Author Topic: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota  (Read 26093 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #30 on: February 24, 2010, 03:28:46 PM »
Trimas atas keprihatinan TLD..mmg aduan dh dtrime,masalahnyer bkn penjaja yg x nak berbincang..tp tuan/puan pengadu yg x suka berbincang..sy cume kasihan pd penjaja w/pun mmg ada segelintir yg degil dgn ingkar arahan MPKj dan ada jg yg berniaga tanpa permit. Penjaja di c2 tahu siapa pengerusi dan abg zali tu yg byk berjasa sehingga permit penjaja tdak di bekukan spt di tmpt lain. Sy cume ingin menolong bangsa saya agar x menjadi pengemis d tmpt sendiri. Klu boleh sy hrp ada laa kiranyer penghuni di BBM yg sedia bekerjasama menolong mereka seandainyer apa2 yg di dengar btul2 terjadi.... :-\ :-\

sebelum ni ada juga mendengar rungutan daripada penduduk sekitar BBM...antaranya masalah kebersihan.....Longkang kotor akibat buangan minyak lebihan goreng pisang dsb. ...ada gerai yg berkeadaan uzur + dah hitam....kedudukan gerai tidak teratur dan tak mengikut standard stall......bila waktu puncak...jalan jadi sesak..akibat pembeli letak keta suka hati......rasanya kalau la MsQuiet antara salah sorang penjaja kat situ...perkara ini perlu diambil perhatian....mungkin dengan melakukan penambahbaikan kepada perkara di atas...MPKj boleh bertolak ansur dalam menangani masalah penjaja...pendapat ikhlas.
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #31 on: February 24, 2010, 03:35:44 PM »
Ada satu malam tu saya dan beberapa orang kawan ada lepak kat kedai BBM. Selang beberapa pintu dengan kedai Gear Box. Kami minum aje kerana tak berselera nak makan. Sebabnya, bau busuk yang teramat kuat, mungkin dari longkang kat penjaja tu.. saya kurang pasti.
Kalau nak berniaga pun pastikanlah ada lesen dan mengikut garis panduan yang di tetapkan. Kebersihan persekitaran terutamanya perlu di berikan perhatian.
Ada sepasang suami isteri penjaja kat depan Vista yang menjual sarapan pagi. Saya perhatikan, kawasan mereka berniaga di jaga kebersihannya. Pak Cik tu siap sapu lagi daun daun kering di kawasan sekitar mereka berniaga tu.

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #32 on: February 24, 2010, 03:40:34 PM »


kedai Berger Brader  Zin ..bersih apa!  Dulu katanya JY selalu beli berger Brader Zin  ;D

..alkisah!
___________________
aku /..PMB

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #33 on: February 24, 2010, 03:44:51 PM »
kapitan, mmg bau busuk sebab ada pembuangan sampah haram di tapak pelupusan sampah sg kembung.

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #34 on: February 24, 2010, 03:45:49 PM »
kapitan, mmg bau busuk sebab ada pembuangan sampah haram di tapak pelupusan sampah sg kembung.
Bukan bau dari longkang di situ ke??

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #35 on: February 24, 2010, 04:12:35 PM »
kapitan, mmg bau busuk sebab ada pembuangan sampah haram di tapak pelupusan sampah sg kembung.
Bukan bau dari longkang di situ ke??

komen dari bro TLD dan XYZ dialu alukan memandangkan depa ni tiap tiap malam kat situ... timacih...  ;D ;D ;D

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #36 on: February 24, 2010, 05:17:56 PM »
kapitan, mmg bau busuk sebab ada pembuangan sampah haram di tapak pelupusan sampah sg kembung.
Bukan bau dari longkang di situ ke??

bau yg dimaksudkan memang dari tapak pelupusan sampah sg kembung....namun bau dari sampah yg dikumpul oleh peniaga dan penjaja juga menambah bau asal tadi....kita boleh lihat sepanjang hadapan kedai terdapat beberapa longgokan sampah untuk tujuan pembuangan....namun lori sampah hanya akan hadir pada kesesokkan paginya....sesekali lembu berkeliaran dan anjing selongkar gak sampah tersebut..tu yg menyumbang kepada bau busuk ....

Sejak kebelakangan ni dah nampak ada peniaga yg menyediakan tong sampah...harap benda ni akan menjadi bertambah baik...
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

MsQuiet

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 5
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #37 on: February 24, 2010, 05:27:36 PM »
time kasih atas pandangan tu...psl sampah dan longkang..spt yg di kata mereka..longkang depan sentiasa di bersihkan samada oleh penjaja dan A.flora..tp longkang blakang tu atas nama pemaju..dh tersumbat kerna xpenah ada maintenance sejak awal..sy bkn penjaja..sy cume nk tolong mereka..pasal smpah..penjaja mmbuang sendri smpah mereka samada 2 hari skali..tapi yg x sedapnyer ada juga smpah domestic di buang oleh "manusia" yg x bertggjungjawab.. salah siapa?? Sy mengalu2kan kepada sesiapa yg mmpunyai pandangan or idea or cadangan bgmana nk mmperbaiki lg kaw tu..sy akan aturkan..FYI..tiada std stall yg d tetapkan oleh MPKj dan stall hitam or usang tlh di beritahu kpd penjaja tp ada yg degil...itulaa bile sorang dua yg degil..semua penjaja susah..another 1..bau busuk yg sedara bau tu bkn dtg dari kaw penjaja..tp dr tapak pelupusan sampah kat blakang tu..tolong laa jgn buruk kan lg keadaan..bau sampah mereka x sebusuk sampai kaw kedai pun bleh bau..kerana mereka bkn pengotor...mereka tahu jg kebersihan kerana mereka cari mkn dgn berniaga....  ???

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #38 on: February 24, 2010, 05:40:02 PM »
time kasih atas pandangan tu...psl sampah dan longkang..spt yg di kata mereka..longkang depan sentiasa di bersihkan samada oleh penjaja dan A.flora..tp longkang blakang tu atas nama pemaju..dh tersumbat kerna xpenah ada maintenance sejak awal..sy bkn penjaja..sy cume nk tolong mereka..pasal smpah..penjaja mmbuang sendri smpah mereka samada 2 hari skali..tapi yg x sedapnyer ada juga smpah domestic di buang oleh "manusia" yg x bertggjungjawab.. salah siapa?? Sy mengalu2kan kepada sesiapa yg mmpunyai pandangan or idea or cadangan bgmana nk mmperbaiki lg kaw tu..sy akan aturkan..FYI..tiada std stall yg d tetapkan oleh MPKj dan stall hitam or usang tlh di beritahu kpd penjaja tp ada yg degil...itulaa bile sorang dua yg degil..semua penjaja susah..another 1..bau busuk yg sedara bau tu bkn dtg dari kaw penjaja..tp dr tapak pelupusan sampah kat blakang tu..tolong laa jgn buruk kan lg keadaan..bau sampah mereka x sebusuk sampai kaw kedai pun bleh bau..kerana mereka bkn pengotor...mereka tahu jg kebersihan kerana mereka cari mkn dgn berniaga....  ???

MsQuiet, jangan salah faham...apa yg dibincangkan disini tak semestinya kena terima bulat-bulat ...apa yg ditulis melalui pemerhatian dan pengalaman sendiri bukan cerita dari mulut ke mulut.....bukan juga untuk memperbesarkan cerita atau punya apa-apa agenda....kawan tiap-tiap malam minum kat kedai situ, jadi melalui mata yg dikurniakan ni..lahirlah komen kawan....kita tak cakap penjaja tersebut pengotor....kita juga tak menentang kalau penjaja-penjaja tersebut nak cari makan kat situ.....isu disini dibangkitkan oleh MsQuiet sendiri, jadi forumer lain hanya meluahkan pendapat dan cadangan mereka...
awal lagi kawan dah cakap, melalui perbincangan semua benda bley selesai....
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #39 on: February 24, 2010, 06:04:26 PM »
kalau kat belakang tu depan kedai mamak mmg bau busuk dari sampah yang dilonggokkan kat tepi pagar. pernah parking keta kat situ memang mengharukan baunya

missQ.

sesebelum di ada diperkhabarkan peniaga ada disitu ada persatuan. bagus la, apakatakalau persatuan menempah satu bentuk stall yang standard untuk semua...... nampak cantik menarik tertarik.

kalau boleh tolong nasihatkan kedai 5in1 (anak aku panggil kedai 5in1 sebab dia tebar roti canai, kutip pinggan mangkuk, dan 3 kerja lain termasuk potog ayam bakar) untuk tidak mengepark kereta dan van nya ditepi jalan. memang kereta dia yang ada kalanya dua tiga biji itu mengganggu lalu lintas.

Giemns

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 365
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #40 on: February 24, 2010, 07:42:10 PM »
Dalam perbincangan kita perlu terbuka, jangan emosional kerana nak tolong kawan. Setiap pendapat tu perlu dilihat dari sudut yang positif.  Para pembincang yang mengutarakan pendapat adalah otai2 kat BM dan BSP, komen mereka adalah menyatakan apa yang dilihat dari sebelah lain yang dilihat oleh pencetus isu. ;D

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #41 on: February 24, 2010, 09:15:28 PM »
sebenar nyer semua betul... bau dihasilkan dari
1. tapak pelupusan sg kembong
2. longkang besar kat tepi nun
3. sampah tinggalan yang dikerjakan lembu ngan anjing

yang penting, perbincangan lanjut untuk buat penambahbaikan... then selesai ler masalah... timacih...  ;D

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #42 on: February 25, 2010, 10:20:31 AM »

Apapun masalah disini, kami sebagai penduduk yg telah melabur untuk mendiami kawasan BBM nyata gembira dengan usaha mana-mana pihak untuk menceria dan harmonikan kawasan BBM, Usaha Persatuan Penduduk Sek 5 secara berterusan berkaitan masalah pencemaran alam sekitar terutama bau busuk,pencemaran udara hasil buangan kilang nilai, kebersihan dan sebagainya.Kami juga bebesar hati sekiranya ada pihak yg berusaha untuk kebaikan bersama...

antara petikan email usaha terbaru untuk warga BBM.....

selanjutnya sila ke www.mahkota5.blogspot.com
 


Tuan,

Terima kasih di atas aduan & keperihatinan tuan berhubung penjagaan alam sekitar yang bersih.
Untuk makluman, pegawai Jabatan ini Pn Nadia telah menjalankan siasatan ke tempat diadu pada masa ini dan dari maklumat awal diterima saya dimaklumkan tiada pencemaran udara berlaku dari loji tersebut. Jabatan ini akan akan menjalankan siasatan susulan pada besok hari dan akan memaklumkan hasil siasatan  serta tindakan yang akan diambil oleh JAS kepada tuan.
Berhubung dengan aduan tuan bahawa premis tersebut tidak sepatutnya berada di lokasi tersebut, ianya adalah diluar bidangkuasa Jabatan ini.
Utk makluman tuan, pengalaman Jabatan ini mendapati operasi loji simen ini akan menghasilkan pencemaran udara dari 3 punca utama iaitu aktiviti loading simen & pasir ke lori pembancuh simen/mixer truck , 'stock pile pasir' (apabila ditiup angin) dan debu jalan berterbangan akibat dari aktiviti keluar-masuk  lori pembancuh simen (bidangkuasa MPKj).

 Tq

YAHYA OTHMAN
KETUA CAWANGAN
JABATAN ALAM SEKITAR NEGERI SELANGOR
CAWANGAN KAJANG
_______________________________________
From: Col (Ret) Alwi Abd Wahab [hjalwi@gmail.com]
Sent: Wednesday, February 24, 2010 4:17 PM
To: Yahya Othman
Cc: Nadzatul Naddiah Mustapha Kamal; BM 5 - Zulkifli Ambak; Maj (Ret) Razali - BM 6 Chairman; Kyairul; ni koma; Mamat Endut
Subject: LOJI PEMBANCUH SIMEN DI BANDAR BUKIT MAHKOTA

Salaam,

Merujuk perbincangan saya dengan Puan Nadia pada 23 Feb 10, loji simen tersebut terletak bertentangan dengan deretan kedai di Seksyen 4, Bdr Bkt Mahkota, lebih kurang 100-200 ela dari kawasan kedai di tepi jalan besar. Ia juga terletak di tepi tebing tasek (Club House BBM) yang gunakan oleh penduduk untuk beriadah dengan aktibiti memancing dan sebagainya.

Masalah yang dihadapi oleh penduduk ialah kepulan habuk yang banyak dikeluarkan oleh serombong proses simen tersebut yang meliputi kawasan kedai tempat penduduk membeli belah, termasuk kedai-kedai makan.  Keadaan ini berlaku hari-hari lebih kurang pada pukul 11.00 pagi dan 3.00 petang.  Habuk ini juga boleh merosakan eco-system tasek tersebut dan akan mengganggu kedamaian penduduk yang menggunakan club house yang berdekatan.

Penduduk berharap perkara pihak JAS mengambil tindakan akan keadaan ini dan kami rasa loji tersebut tidak seharusnya berada di situ kerana ia terlalu dekat dengan perumahan, kedai tempat penduduk membeli belah, kedai makan dan tasek (Club house) Bdr Bkt Mahkota.  Perkara ini menimbulkan masalah kepada keadaan sekeliling dan kelesaan penduduk di Bdr Bkt Mahkota.

Sekian dan terima kasih.

HJ ALWI
AJK BBM5
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #43 on: February 25, 2010, 12:38:59 PM »
yo laah..cikmelah sbg penddk sek 4 pun suko ati gak bilo ado mano2 pihak yg prihatin ngan kebersihan,keceriaan, keharmonian,kegembiraan pddk2 kat BBM ni, Timo kasih tak terhinggo.. pasai gerai2 ni..elok gak ado kek dopan tu..sonang sikmelah nak cari kuih potang2 sementara tggu hubby balik kojo.Apo pun masalah eh kek ctu..biar lah penjaja tu yg selosaikan...klu MsQ nak tulun or sesapa nak tulun..derang kene tulun diri derang dulu.. jom sesapo bg komen kat forum ni pasai gerai derang then MsQ leh print out pass to their chairman, lets them sit together and discuss bout it..pergghh lopeh mkn air soya ni..berabuk lak cikmelahh ckp omputih.. ;D ;D ;D
log out jap...nak bg ank mkn..nk poei skolah potang kojap laei...  :D

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Penjaja Hadapan Bukit Mahkota
« Reply #44 on: February 25, 2010, 01:02:33 PM »
yo laah..cikmelah sbg penddk sek 4 pun suko ati gak bilo ado mano2 pihak yg prihatin ngan kebersihan,keceriaan, keharmonian,kegembiraan pddk2 kat BBM ni, Timo kasih tak terhinggo.. pasai gerai2 ni..elok gak ado kek dopan tu..sonang sikmelah nak cari kuih potang2 sementara tggu hubby balik kojo.Apo pun masalah eh kek ctu..biar lah penjaja tu yg selosaikan...klu MsQ nak tulun or sesapa nak tulun..derang kene tulun diri derang dulu.. jom sesapo bg komen kat forum ni pasai gerai derang then MsQ leh print out pass to their chairman, lets them sit together and discuss bout it..pergghh lopeh mkn air soya ni..berabuk lak cikmelahh ckp omputih.. ;D ;D ;D
log out jap...nak bg ank mkn..nk poei skolah potang kojap laei...  :D

cikmelah cakap omputeh, hilang terus slanga nyer...  ;D ;D ;D