Author Topic: Air keruh & berbau busuk!  (Read 2226 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nenasmorris

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
  • I Love Putra Mahkota
Air keruh & berbau busuk!
« on: July 02, 2018, 10:13:58 PM »
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
« Last Edit: July 02, 2018, 10:20:46 PM by Nenasmorris »

membong00

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #1 on: July 02, 2018, 10:49:08 PM »
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

aomsushar

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #2 on: July 02, 2018, 10:58:53 PM »

yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....

aomsushar

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #3 on: July 02, 2018, 11:01:25 PM »
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??

cube kamu suruh dia panngil plumber tgk ape masalah yg sebenarnye kadang kadang ye lah paip tu dah berkarat.... kalu paip tu berkarat, tukar lepas tu suruh dia guna penapis air.... sumber air sekarang proses macam tuw aje

Nenasmorris

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #4 on: July 02, 2018, 11:13:02 PM »

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #5 on: July 03, 2018, 11:39:09 AM »
Adakah masalah ni sudah lama atau hanya berlaku sejak kebelakangan ni?
Boleh check sama ade ialah sebab kerja2 baiki paip atau x, biasanya ade menyebabkan air jadi sgt keruh, tapi lepas seminggu dua akan balik ke biasa sudah.

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #6 on: July 03, 2018, 11:43:37 AM »
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

Kalau air keruh biasanya x lah sebab paip berkarat, yg karat tu x kan begitu jelas dilihat, tentulah sebab dari sumber air tu, jadi lebih baik lah guna penapis air kat rumah, utk pastikan air selamat diminum.

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #7 on: July 03, 2018, 11:52:58 AM »

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

Mmg agak mahal lah penapis air tu tetapi demi kesihatan terpaksa lah juga...
Dulu aku pun x mau pasang penapis punya, mau minum air hanya masak guna cerek, walaupun dpt bunuh bakteria tapi benda kotor masih ade kat dlm...
Jadi kawan pun intro guna Coway, dan ku pun terus pasang lah...

himitsu

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #8 on: July 04, 2018, 09:48:36 AM »

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

Mmg agak mahal lah penapis air tu tetapi demi kesihatan terpaksa lah juga...
Dulu aku pun x mau pasang penapis punya, mau minum air hanya masak guna cerek, walaupun dpt bunuh bakteria tapi benda kotor masih ade kat dlm...
Jadi kawan pun intro guna Coway, dan ku pun terus pasang lah...

Knp mau pasang coway punya? Pergi pasang cuckoo punya kan lebih bagus, walaupun masing2 dari Korea tapi cuckoo punya filter lebih efektif dan mrk telah byk invest duit utk research bagi buat penapis air yg terbaik, jadi lebih terjamin kualiti produk mrk tu.

himitsu

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #9 on: July 04, 2018, 09:50:38 AM »

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....
wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

Kau ingat duit utk rawat penyakit tu murah ke? Kalau serious pun mau bbrp ribu, dan x semestinya dpt sembuh juga, jadi mcm mana mahal pun berbaloi lah beli, lebih mudah juga x perlu beli air dari luar atau masak sendiri.

Yangyang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #10 on: July 05, 2018, 11:44:38 AM »
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

Kalau air keruh biasanya x lah sebab paip berkarat, yg karat tu x kan begitu jelas dilihat, tentulah sebab dari sumber air tu, jadi lebih baik lah guna penapis air kat rumah, utk pastikan air selamat diminum.

Kat rumah saya kadang2 air tu berbau juga setiap kali nak minum air perlu masak dulu baru boleh mimun. Pasang penapis air ia selamat tapi sangat mahalnya .

blackpanther

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #11 on: July 05, 2018, 12:41:59 PM »
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??
yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

Kalau air keruh biasanya x lah sebab paip berkarat, yg karat tu x kan begitu jelas dilihat, tentulah sebab dari sumber air tu, jadi lebih baik lah guna penapis air kat rumah, utk pastikan air selamat diminum.

Kat rumah saya kadang2 air tu berbau juga setiap kali nak minum air perlu masak dulu baru boleh mimun. Pasang penapis air ia selamat tapi sangat mahalnya .

Dlm pasaran ada banyak jenama penapis air tak semestinya perlu pilih penapis air yg berjenama.
Boleh buat tinjauan dulu dlm pelbagai jenama penapis air yg mana satu sesuai utk rumah kamu barulah beli.

Yangyang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #12 on: July 05, 2018, 02:28:16 PM »

Dlm pasaran ada banyak jenama penapis air tak semestinya perlu pilih penapis air yg berjenama.
Boleh buat tinjauan dulu dlm pelbagai jenama penapis air yg mana satu sesuai utk rumah kamu barulah beli.

Kawan2 saya banyak yg pasang penapis air coway, nak tanya ada sesiapa yang sedang guna penapis air coway baik tak?
Kalau baik fikir nak pasang penapis air ini juga.

Abdul Harap

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 5
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #13 on: July 06, 2018, 03:04:40 PM »
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??

Hi ,tinggal mane ye??? sejak bila ade masalah air keruh ? kotor sampai tak leh guna?
Ohh , ade complain kat SYABAS?

Abdul Harap

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 5
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #14 on: July 06, 2018, 03:12:38 PM »

yuckkkssss dah tau macam tue kenapa tak cari solution?? kalau dah tau air berbau busuk, cari solution
pnggil plumber ke check ape2 yg ptut takut paip tu dah berkarat ke paip utama or tangki dah lama tak cuci ke ape ke

huuuurmmm betul jugak boleh sakit perut kalu terus terusan minum air keruh mcm tuw....
dulu rumah saya, bila tadah air dalam gelas, boleh nampak jentik2 tahuuuu!!! lagi teruk kawasan perumahan dia....

yah, kena check ape masalahnye .Kalau x nanti sekeluarga sakit , masalah besar nanti...
mesti chk la masalah rumah sendiri ke seluruh taman .
Kalau rumah sendiri masalah paip lah tu.