Author Topic: kereta ape lagi jimat fuel?  (Read 3254 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

momoks

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
kereta ape lagi jimat fuel?
« on: August 21, 2018, 11:18:11 AM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??

Yaakob

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #1 on: August 21, 2018, 03:34:06 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
belilah kereta myvi 1.3 auto...
kapasiti 1298cc, kuasa kuda 90hp pd 6000rpm, tork 117Nm pd 4400rpm...
penjimatan minyak 6 liter per 100km...

Sweet Alyssum

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #2 on: August 21, 2018, 03:46:29 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...

Yaakob

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #3 on: August 21, 2018, 03:51:45 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
minyak petrol mana paling jimat?

Dinihari

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #4 on: August 21, 2018, 04:01:43 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
minyak petrol mana paling jimat?
Kalo nak cari minyak petrol yg menjimat mestilah petronas primax...hehe...

Grape Ape

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #5 on: August 21, 2018, 04:08:21 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
minyak petrol mana paling jimat?
i biasa pump shell dan primax...kedua-2 petrol ni bagus dan jimat fuel...sesuai utk perjalanan jauh spt highway...boeh pki utk more mileage...

Ghost

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #6 on: August 21, 2018, 04:18:39 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
minyak petrol mana paling jimat?
i biasa pump shell dan primax...kedua-2 petrol ni bagus dan jimat fuel...sesuai utk perjalanan jauh spt highway...boeh pki utk more mileage...
Aku bawak kereta myvi. Aku pernah isi shell dulu. Sejak kebelakangan ni aku tukar pakai minyak petrol petronas. Apa yg aku perasan, minyak petronas lebih jimat dari shell. ia mungkin depends on enjin kereta jugak. Tapi konklusi aku, petronas lebih jimat.

Ghost

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #7 on: August 21, 2018, 04:37:47 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
minyak petrol mana paling jimat?
Kalo nak cari minyak petrol yg menjimat mestilah petronas primax...hehe...
Petronas primax mmg the best choice...x shj boleh jimat fuel, malahan ia jugak amat powerful, sesuai utk pemanduan pickup dan naik bukit...

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #8 on: August 22, 2018, 10:30:00 AM »
Toyota vios...cousin aq pakai Myvi dan akak aq pkai honda civic..nak pernah compare, mmg vios lbh jimat

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #9 on: August 22, 2018, 10:32:02 AM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
belilah kereta myvi 1.3 auto...
kapasiti 1298cc, kuasa kuda 90hp pd 6000rpm, tork 117Nm pd 4400rpm...
penjimatan minyak 6 liter per 100km...
Myvi goyang sgt, aq x suggest beli Myvi

momoks

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #10 on: August 22, 2018, 10:34:19 AM »
Toyota vios...cousin aq pakai Myvi dan akak aq pkai honda civic..nak pernah compare, mmg vios lbh jimat
Ya ke vios lbh jimat fuel, blh share sikit knp ia lbh jimat fuel?
Jimat berepe byk compare to Myvi dan Civic

momoks

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #11 on: August 22, 2018, 10:36:05 AM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
macam mana dgn ketiga2 kereta ni pkai minyak yg sama...mana satu kereta lbh jimat fuel...

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #12 on: August 22, 2018, 10:44:30 AM »
Toyota vios...cousin aq pakai Myvi dan akak aq pkai honda civic..nak pernah compare, mmg vios lbh jimat
Ya ke vios lbh jimat fuel, blh share sikit knp ia lbh jimat fuel?
Jimat berepe byk compare to Myvi dan Civic
Aq pun x berapa jelas knp ia lbh jimat, mungkin sbb enjin nya
Erm isi 10litre blh jln kira2 138km, kereta Myvi dgn Civic hanye dpt jln kira 130km

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #13 on: August 22, 2018, 10:47:52 AM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
macam mana dgn ketiga2 kereta ni pkai minyak yg sama...mana satu kereta lbh jimat fuel...
Enjin kereta x sama spec, kena isi minyak yg sesuai baru dpt jimat fuel dgn effective.

emjanuel

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #14 on: August 22, 2018, 10:55:40 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
myvi, sebab aku pernah baca satu artikel, myvi 2018 1.5L menunjukkan 30% lebih jimat berbanding model terdahulu