Author Topic: Baru pindah rumah  (Read 1112 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

titipoh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
  • No. 20, BM6/1B
Baru pindah rumah
« on: February 07, 2020, 03:15:01 PM »
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?

Pieja

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 18
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #1 on: February 14, 2020, 05:35:43 PM »
susah lah nanti kalau buat loan lg byk tanggungan... better kumpul duit je beli brg rumah ni. Mcm saya beli brg rumah guna duit hantaran kahwin je. Complete tau brg satu rumah semua

Nene

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #2 on: February 14, 2020, 05:44:57 PM »
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?

Byk lah company yg boleh buat personal loan. Tp make sure kena cari yg interest rate rendah. Tp tu ah susah sikit kalau rate rendah mesti dia strict sikit

Nene

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #3 on: February 14, 2020, 05:46:07 PM »
susah lah nanti kalau buat loan lg byk tanggungan... better kumpul duit je beli brg rumah ni. Mcm saya beli brg rumah guna duit hantaran kahwin je. Complete tau brg satu rumah semua

Ala ni duit hanataran sikit ah ni tu tak mampu nak beli brg lepas kahwin hahaha so kesimpulannya duit hantaran ni penting senanya. Bukan saja saja letak harga tinggi

rottentomatomy

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #4 on: February 15, 2020, 10:11:01 AM »
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?

Beli apa yg perlu je dulu, mcm aku dulu beli sikit - sikit, katil pun takde tido bawah je, yang penting ade fridge, tv sofa , meja cukup.

rottentomatomy

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 2
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #5 on: February 15, 2020, 10:13:54 AM »
Ala ni duit hanataran sikit ah ni tu tak mampu nak beli brg lepas kahwin hahaha so kesimpulannya duit hantaran ni penting senanya. Bukan saja saja letak harga tinggi
Ikut kemampuan masing masing je beb, kalo mampu bagi lebih kalo tak mampu apa yg ade jee.

Nene

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #6 on: February 15, 2020, 10:19:33 PM »
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?

Beli apa yg perlu je dulu, mcm aku dulu beli sikit - sikit, katil pun takde tido bawah je, yang penting ade fridge, tv sofa , meja cukup.

Yg paling peting peti ais and mesin basuh ah. Kalau tak susah hidup wei hahaha. Buat personal loan jelah kalau terdesak sgt takda benda basic ni confirm pishang hidup berumah tangga

Nene

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #7 on: February 15, 2020, 10:21:15 PM »
Ala ni duit hanataran sikit ah ni tu tak mampu nak beli brg lepas kahwin hahaha so kesimpulannya duit hantaran ni penting senanya. Bukan saja saja letak harga tinggi
Ikut kemampuan masing masing je beb, kalo mampu bagi lebih kalo tak mampu apa yg ade jee.

Mana boleh ikut kemampuan. Kalau bapak perempuan tu letak harga hantaran 15K nak taknak kena usaha kumpul gak ah. Klau tk ha dia suruh anak dara dia kahwin dgn laki lain hahahah

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #8 on: February 16, 2020, 11:18:38 AM »
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?
AKu cadangkan buat loan renovation drpd yayasan ihsan rakyat. Aku buat loan utk rumah pun drpd diorg.

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #9 on: February 16, 2020, 11:23:32 AM »
Yg paling peting peti ais and mesin basuh ah. Kalau tak susah hidup wei hahaha. Buat personal loan jelah kalau terdesak sgt takda benda basic ni confirm pishang hidup berumah tangga
Alang - alang dah buat loan tu beli je semua perbot senang , tak payah pikir buat application 2 - 3 kali. Settle.

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #10 on: February 16, 2020, 11:26:10 AM »
Mana boleh ikut kemampuan. Kalau bapak perempuan tu letak harga hantaran 15K nak taknak kena usaha kumpul gak ah. Klau tk ha dia suruh anak dara dia kahwin dgn laki lain hahahah
Bagus jugak letak hantaran tinggi - tinggi, baru terbukti yg suami mampu tampung hidup isteri. Kalau tak nnti lepas kawin isteri yg jaga laki.  :-X

Nene

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #11 on: February 16, 2020, 09:25:40 PM »
Saya dan isteri baru pindah rumah sendiri hehe kitaorg bayar duit deposit rumah guna duit saving yg kitaorg ada. Skrg ni duit saving mmg dah habis buat byr rumah. Dalam rumah just ada tilam je mmg sedih duit mmg takda nak beli barang and perabot dalam rumah. Saya ingat nak buat loan je dulu untuk beli peti sejuk, tv, mesin basuh katil semua lah haaa. Rasa rasa loan mana yg patut saya guna?
AKu cadangkan buat loan renovation drpd yayasan ihsan rakyat. Aku buat loan utk rumah pun drpd diorg.

Apa bestnya company ni?

Nene

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #12 on: February 16, 2020, 09:26:47 PM »
Yg paling peting peti ais and mesin basuh ah. Kalau tak susah hidup wei hahaha. Buat personal loan jelah kalau terdesak sgt takda benda basic ni confirm pishang hidup berumah tangga
Alang - alang dah buat loan tu beli je semua perbot senang , tak payah pikir buat application 2 - 3 kali. Settle.

Boleh gak centu kita buat planning ah apa yg nak kena beli. So boleh bajet brp jumlah loan yg kita nak buat ennn... Lebih mudah kalau buat loan tu seketul je

Nene

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #13 on: February 16, 2020, 09:27:46 PM »
Mana boleh ikut kemampuan. Kalau bapak perempuan tu letak harga hantaran 15K nak taknak kena usaha kumpul gak ah. Klau tk ha dia suruh anak dara dia kahwin dgn laki lain hahahah
Bagus jugak letak hantaran tinggi - tinggi, baru terbukti yg suami mampu tampung hidup isteri. Kalau tak nnti lepas kawin isteri yg jaga laki.  :-X

ada gak kes ceni laki pemalas hahaha dah lah duk rumah bini kerja lepastu buat kerja rumah pun idok hahahaaaa

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #14 on: February 17, 2020, 11:13:21 AM »
Apa bestnya company ni?
Proses 3 hari je dah boleh dapat loan yg penting dokumen lengkap, profit rate standard 6.5-9.99%, pastu syariah compliant. Even ko blacklist pun boleh apply.