Author Topic: Baru pindah rumah  (Read 530 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #15 on: February 17, 2020, 11:15:28 AM »
Boleh gak centu kita buat planning ah apa yg nak kena beli. So boleh bajet brp jumlah loan yg kita nak buat ennn... Lebih mudah kalau buat loan tu seketul je
Ye mmg lagi senang buat sekali terus, tak payah nak buat agreement n proses akad banyak kali. Kalau kita pinjam byk pun yempoh boleh but sampai 10 tahun, bulan-bulan bayar tak byk sgt.

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #16 on: February 17, 2020, 11:17:32 AM »
ada gak kes ceni laki pemalas hahaha dah lah duk rumah bini kerja lepastu buat kerja rumah pun idok hahahaaaa
Zaman sekarang orang open skit , perempuan pun boleh jugak kalau nak kerja laki duk rumah tapi laki kena buat semua la kat rumah. Tapi aku lebih rela pergi kerja. Buat kerja rumah lagi susah.

Pieja

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #17 on: February 17, 2020, 12:38:49 PM »
Apa bestnya company ni?
Proses 3 hari je dah boleh dapat loan yg penting dokumen lengkap, profit rate standard 6.5-9.99%, pastu syariah compliant. Even ko blacklist pun boleh apply.

semua senang betul company ni? hahaha pemurah sangat... Kalau nak start niaga sendiri boleh apply tak?

Pieja

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #18 on: February 17, 2020, 12:39:40 PM »
Boleh gak centu kita buat planning ah apa yg nak kena beli. So boleh bajet brp jumlah loan yg kita nak buat ennn... Lebih mudah kalau buat loan tu seketul je
Ye mmg lagi senang buat sekali terus, tak payah nak buat agreement n proses akad banyak kali. Kalau kita pinjam byk pun yempoh boleh but sampai 10 tahun, bulan-bulan bayar tak byk sgt.

Eh tak tahu pula ada proses akad haha selalu pinjam bank just sign agreement je

Pieja

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #19 on: February 17, 2020, 12:40:33 PM »
ada gak kes ceni laki pemalas hahaha dah lah duk rumah bini kerja lepastu buat kerja rumah pun idok hahahaaaa
Zaman sekarang orang open skit , perempuan pun boleh jugak kalau nak kerja laki duk rumah tapi laki kena buat semua la kat rumah. Tapi aku lebih rela pergi kerja. Buat kerja rumah lagi susah.

Nak hidup senang dua dua kena kerja. Jangan bini duk rumah tunggu laki kerjakan kau je HAHAHAHAHA

Nene

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #20 on: February 17, 2020, 12:42:05 PM »
Boleh gak centu kita buat planning ah apa yg nak kena beli. So boleh bajet brp jumlah loan yg kita nak buat ennn... Lebih mudah kalau buat loan tu seketul je
Ye mmg lagi senang buat sekali terus, tak payah nak buat agreement n proses akad banyak kali. Kalau kita pinjam byk pun yempoh boleh but sampai 10 tahun, bulan-bulan bayar tak byk sgt.

Eh tak tahu pula ada proses akad haha selalu pinjam bank just sign agreement je

Patuh syariah betul siap ada akad huhu. Islamik punya loan ke ni?

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #21 on: February 18, 2020, 11:36:30 AM »
semua senang betul company ni? hahaha pemurah sangat... Kalau nak start niaga sendiri boleh apply tak?
Senang la kalau dah cukup syarat-syarat diorg. Kalau tak silap aku boleh je buat utk bisnes sbb kat webite dia ade cakap https://yir.com.my/about-us/

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #22 on: February 18, 2020, 11:39:05 AM »
Eh tak tahu pula ada proses akad haha selalu pinjam bank just sign agreement je
Kalau pinjaman conventinal mmg sign je takde akad, yg syariah compliant je ada akad. Officer akan call peminjam utk terangkan balik semua syarat, lepas tu peminjam sebut ye je utk terukan dgn loan tu.

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #23 on: February 18, 2020, 11:51:24 AM »
Contoh mcm aku buat loan utk renovation jugak, bila mintak kat standard chartered rate diorang 10%. Aku mintak kat yayasan ihsan dpt 6.5% je rate, kat situ dah byk kurang. 

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Baru pindah rumah
« Reply #24 on: February 18, 2020, 11:53:44 AM »
Patuh syariah betul siap ada akad huhu. Islamik punya loan ke ni?
Aku rasa loan dia mmg islamic loan pasal dia syariah compliant, ikut kaedah islam. Ko boleh je contact diorg lalu fb lagi senang https://www.facebook.com/PortalRasmiYIR/