Author Topic: kereta ape lagi jimat fuel?  (Read 3252 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lina5678

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #15 on: August 23, 2018, 04:48:30 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
Jadi mana satu minyak paling jimat???Aku biasanya pakai Shell dan Petronas saja.

Lina5678

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #16 on: August 23, 2018, 04:57:53 PM »

[/quote]
Petronas primax mmg the best choice...x shj boleh jimat fuel, malahan ia jugak amat powerful, sesuai utk pemanduan pickup dan naik bukit...
[/quote]
Yakah? tp aku pakai petronas dah bbrp thn pun x rasa ia jimat petrol byk :-[

rafdh

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #17 on: August 23, 2018, 05:08:51 PM »
Toyota vios...cousin aq pakai Myvi dan akak aq pkai honda civic..nak pernah compare, mmg vios lbh jimat
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #18 on: August 24, 2018, 10:58:20 AM »
Jadi mana satu minyak paling jimat???Aku biasanya pakai Shell dan Petronas saja.

Petronas Primax tu lebih jimat... Yg dulu ku pakai jenama yg lain hanya dpt jalan sampai 450 km bagi tank penuh, tapi lepas tukar kpd Petronas Primax dpt lihat peningkatan yg jelas, dpt jalan sampai 500 km lebih tu, beza sekurang2 50 km tu.

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #19 on: August 24, 2018, 11:00:28 AM »
Yakah? tp aku pakai petronas dah bbrp thn pun x rasa ia jimat petrol byk :-[

Kau ada banding x dgn jenama yg lain? Kalau kau sampai kini juga hanya pakai Petronas Primax tentulah x dpt lihat perbezaannya, kau boleh pakai sekali je jenama yg lain dan banding, tentulah Petronas Primax yg lebih jimat, aku sendiri sudah banding dgn semua petrol yg ada kat pasaran baru kata mcm ni hahaha.

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #20 on: August 24, 2018, 11:02:27 AM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.

himitsu

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #21 on: August 24, 2018, 11:04:19 AM »
Toyota vios...cousin aq pakai Myvi dan akak aq pkai honda civic..nak pernah compare, mmg vios lbh jimat

Honda civic tu tentulah yg paling makan petrol, tapi kalau banding antara myvi dgn vios tu, ku rasa myvi yg lebih jimat lah, maybe jugak sebab aku pakai Primax. Pakai minyak lain mcm tak rasa jimat dgn power dia. Kereta aku nak Petronas jugak haha
« Last Edit: August 29, 2018, 02:52:46 PM by himitsu »

himitsu

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #22 on: August 24, 2018, 11:06:24 AM »
Aq pun x berapa jelas knp ia lbh jimat, mungkin sbb enjin nya
Erm isi 10litre blh jln kira2 138km, kereta Myvi dgn Civic hanye dpt jln kira 130km

Ia juga ada kaitan dgn cara kau pandu kereta kau tu, kalau sering tekan minyak besar2 tentulah akan lebih makan petrol punya, jadi byk faktor lah yg perlu difikirkan kalau nak banding mana yg lebih jimat petrol ni, guna je apa yg ka sendiri rasa lebih jimat sudah boleh.

himitsu

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #23 on: August 24, 2018, 11:08:02 AM »
Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.

Hmm, yg Petronas Primax ni mrk ada kata knp ia lebih jimat berbanding jenama yg lain x? Maksud ku apa teknologi yg mrk gunakan utk menghasilkan petrol ni, ada sedikit hairan dan mau tau dgn lebih lanjut  ;D

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #24 on: August 24, 2018, 11:46:39 AM »
Aq pun x berapa jelas knp ia lbh jimat, mungkin sbb enjin nya
Erm isi 10litre blh jln kira2 138km, kereta Myvi dgn Civic hanye dpt jln kira 130km

Ia juga ada kaitan dgn cara kau pandu kereta kau tu, kalau sering tekan minyak besar2 tentulah akan lebih makan petrol punya, jadi byk faktor lah yg perlu difikirkan kalau nak banding mana yg lebih jimat petrol ni, guna je apa yg ka sendiri rasa lebih jimat sudah boleh.
yup, mmg byk faktor..macam waktu traffic jam tu kena pastikan kereta masih ade bergerak dgn perlahan, yg penting jgn asyik tekan brek..macam tu mmg lebih jimat fuel

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #25 on: August 24, 2018, 11:56:53 AM »
Toyota vios...cousin aq pakai Myvi dan akak aq pkai honda civic..nak pernah compare, mmg vios lbh jimat

Honda civic tu tentulah yg paling makan petrol, tapi kalau banding antara myvi dgn vios tu, ku rasa myvi yg lebih jimat lah, tapi ku sendiri x ada vios kat rumah jadi x dpt buat perbandingan lah.
awk masih dah argue dgn aq ke??lol....aq dah pernah test ketiga2 kereta ni, vios dgn isi minyak primax mmg lbh jimat fuel berbanding dgn Myvi dan Civic

momoks

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #26 on: August 24, 2018, 12:02:22 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
Jadi mana satu minyak paling jimat???Aku biasanya pakai Shell dan Petronas saja.
aq pun x berape tau so aq buka thread ni utk tanye lah..u sendiri baca comment, mungkin blh dpt jawapan

momoks

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #27 on: August 24, 2018, 12:04:06 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
myvi, sebab aku pernah baca satu artikel, myvi 2018 1.5L menunjukkan 30% lebih jimat berbanding model terdahulu
ya ke??? u pernah test ke ??
baca artikel x berepa tepat, kena test sendiri baru tau punya

momoks

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #28 on: August 24, 2018, 12:10:10 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
macam mana dgn ketiga2 kereta ni pkai minyak yg sama...mana satu kereta lbh jimat fuel...
Enjin kereta x sama spec, kena isi minyak yg sesuai baru dpt jimat fuel dgn effective.
so kereta vios u pkai  minyak ape paling jimat fuel?? rasanya aq nak beli vios dah..hehe

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #29 on: August 24, 2018, 12:12:56 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
macam mana dgn ketiga2 kereta ni pkai minyak yg sama...mana satu kereta lbh jimat fuel...
Enjin kereta x sama spec, kena isi minyak yg sesuai baru dpt jimat fuel dgn effective.
so kereta vios u pkai  minyak ape paling jimat fuel?? rasanya aq nak beli vios dah..hehe
vios aq pkai minyak primax...
tapi kereta vios aq ni model 2012, mungkin skrg enjin dah tukar2, x pasti kereta baru vios skrg sesuai ke x pkai primax