko saham RM10.

*Kemahalan atau kemurahan saham tu sebenarnya kena guna nisbah P/E. InshaAllah ada masa di artikel seterusnya kita cerita pasal nisbah P/E.
Beli Saham Bukan Ikut Harga Mahal Atau Murah

Pulak dah, habis tu nak tengok apa?

Sebenarnya kita tidak boleh kata saham itu murah atau mahal dengan melihat harga sahamnya sahaja. Juga tidak berapa bijak kalau melabur semata-mata hanya tengok harga saham.

Benda pertama yang patut para pelabur (jangka panjang) perlu lihat adalah sama ada prestasi keuntungan saham tu konsisten atau tidak.

Lagi satu, matlamat untuk melabur kita berbeza-beza.

Ada yang nak pulangan 10% setahun.
Ada yang nak pulangan 30% setahun.

Jadi apa bezanya saham murah atau mahal sekiranya kita boleh mencapai objektif pelaburan yang diinginkan?



....Kelas Saham Bursa Malaysia & WallStreet (CFD) - RM69 shj? >> http://www.KLFX.blogspot.com




.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 541
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia
Hah, Ni 5 Saham Best Untuk Korang Melabur Dalam Norma Baharu!

Korang tahu tak waktu mula-mula PKP (Mac 2020), pasaran saham Bursa jatuh merudum teruk dalam 20.52%? Paling rendah kot kalau nak tengok selepas krisis ekonomi negara tahun 2009. Gambar kat bawah ni siap ada tunjuk trend pasaran saham yang jatuh...

Sumber: Trading Economics


Obviously, pasaran saham akan terjejas dalam keadaan ekonomi yang tengah tak stabil ni, tak termasuk lagi dengan kesan dari pandemik dan PKP. Kalau nak tahu, syarikat tempatan pun takde untung sangat dalam suku pertama tahun 2020 disebabkan ni lah. Kalau syarikat tak untung, saham pun indirectly terjejas jugak.

Jadi, mesti semua (admin pun!) tertanya-tanya soalan yang sama kan? Saham apa yang pelabur-pelabur patut perhati dalam norma baharu ni? Yang paling penting, saham apa yang menguntungkan dan vice versa?


 

Industri yang untung: Penjagaan kesihatan, teknologi & tenaga

Sejak Covid-19 kan, industri penjagaan kesihatan semakin berkembang k! Ya lah, make sense lah kan industri ni berkembang sebab permintaan produk diorang semakin tinggi. Lagi-lagi sebab barang penting dan essential kot untuk lawan Covid-19. Semua mesti ada banyak barang-barang ni. Admin siap ada 2 kotak!

Selain tuh, ada juga kenaikan dalam sektor teknologi sepanjang musim Covid-19. Ini sebab ramai pengguna (termasuk admin sekali!) guna online platform untuk beli barang-barang dapur dan keperluan. Sama cam pelabur, konsumer pun semakin berjaga-jaga!

Tak boleh nak nafikan yang industri tenga pun semakin berkembang. Ya lah, semenjak gomen announce dalam Belanjawan 2021 yang diorang akan bagi RM200 rebate tuk barang-barang yang save energy. Konfem lagi ramai yang akan beli - pelabur pun nak join sekali lah!



 
Industri yang rugi: Pelancongan, penerbangan & barang pengguna

Ya lah, tak semua syarikat boleh dapat untung dalam climate sekarang  ni. Walaupun ada bisnes yang boleh buat untung, ramai lagi yang tak boleh. Tapi, nak buat camne? Kalau bisnes tak jalan cam biasa, keuntungan pun kurang lah. Lagi-lagi untuk syarikat pelancongan dan penerbangan.

Kiranya dalam 6 hingga 12 bulan akan datang, memang penting bagi syarikat pelancongan dan penerbangan usaha untuk restart semula bisnes. Restart admin maksudkan kat sini adalah bila keadaan bisnes dah jadi cam biasa balik sebelum Covid-19. Sebab tuh, kalau kita nak bercuti, dalam negara je k? Kita #sapotlokal!
 
Okay, sekarang jom tengok saham mana yang untung dan yang tak waktu pandemik & norma baharu ni… Boleh tengok trends gambar-gambar kat bawah ni!
 



5 saham yang tengah untung >> https://klfx.blogspot.com/2021/01/hah-ni-5-saham-best-untuk-korang.html




.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

aqila

  • Hulubalang
  • *****
  • Posts: 541
  • I Love Putra Mahkota
    • Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia

Semua pelabur yang memasuki pasaran saham mempunyai tujuan untuk menggandakan duit pelaburan yang dilaburkan. Namun, kebanyakan para pelabur akan kehilangan duit mereka jika tidak mempunyai ilmu yang betul di dalam pelaburan saham.



Kadang-kala nasib memainkan peranan penting dalam pasaran saham dan jika mereka bernasib baik saham, harga saham itu terus meningkat sebaik sahaja saham itu dibeli.


Nasib Baik Saja Tidak Cukup


Untuk meraih keuntungan secara konsisten, itulah yang paling sukar sebenarnya. Walaupun kita rasa dah cukup ilmu di dada, namun sifat tamak akan menguasai diri dan menjerat kita.



Bolehkah kita sentiasa untung dalam pelaburan saham?



Jawapan itu sudah semestinya tidak, kerana tiada sesiapa yang secara khusus dapat membuat market timing di dalam pasaran saham. Tetapi jika kita menggunakan keadah yang telah terbukti berkesan, peluang kita akan menjadi cerah untuk berjaya.



Dan di antara kaedah yang popular yang digunapakai dalam pelaburan saham adalah teknik CANSLIM. Ianya telah dibangunkan oleh seorang pelabur tersohor Amerika Syarikat yang bernama William J. O’Neil.


William telah membincangkan teknik ini melalui buku yang ditulisnya bertajuk “How to Make Money in Stocks” yang telah terjual sebanyak 2 juta naskhah sejak dicetak. Beliau telah membuat kajian yang mendalam tentang pasaran saham dan hasil daripada kajian tersebut, maka lahirlah CANSLIM Method.



Kaedah ini adalah gabungan teknik fundamental analysis dan juga technical analysis yang menghasilkan cara pemilihan saham yang berkualiti tinggi.



Jom kita lihat bagaimana kaedah CANSLIM ini dapat membantu kita dalam memilih saham yang berkualiti tinggi.


C: Current Earnings


Untuk mendapatkan saham yang berkualiti, syarat pertama adalah kita mesti melihat pendapatan syarikat itu untuk suku tahun yang terkini.



Pendapatan syarikat mestilah melebihi sekurang-kurangnya 18-20% pada setiap quarter (3 bulan), dan ianya mestilah mampu menjana pendapatan untuk tiga quarter berturut-turut daripada quarter sekarang.


A: Annual Earnings


Untuk pendapatan tahunan pula, pendapatan syarikat tersebut mestilah mencatatkan peningkatan sebanyak 25% selama tiga tahun berturut-turut.



Jika pendapatan melebihi lima tahun berturut-turut, itu adalah lebih bagus dan menunjukkan syarikat tersebut berada dalam keadaan yang bagus.


N: New Product, New Service, New Management


Carilah syarikat yang sentiasa menghasilkan produk dan servis yang baru, kerana syarikat itu merupakan syarikat yang sentiasa inovatif dan mengikuti perkembangan semasa.



Pihak pengurusan yang baru dipercayai akan menghasilkan idea yang baru. Contoh terbaik adalah syarikat Apple yang selalu melakukan inovasi dalam mencipta barangan yang menjadi rebutan orang ramai.


S: Supply and Demand


Supply and Demand ini merupakan perkara asas dalam ekonomi dan juga pergerakan harga saham. Jika pembeli lebih banyak dari yang menjual, harga saham akan meningkat dan begitu juga sebaliknya.



Mengikut prinsip ini, kita dapat lihat di dalam pergerakan volume saham yang melebihi average volumenya selama tiga bulan sebelumnya. Ini menunjukkan bahawa saham syarikat mempunyai demand yang tinggi.


L: Leaders


Syarikat yang menjadi peneraju sesebuah industri menunjukkan bahawa syarikat tersebut telah mengusai pasaran.



Cara terbaik untuk mengukur keupayaan sesuatu saham adalah melaui kaedah Relative Strength (bukan Relative Strength Indicator). Saham yang bagus adalah apabila ia mempunyai Relative Strength melebihi 80% daripada saham syarikat pesaing.


I: Institutional Support


Ia merupakan salah satu tanda yang paling penting di dalam pemilihan sesebuah saham. Apabila ada institusi yang besar membeli saham syarikat dengan kadar yang tinggi, itu menunjukan saham tersebut berpotensi untuk berkembang dengan bagus pada masa depan.



Jika syarikat tersebut dimiliki oleh banyak institusi yang mempunyai modal yang besar, pastilah ianya merupakan syarikat yang berkualiti tinggi.


M: Market Direction


Market direction ini ada tiga. Yang pertama adalah market menaik (uptrend), kedua adalah market menurun (downtrend) dan ketiga adalah market yang mendatar (sideways).



Pembelian saham yang terbaik adalah ketika saham itu berada di dalam keadaan yang menaik kerana kita sedang mengikut trend pasaran.



Itulah sedikit sebanyak teknik yang dicipta oleh William bagi membantu para pelabur untuk mendapatkan pulangan yang terbaik dalam pelaburan saham.




#Kelas #Saham #Bursa Malaysia (#KLSE) & #GLOBAL - Murah! RM69 shj minggu ini!


>> Maklumat Lanjut disini >> http://www.KLFX.blogspot.com






.
http://www.CariJodohClub.co.nr - Agensi Perkhidmatan Mencari Jodoh 1 Malaysia