Author Topic: Air keruh & berbau busuk!  (Read 3528 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Sharulzuan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #15 on: July 06, 2018, 08:08:23 PM »
Kawan2 saya banyak yg pasang penapis air coway, nak tanya ada sesiapa yang sedang guna penapis air coway baik tak?
Kalau baik fikir nak pasang penapis air ini juga.
[/quote]

tanya kawan kamu pun boleh juga, atau pergi rumah kawan tengok apa model mereka beli,  kamu juga boleh dapat bantuan mereka jelaskan lebih teliti untuk kamu.

miwa_miwa

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #16 on: July 06, 2018, 08:53:47 PM »

Knp mau pasang coway punya? Pergi pasang cuckoo punya kan lebih bagus, walaupun masing2 dari Korea tapi cuckoo punya filter lebih efektif dan mrk telah byk invest duit utk research bagi buat penapis air yg terbaik, jadi lebih terjamin kualiti produk mrk tu.

Cuckoo punya filter cuma besi saja, tak macam brand lain guna penapis yang banyak dan fungsi setiap penapis lain, bukan mengeluarkan bahan bahaya sahaja, tapi ada hilangkan klorin dan bau pelik.

miwa_miwa

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #17 on: July 06, 2018, 08:56:20 PM »
tanya kawan kamu pun boleh juga, atau pergi rumah kawan tengok apa model mereka beli,  kamu juga boleh dapat bantuan mereka jelaskan lebih teliti untuk kamu.

betul, kalau kawan pernah guna boleh jelaskan dengan baik, boleh bagitau apa yang baik dan apa yang tak baik. Mereka pun boleh demo macam mana guna mesin air dia.

simpangtiga

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #18 on: July 06, 2018, 09:07:43 PM »
Dlm pasaran ada banyak jenama penapis air tak semestinya perlu pilih penapis air yg berjenama.
Boleh buat tinjauan dulu dlm pelbagai jenama penapis air yg mana satu sesuai utk rumah kamu barulah beli.

Jenama yang baik maksud kualiti baik, kalau pilih jenama yang tak pernah dengar, dia tak akan jamin kualiti dia...
Bagi saya beli jenama bagus lagi bagus sebab boleh complain kalau dapat produk kualiti teruk...

simpangtiga

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #19 on: July 06, 2018, 09:12:19 PM »
Cuckoo punya filter cuma besi saja, tak macam brand lain guna penapis yang banyak dan fungsi setiap penapis lain, bukan mengeluarkan bahan bahaya sahaja, tapi ada hilangkan klorin dan bau pelik.

Betul , cuckoo punya servis pun 4 bulan sekali sahaja, saya tahu ada lain boleh bagi servis lagi kerap dan bagus. Tengok kamu nak mementingkan mana satu masa beli mesin air, harga pun tak beza banyak.

Abdul Harap

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 5
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #20 on: July 06, 2018, 09:15:59 PM »

Cuckoo punya filter cuma besi saja, tak macam brand lain guna penapis yang banyak dan fungsi setiap penapis lain, bukan mengeluarkan bahan bahaya sahaja, tapi ada hilangkan klorin dan bau pelik.

Tapi anak kawan saya asyik mengadu air coway pahitt lah. Tak suka nak minum air coway. Mcm air mesin je ade bau pelik pelik. Mesin baru semua ade masalah ni ke?

LayoU

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #21 on: July 07, 2018, 12:55:18 PM »
Hi semua,
nak bertanya kpd sesiapa yg rumah mngalami air keruh?
Saya ada kawan yg punca air dirumah dia sangat2 keruh & air pun boleh tahan berbau busuk..
lepas tu raya2 ni kawan saya nak masak air pun susah & rasa malu kalai orang tgk air keruh
bila buat air panas, utk hi tea, bygkan air berbau karat + tea, mmg x menyelerakan
macam mana nak buat?? paip yg problem ke mcm mne??

Nearby ada tapak perindustrian ke .
Kalau ada mungkin mereka yg kacau sistem pengairan.
Biaseny tapak perindustrian keruh airnya. KOTOR sangat.

LayoU

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #22 on: July 07, 2018, 01:05:35 PM »
Kat rumah saya kadang2 air tu berbau juga setiap kali nak minum air perlu masak dulu baru boleh mimun. Pasang penapis air ia selamat tapi sangat mahalnya .


Tau pon mahal .Kalau air x kotor sangat takyah lah pasangg.
bukan semua orang mampu nak beli penapis. Tengok harga je dah pengsan.

titipoh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
  • No. 20, BM6/1B
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #23 on: July 07, 2018, 09:46:07 PM »
Adakah masalah ni sudah lama atau hanya berlaku sejak kebelakangan ni?
Boleh check sama ade ialah sebab kerja2 baiki paip atau x, biasanya ade menyebabkan air jadi sgt keruh, tapi lepas seminggu dua akan balik ke biasa sudah.

betul tue weh takut sumber air tak terawat je yg disalurkan kat rumah kau
report lah kat jabatan menteri kalu betul2 tak elok jgak

titipoh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
  • No. 20, BM6/1B
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #24 on: July 07, 2018, 09:50:03 PM »

Tapi anak kawan saya asyik mengadu air coway pahitt lah. Tak suka nak minum air coway. Mcm air mesin je ade bau pelik pelik. Mesin baru semua ade masalah ni ke?

sy pengguna penapis air coway. so far elok je cuma mula2 pasang memang ada rase pelik siket sbb benda baru. sbb tu staff coway yg pasang tu tadah dalam 5 gelas air buang, utk elakkan rasa mesin "baru"

titipoh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
  • No. 20, BM6/1B
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #25 on: July 07, 2018, 09:54:27 PM »
Kat rumah saya kadang2 air tu berbau juga setiap kali nak minum air perlu masak dulu baru boleh mimun. Pasang penapis air ia selamat tapi sangat mahalnya .

memang mahal tapi dorang ada sedia kan bayaran bulanan
mane u mau? dapat sakit and kos rawatan yg beribu ke pasang penapis air yg boleh pakai hari2
utk jaga perut n dalaman badan?

LayoU

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #26 on: July 07, 2018, 10:11:27 PM »

Dlm pasaran ada banyak jenama penapis air tak semestinya perlu pilih penapis air yg berjenama.
Boleh buat tinjauan dulu dlm pelbagai jenama penapis air yg mana satu sesuai utk rumah kamu barulah beli.

Kawan2 saya banyak yg pasang penapis air coway, nak tanya ada sesiapa yang sedang guna penapis air coway baik tak?
Kalau baik fikir nak pasang penapis air ini juga.

Kalau kawan awak byk guna , kenapa tak tanye je mereka? ;D
Senangkan tiap-tiap hari boleh jumpa, boleh tengok kat rumah mereka jugak.

stacyanamsepoloh

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #27 on: July 07, 2018, 10:38:47 PM »

wuuuiiishhh!! jentik jentik lagiii laaaaahh minum jentik jentik takut hidup pulak dia kat dalam perut hahahahaha
saya pun ada juga cakap panggil plumber lepas tu pasang je penapis air tapi dia cakap mahal  :-\

Kau ingat duit utk rawat penyakit tu murah ke? Kalau serious pun mau bbrp ribu, dan x semestinya dpt sembuh juga, jadi mcm mana mahal pun berbaloi lah beli, lebih mudah juga x perlu beli air dari luar atau masak sendiri.
[/quote]
btul lah penapis air tu lagi murah sebenarnye dari rawatan ko kat hospital !
kalau rase mahal, boleh je bayar bulan2 ape masalahnya??

stacyanamsepoloh

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #28 on: July 07, 2018, 10:42:06 PM »

Jenama yang baik maksud kualiti baik, kalau pilih jenama yang tak pernah dengar, dia tak akan jamin kualiti dia...
Bagi saya beli jenama bagus lagi bagus sebab boleh complain kalau dapat produk kualiti teruk...

make sure brand tu ada warranty kalau ada apa2 rosak boleh tukar ka apa ka kan?
sebab dulu pernah beli brand yg kununya asal dari USA tak pernah aku dgr brandnya murah pun murah
lepas tu baru pakai 1 bulan, rusak terus mau aku lempar jak di sungai

Farhanmazlan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: Air keruh & berbau busuk!
« Reply #29 on: July 07, 2018, 11:34:55 PM »

Kawan2 saya banyak yg pasang penapis air coway, nak tanya ada sesiapa yang sedang guna penapis air coway baik tak?
Kalau baik fikir nak pasang penapis air ini juga.

sy ada guna coway kat dapur and spritzer dispenser kat dalam bilik tapi tu lah spritzer punya tak ada utk air sejuk air suam biasa je... tapi coway ok ;ah dari yg brand sama negara dari dia tu hehehe