Author Topic: kereta ape lagi jimat fuel?  (Read 3253 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

momoks

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #30 on: August 24, 2018, 12:15:11 PM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
macam mana dgn ketiga2 kereta ni pkai minyak yg sama...mana satu kereta lbh jimat fuel...
Enjin kereta x sama spec, kena isi minyak yg sesuai baru dpt jimat fuel dgn effective.
so kereta vios u pkai  minyak ape paling jimat fuel?? rasanya aq nak beli vios dah..hehe
vios aq pkai minyak primax...
tapi kereta vios aq ni model 2012, mungkin skrg enjin dah tukar2, x pasti kereta baru vios skrg sesuai ke x pkai primax
haizzzz, mmg susahnya dah cari satu cara yg bagus utk jimat fuel.. Zzz

emjanuel

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #31 on: August 24, 2018, 10:32:59 PM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.
RM50 blh tahan 2 minggu?Aku x percaya...primax betul2 begitu bagus ke???

yunus_0614

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #32 on: August 25, 2018, 09:16:45 PM »
Jadi mana satu minyak paling jimat???Aku biasanya pakai Shell dan Petronas saja.

Petronas Primax tu lebih jimat... Yg dulu ku pakai jenama yg lain hanya dpt jalan sampai 450 km bagi tank penuh, tapi lepas tukar kpd Petronas Primax dpt lihat peningkatan yg jelas, dpt jalan sampai 500 km lebih tu, beza sekurang2 50 km tu.
sama dgn aku,dulu pakai brand S,kereta x berapa kuat terutamanya pergi uphill
tapi lepastu tukar ke petronas, xde problem ni lagi

yunus_0614

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #33 on: August 25, 2018, 09:20:17 PM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.
kalau banding dgn myvi aku,rm50 hanya blh tahan 3-4 hari,x pernah tahan sampai 2 minggu

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #34 on: August 26, 2018, 10:55:36 AM »
kereta ape lagi jimat fuel??
thn depan, aq nak beli kereta baru, nak beli kereta yg jimat fuel...
toyota vios, Myvi, honda civic, ketiga2 kereta ni mana yg paling jimat fuel??
[/quote]
rasanya ketiga-2 kereta ni jimat fuel jer...yg penting ialah guna minyak petrol yg boleh jimat fuel consumption...
[/quote]
macam mana dgn ketiga2 kereta ni pkai minyak yg sama...mana satu kereta lbh jimat fuel...
[/quote]
Enjin kereta x sama spec, kena isi minyak yg sesuai baru dpt jimat fuel dgn effective.
[/quote]
so kereta vios u pkai  minyak ape paling jimat fuel?? rasanya aq nak beli vios dah..hehe
[/quote]
vios aq pkai minyak primax...
tapi kereta vios aq ni model 2012, mungkin skrg enjin dah tukar2, x pasti kereta baru vios skrg sesuai ke x pkai primax
[/quote]
haizzzz, mmg susahnya dah cari satu cara yg bagus utk jimat fuel.. Zzz
[/quote]

haha aq pun x sengaja nak jimat fuel, tapi slepas isi primax tu mmg jimat so aq rasa bersyukurlah

ssshiyo

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #35 on: August 26, 2018, 11:02:41 AM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.
primax tu bkn yg diisi oleh johan F1 tu ya?? consumption minyaknya jimat ke?? sy anggap performance kereta bagus jer dgn isi minyak primax

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #36 on: August 26, 2018, 11:04:24 AM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.
primax tu bkn yg diisi oleh johan F1 tu ya?? consumption minyaknya jimat ke?? sy anggap performance kereta bagus jer dgn isi minyak primax
ya la mmg lah...aq dah pernah isi minyak primax so aq tau...

momoks

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #37 on: August 26, 2018, 11:05:54 AM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.
primax tu bkn yg diisi oleh johan F1 tu ya?? consumption minyaknya jimat ke?? sy anggap performance kereta bagus jer dgn isi minyak primax
tu bkn sbb skill Hamilton hebat ke? ape sal dgn minyak yg dgn isi ??

ssshiyo

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #38 on: August 26, 2018, 11:09:17 AM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.
primax tu bkn yg diisi oleh johan F1 tu ya?? consumption minyaknya jimat ke?? sy anggap performance kereta bagus jer dgn isi minyak primax
ya la mmg lah...aq dah pernah isi minyak primax so aq tau...
sy x pernah isi minyak ni so sy x tau..minyak ni sy pernah tgk kat tv rancangan f1 tu jer..hehe

Haniken

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #39 on: August 26, 2018, 11:11:33 AM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.
primax tu bkn yg diisi oleh johan F1 tu ya?? consumption minyaknya jimat ke?? sy anggap performance kereta bagus jer dgn isi minyak primax
tu bkn sbb skill Hamilton hebat ke? ape sal dgn minyak yg dgn isi ??
pentinglah ahaha..minyak primax tu bantu Hamilton menang dgn 30% less fuel..klu x mungkin dia akan ambil naik johan

ssshiyo

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #40 on: August 26, 2018, 11:19:18 AM »
bukan myvi ke? aku ingat kereta kecil lbh jimat minyak drpd kereta besar (terutamanya kereta import), tp awak mcm mana compare kedua2 kereta yg berbeza ni?

Kalau bagi situasi yg biasa, tentulah kereta tempatan yg lebih jimat petrol lah. Yg Myvi tu pump RM50 sudah dpt jalan utk sekurang2 satu minggu tanpa perlu refill, kalau pump yg Petronas Primax tu masih dpt tahan sampai 2 minggu pun x ada masalah punya.
primax tu bkn yg diisi oleh johan F1 tu ya?? consumption minyaknya jimat ke?? sy anggap performance kereta bagus jer dgn isi minyak primax
tu bkn sbb skill Hamilton hebat ke? ape sal dgn minyak yg dgn isi ??
sy rasanya kedua2 pun penting, klu skill nya x hebat dgn isi minyak yg hebat tu pun x guna, klu minyak tu x bagus, skill nya hebat sgt pun x work..

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #41 on: August 26, 2018, 12:59:01 PM »
tu bkn sbb skill Hamilton hebat ke? ape sal dgn minyak yg dgn isi ??

Mmg x dpt dinafikan bahawa skill Hamilton mmg bagus, tapi hanya dgn skill je x cukup utk mendapat juara kerana perbezaan antara tahap skill semua perserta kat formula one dunia tu mmg hanya sikit je, jadi perlu bergantung kpd faktor lain utk menang, jadi Petronas Primax ni mmg penting bagi Hamilton utk dpt juara.

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #42 on: August 26, 2018, 01:01:36 PM »
RM50 blh tahan 2 minggu?Aku x percaya...primax betul2 begitu bagus ke???

Yg RM50 utk 2 minggu tu perlu bergantung kpd kereta dan cara kau pandu kereta, jadi bukan semua org yg akan sama hahaha, tapi yg sama tu ialah Petronas Primax mmg dpt jimat perbelanjaan utk petrol, boleh ringankan sikit beban kau, kita tau lah skrg byk benda yg naik harga, jadi perlu fikir cara utk kurangkan perbelanjaan kita.

HijauDang

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #43 on: August 26, 2018, 01:38:49 PM »
Hmm, yg Petronas Primax ni mrk ada kata knp ia lebih jimat berbanding jenama yg lain x? Maksud ku apa teknologi yg mrk gunakan utk menghasilkan petrol ni, ada sedikit hairan dan mau tau dgn lebih lanjut  ;D

Ok yg Petronas Primax dihasilkan dgn guna teknologi yg canggih dgn tujuan utk memastikan enjin berada dlm keadaan yg bersih dan juga kurangkan friction , kalau ada friction yg rendah maka petrol yg digunakan tu akan dpt bagi lebih tinggi mileage, jadi akhirnya lebih jimatlah penggunaan petrol hahaha.

himitsu

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: kereta ape lagi jimat fuel?
« Reply #44 on: August 26, 2018, 08:08:33 PM »
yup, mmg byk faktor..macam waktu traffic jam tu kena pastikan kereta masih ade bergerak dgn perlahan, yg penting jgn asyik tekan brek..macam tu mmg lebih jimat fuel

Tapi mmg susah lah kalau mau gerak sikit2 kerana traffic jam kat tempat ku ni mmg serious, boleh sampai 15 min pun x boleh gerak, jadi aku pun terus lah tarik hand brek dan tunggu je.