Author Topic: pendapat ttg kos perkahwinan  (Read 10486 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #15 on: 04 Dec, 11:42:42 AM »
Cuba la minta pinjaman pada saudara Mara dulu, if tak ada baru boleh go to loan
Ade jugak tanya tapi biasa la ada yg tak bagi lagi pun segan la nnti orang mengata klu boleh biar tanggung sendiri lalu loan ke.

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #16 on: 04 Dec, 11:45:10 AM »
Kalau boleh elakkan lah dari berhutsng, sebab nak bayar balik nanti penat jugak lah, amount bukan sikit2
Bukan nak berhutang pun, tapi family husband request klu boleh nak buat grand.

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #17 on: 04 Dec, 11:46:22 AM »
aku pun dulu camni jugak buat loan utk topap pinjaman, tapi pinjam kat cimb
Cimb ni agak2 klu blacklist lepas ke tak eh? Dia punya interest rate brp?

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #18 on: 04 Dec, 11:52:45 AM »
Yyp ni koperasi ke pinjaman berlesen?
Yayasan perniagaan melayu perlis berhad ni company. Loan dia utk staff kerajaan n badan berkanun terpilih je.

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #19 on: 04 Dec, 11:54:40 AM »

blankspc21

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 31
  • I Love Putra Mahkota
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #20 on: 04 Dec, 12:01:49 PM »
Cimb ni agak2 klu blacklist lepas ke tak eh? Dia punya interest rate brp?

Aku tak pasti la sbb tak de rekod pulak. Yang aku dapat rate dia 6.88 percent.

blankspc21

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 31
  • I Love Putra Mahkota
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #21 on: 04 Dec, 12:04:06 PM »
Yayasan perniagaan melayu perlis berhad ni company. Loan dia utk staff kerajaan n badan berkanun terpilih je.
Dia punya interst msti tggi kan? Baik pakai bank je la.

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #22 on: 04 Dec, 12:37:39 PM »
Aku tak pasti la sbb tak de rekod pulak. Yang aku dapat rate dia 6.88 percent.
Bank mesti tak boleh tp pki yyp mesti lepas punya even blacklist tapi kena lepas credit scoring dia.

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #23 on: 04 Dec, 12:39:45 PM »
Dia punya interst msti tggi kan? Baik pakai bank je la.

Profit rate dia 6.5 to 9.99. Even lagi rendah drpd cimb tu.

sonaa

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #24 on: 04 Dec, 02:24:38 PM »
Klu camtu carik je la bank yg interest rendah. Klu mmg tak lepas baru cari loan lain. Bukan ap takut gak pinjam ntah mana2.

sonaa

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #25 on: 04 Dec, 02:26:49 PM »
Bank mesti tak boleh tp pki yyp mesti lepas punya even blacklist tapi kena lepas credit scoring dia.
Oh kira blacklist pun boleh apply la. Dia ada pegang atm, ada penjamin tak?

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #26 on: 04 Dec, 03:28:15 PM »
Klu camtu carik je la bank yg interest rendah. Klu mmg tak lepas baru cari loan lain. Bukan ap takut gak pinjam ntah mana2.
Kenapa pulak nak kena takut, ake sendiri pakai ngn loan dia sbb tu la aku berani suggest.

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #27 on: 04 Dec, 03:30:58 PM »
Ramai je orang kat luar tu yg tak dapat pinjaman bank sbb tu pakai loan yayasan, koperasi dsb.
Lagi pun mmg ok utk kes emegency sbb dia punya lulus 2 hari je.

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #28 on: 04 Dec, 03:32:37 PM »
Oh kira blacklist pun boleh apply la. Dia ada pegang atm, ada penjamin tak?
Boleh. Dia tak perlu penjamin atau atm kad, sbb dia x amik cagaran.

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 54
Re: pendapat ttg kos perkahwinan
« Reply #29 on: 04 Dec, 03:35:14 PM »
Loan dia boleh buat potongan gaji je sbb tu la dia berani bagi pinjam. Bagi aku cara ni lagi senang, takde la lupa nak bayar bulan2.