Author Topic: pinjaman peribadi  (Read 768 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

titipoh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 22
  • No. 20, BM6/1B
pinjaman peribadi
« on: March 06, 2020, 10:57:56 AM »
Aku baru lepas kahwin and pindah rumah baru dkt area bangi. Skrg ni duit simpanan aku dah habis dkt majlis kahwin, beli kereta and beli rumah. Rumah kosong wei perabot semua takda lagi. Aku plan nak buat personal loan nak buat belanja utk barang rumah and kehidupan lepas berkahwin... Korang ada cadangan loan company mana yg aku patut ambil???

kakju

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 6
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #1 on: March 11, 2020, 03:12:38 PM »
bukan sebelum kahwin je ada duit simpanan and kira bajet semua. After kahwin kena fikir benda ni juga sbb kalau jd ceni kan susah atleast ada simpanan awal takda lah kelam kabut mcm ni

AdamLevin

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #2 on: March 11, 2020, 03:16:19 PM »
Aku baru lepas kahwin and pindah rumah baru dkt area bangi. Skrg ni duit simpanan aku dah habis dkt majlis kahwin, beli kereta and beli rumah. Rumah kosong wei perabot semua takda lagi. Aku plan nak buat personal loan nak buat belanja utk barang rumah and kehidupan lepas berkahwin... Korang ada cadangan loan company mana yg aku patut ambil???

kau nak loan halal ke haram?? kalau halal pinjam bank je but kena buat research bank mana yg paling berbaloi... Kalau haram g pinjam along hahahah

AdamLevin

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #3 on: March 11, 2020, 03:17:58 PM »
bukan sebelum kahwin je ada duit simpanan and kira bajet semua. After kahwin kena fikir benda ni juga sbb kalau jd ceni kan susah atleast ada simpanan awal takda lah kelam kabut mcm ni

senanya en lepas kahwin lah lagi banyak guna duit huhu yelah beli rumah, kete, perabot. lain lah kalau semua mak bapak sponsor rumah kete semua dah siap tinggal nak pindah masuk rumah baru je hahahh

kakju

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 6
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #4 on: March 11, 2020, 03:49:18 PM »
Aku baru lepas kahwin and pindah rumah baru dkt area bangi. Skrg ni duit simpanan aku dah habis dkt majlis kahwin, beli kereta and beli rumah. Rumah kosong wei perabot semua takda lagi. Aku plan nak buat personal loan nak buat belanja utk barang rumah and kehidupan lepas berkahwin... Korang ada cadangan loan company mana yg aku patut ambil???

kau nak loan halal ke haram?? kalau halal pinjam bank je but kena buat research bank mana yg paling berbaloi... Kalau haram g pinjam along hahahah

takda benda lain ke kau nak cadangkan selain along? haiyo

lookatme3

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #5 on: March 14, 2020, 11:28:45 PM »
Aku baru lepas kahwin and pindah rumah baru dkt area bangi. Skrg ni duit simpanan aku dah habis dkt majlis kahwin, beli kereta and beli rumah. Rumah kosong wei perabot semua takda lagi. Aku plan nak buat personal loan nak buat belanja utk barang rumah and kehidupan lepas berkahwin... Korang ada cadangan loan company mana yg aku patut ambil???
Dah ade loan ke belum? kalau belum aku nak rekomen amik yayasan dewan perniagaan melayu perlis. Aku dulu lepas kahwin buat loan dia utk beli perabot rumah.

lookatme3

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #6 on: March 14, 2020, 11:30:30 PM »
bukan sebelum kahwin je ada duit simpanan and kira bajet semua. After kahwin kena fikir benda ni juga sbb kalau jd ceni kan susah atleast ada simpanan awal takda lah kelam kabut mcm ni
Mesti ade simpanan awal la tu, tapi tak cukup, mcm aku jugak. Lepas kahwin terlepas bajet buat je pinjaman, yg penting bulan - bulan mampu bayar. Kekeke

lookatme3

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #7 on: March 14, 2020, 11:32:38 PM »
kau nak loan halal ke haram?? kalau halal pinjam bank je but kena buat research bank mana yg paling berbaloi... Kalau haram g pinjam along hahahah
Kalo tak de ape - ape masalah lebih baik cari loan yg bukan ahlong, ko ni mcm terdesak sangat nak pinjam ahlong. Kat luar tu byk je loan yg boleh lepas wlupun ade blacklist, nak jugak pinjam ahlong.
« Last Edit: March 16, 2020, 04:50:14 PM by lookatme3 »

wahidan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #8 on: March 14, 2020, 11:35:46 PM »
senanya en lepas kahwin lah lagi banyak guna duit huhu yelah beli rumah, kete, perabot. lain lah kalau semua mak bapak sponsor rumah kete semua dah siap tinggal nak pindah masuk rumah baru je hahahh
Betul jugak, tak pun tinggal je dgn mak bapak ape masalahnya? Boleh jaga mak bapak sekali. Kalau nak tggl  sendiri cari sewa yg murah - murah sudah.

AdamLevin

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #9 on: March 15, 2020, 07:18:46 PM »
Aku baru lepas kahwin and pindah rumah baru dkt area bangi. Skrg ni duit simpanan aku dah habis dkt majlis kahwin, beli kereta and beli rumah. Rumah kosong wei perabot semua takda lagi. Aku plan nak buat personal loan nak buat belanja utk barang rumah and kehidupan lepas berkahwin... Korang ada cadangan loan company mana yg aku patut ambil???
Dah ade loan ke belum? kalau belum aku nak rekomen amik yayasan dewan perniagaan melayu perlis. Aku dulu lepas kahwin buat loan dia utk beli perabot rumah.

lain kali jgn fikir duit kahwin je... duit lepas kahwin pun kena kumpul. takda lah sesak nak byr rumah, kereta, perabot

AdamLevin

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #10 on: March 15, 2020, 07:19:45 PM »
bukan sebelum kahwin je ada duit simpanan and kira bajet semua. After kahwin kena fikir benda ni juga sbb kalau jd ceni kan susah atleast ada simpanan awal takda lah kelam kabut mcm ni
Mesti ade simpanan awal la tu, tapi tak cukup, mcm aku jugak. Lepas kahwin terlepas bajet buat je pinjaman, yg penting bulan - bulan mampu bayar. Kekeke

mmg mampu byr tp duit tinggal cukup cukup makan je... tk best ah tiap bulan runsing pikir hutang banyak

AdamLevin

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #11 on: March 15, 2020, 07:20:39 PM »
kau nak loan halal ke haram?? kalau halal pinjam bank je but kena buat research bank mana yg paling berbaloi... Kalau haram g pinjam along hahahah
Kalo tak de ape - ape masalah lebih baik cari loan yg bukan ahong, ko ni mcm terdesak sangat nak pinjam ahlong. Kat luar tu byk je loan yg boleh lepas wlupun ade blacklist, nak jugak pinjam ahlong.

ada ke loan halal yg kasi org blacklist? setahu aku yg kasi loan blacklist semua penipu

AdamLevin

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 10
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #12 on: March 15, 2020, 07:22:39 PM »
senanya en lepas kahwin lah lagi banyak guna duit huhu yelah beli rumah, kete, perabot. lain lah kalau semua mak bapak sponsor rumah kete semua dah siap tinggal nak pindah masuk rumah baru je hahahh
Betul jugak, tak pun tinggal je dgn mak bapak ape masalahnya? Boleh jaga mak bapak sekali. Kalau nak tggl  sendiri cari sewa yg murah - murah sudah.

tinggal dgn mak bapak? malu lah kalau tahu menantu tidur sampai tengahri, lepastu rumah mls kemas kang bergaduh pula.. better duk rumah sendiri je.. kalau perempuan then duk dgn ayah mertua? mestilah segan nak free hair then nak pakai singlet dkt rumah hahahha

lookatme3

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #13 on: March 16, 2020, 12:14:29 AM »
mmg mampu byr tp duit tinggal cukup cukup makan je... tk best ah tiap bulan runsing pikir hutang banyak
Orang pinjam mana mampu je, kalau pinjam banyak pun boleh buat tempoh panjam so bulan - bulan bayar sikit je. Aku pinjam 20k, bulan bulan aku bayar rm476 utk 5 tahun ok la. Kalau ko nak bayar kurang bulan - bulan panjang la tempoh pinjaman 10 tahun ke.

lookatme3

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: pinjaman peribadi
« Reply #14 on: March 16, 2020, 12:16:15 AM »
ada ke loan halal yg kasi org blacklist? setahu aku yg kasi loan blacklist semua penipu
Yayasan ni bagi utk org blacklist yg pnting tak bankrap je sudah la, kalau tak nak cari pinjaman mana pulak, kalau emergency ke, bank mesti tak lepas punya.