Author Topic: Renovation rumah  (Read 150 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pieja

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: Renovation rumah
« Reply #15 on: January 06, 2020, 09:52:19 AM »
srs ah dpt cpt? Selalu renovate rumah kena pakai duit banyak. Kalau pinjam banyak pun dia kasi loan cpt gak?
Yup, saya buat mmg 2 hari je dah lulus, tapi dokumen semua kena lengkap la. Lagi pun klu mmg emergency nak pakai mmg ok. Klu ikut pengalaman pinjaman bank 2 minggu jugak tak tau pasal apa..

bank dia akan check secara terperinci. Yelah mesti ramai yg apply loan dkt bank. So dia akan kasi dekat org yg ada the best financial record je

Pieja

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: Renovation rumah
« Reply #16 on: January 06, 2020, 09:53:04 AM »
Sebulan brp kena bayar balik?
Nasib dapat profit rate rendah 6.5% , monthly repayment dalam 790.

Brp tahun bayar?

Pieja

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: Renovation rumah
« Reply #17 on: January 06, 2020, 09:53:34 AM »
Boleh je. buat personal loan pun boleh. Ikut lah mana sesuai. dia punya interest rate tak tentu ikut ah brp amaun yg kita pinjam. Boleh direct check dkt website https://loanstreet.com.my/personal-loan/easy-by-rhb/rhb-easy-pinjaman-ekspres?

Tinggi tu interest dia starting lebih dr 8%. Sya pakai yayasan perlis pun starting baru 6.5%, lagi pun syariah compliant loan.

Apa beza syariah loan dengan yg biasa?

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 13
  • I Love Putra Mahkota
Re: Renovation rumah
« Reply #18 on: January 06, 2020, 11:10:30 AM »
bank dia akan check secara terperinci. Yelah mesti ramai yg apply loan dkt bank. So dia akan kasi dekat org yg ada the best financial record je
Betul. Actually ade je org amik loan yayasan perlis utk settle hutang loan bank. Lagi satu klu utk emergency mmg kena cari loan lain la klu loan bank dah tak lepas.

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 13
  • I Love Putra Mahkota
Re: Renovation rumah
« Reply #19 on: January 06, 2020, 11:14:03 AM »

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 13
  • I Love Putra Mahkota
Re: Renovation rumah
« Reply #20 on: January 06, 2020, 11:16:19 AM »
Apa beza syariah loan dengan yg biasa?

Beza syariah loan dgn conventional loan yg saya tau syariah loan profit rate dia fixed and conventional loan interest rate turn naik sepanjang tempoh pinjaman. Syariah loan ada proses akad yg mana peminjam kena sebut ya klu nak proceed dgn loan.