Author Topic: pest control  (Read 3144 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hafizahsalleh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 26
pest control
« on: 11 Nov, 11:02:14 PM »
salam,

ada kawan saya suggest buat pest control dulu kat rumah sebelum masuk. mcm mana tu eh? ada sesapa yg tahu pasal benda ni? perlu ke xperlu?

sifu

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 420
Re: pest control
« Reply #1 on: 12 Nov, 08:34:38 AM »
Salam

pernah dgr jugak pasal pest control ni...rasenye seribu lebih jugak sekali tanam...tp tau2 mcm tu je..mungkin ade yg lebih arif...
Taman Impian Putra

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: pest control
« Reply #2 on: 12 Nov, 07:47:02 PM »
biasanya pemaju disyaratkan treatment tapak rumah kita dgn anti anai-anai.... tapi ada terbaca dlm forum nih jugak dulu, treatment tu tahan 2 tahun je berbanding sebelum2 ini tahan 10 tahun..... sebabnya ada isu alam sekitar..... ;D

FaRidz

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 15
  • Gender: Male
Re: pest control
« Reply #3 on: 12 Nov, 07:48:16 PM »
salam,

melalui ilmu yang tak seberapa ni, setiap constuction, kontraktor akan buat anti termite kat footing dan ground beam
sebelum tutup (betulkan kalau salah)..selalunya warranty daripada supplier kepada kontraktor 2-5 tahun. lagi pon defect liablity period TIP ni kan 24 bulan.

kalau sapa2 nak buat pon buleh...tak buat pon buleh...

M A T R I X

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1140
Re: pest control
« Reply #4 on: 12 Nov, 08:09:04 PM »

hafizahsalleh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 26
Re: pest control
« Reply #5 on: 16 Nov, 06:46:12 PM »
oh gitu ke... terima kasih semua yg bg info :)

DrCoOL

  • Non-Drugs Doctor
  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 88
  • Gender: Male
  • DrCoOL
    • Malaysia Online Marketing
Re: pest control
« Reply #6 on: 17 Nov, 12:16:08 PM »
Pest Control untuk anai-anai ada 2 kaedah di panggil post treatment for termite iaitu selepas rumah siap ;

1. Kaedah drilling setiap 1.5 kaki di sudut rumah mengelilingi perimeter yang bakal menghalang anai2 naik ke base yg mengguna kayu spt panel pintu, tingkap dan bumbung rumah. Harga untuk kaedah ni RM1500-2500 ikut keluasan rumah.

2. Baiting technique (teknik terbaru) - kaedah ni sykt PC akan korek 1 lubang dan letak umpan , tak perlu drill2 tapi kosnya mahal antara RM3000-5000

Harga di atas anggaran sahaja sewaktu saya mengetuai sebuah syarikat pest control lebih kurang 8 tahun lepas  ;D ;D

Untuk jimat duit kita kene pantau keadaan rumah spt kesan2 yg anai2 buat spt tanah dan berbentuk panjang didinding , rekahan di slab rumah dan lain2. Kalau dah ada kesan dan terdapat kayu atau kertas yang dimakan anai2 maka cepat2lah panggil penghapus anai2.

Warranty untuk kedua kaedah ni 5-10 tahun , tapi sekiranya kawasan dan rumah2 lain tak buat anggap la dalam 5 tahun dah cukup bagus dah , warranty lama2 tu gimik jer lagipun kalau panjang umur sykt tu anda semua bernasib baiklah kalau pendek umur hanya tinggal surat warranty jer  ;D

Rumah ku Syurga ku Bukan Untukmu Wahai Anai-Anai  :D

sifu

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 420
Re: pest control
« Reply #7 on: 17 Nov, 02:03:18 PM »
Pest Control untuk anai-anai ada 2 kaedah di panggil post treatment for termite iaitu selepas rumah siap ;

1. Kaedah drilling setiap 1.5 kaki di sudut rumah mengelilingi perimeter yang bakal menghalang anai2 naik ke base yg mengguna kayu spt panel pintu, tingkap dan bumbung rumah. Harga untuk kaedah ni RM1500-2500 ikut keluasan rumah.

2. Baiting technique (teknik terbaru) - kaedah ni sykt PC akan korek 1 lubang dan letak umpan , tak perlu drill2 tapi kosnya mahal antara RM3000-5000

Harga di atas anggaran sahaja sewaktu saya mengetuai sebuah syarikat pest control lebih kurang 8 tahun lepas  ;D ;D

Untuk jimat duit kita kene pantau keadaan rumah spt kesan2 yg anai2 buat spt tanah dan berbentuk panjang didinding , rekahan di slab rumah dan lain2. Kalau dah ada kesan dan terdapat kayu atau kertas yang dimakan anai2 maka cepat2lah panggil penghapus anai2.

Warranty untuk kedua kaedah ni 5-10 tahun , tapi sekiranya kawasan dan rumah2 lain tak buat anggap la dalam 5 tahun dah cukup bagus dah , warranty lama2 tu gimik jer lagipun kalau panjang umur sykt tu anda semua bernasib baiklah kalau pendek umur hanya tinggal surat warranty jer  ;D

Rumah ku Syurga ku Bukan Untukmu Wahai Anai-Anai  :D

good info drcool= 8)
Taman Impian Putra

nazrin

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: pest control
« Reply #8 on: 29 Nov, 11:44:14 AM »
Assalamualaikum, syarikat saya DYMEX & PYROZ (m) SDN. BHD. merupakan syarikat sepenuhnya dimiliki oleh BUMIPUTERA yang menawarkan khidmat pest control atau kawalan serangga termasuk anai-anai, tikus, lipas dan semua jenis serangga/haiwan perosak yang menggunakan kaedah atau cara JAPAN.

Chemical tidak berbau dan sangat freindly environment. Kami berpengalam lebih 10 tahun ( full licensed ) dan antara customers kami adalah KTMB, MSN dan agensi kerajaan lain.

Syarikat kami berada di Sek 7 BBB atau terus hubungi Nazrin 011-14799976, saya juga mengambil perkidmatan servis aircond. Terima Kasih.