Author Topic: Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?  (Read 2979 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

asnuru

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 333
Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?
« on: November 16, 2009, 03:37:31 PM »
Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang? Cerita le sikit....teruja nak pegi nih! ;D
« Last Edit: November 16, 2009, 04:20:02 PM by Sulaiman Sabur »

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?
« Reply #1 on: November 16, 2009, 04:13:55 PM »
Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang? Cerita le sikit....teruja nak pegi nih! ;D
Boleh gi ke tempat tu? Kan ke tempat tu menjadi perebutan antara beberapa buah negara termasuk China dan Vietnam. Saya rasa tak de apa yang seronok kat situ. Kalau nak diving atau snorkeling boleh ke pantai2 dan pulau2 di perairan Sabah, lagi syok.
« Last Edit: November 16, 2009, 04:20:40 PM by Sulaiman Sabur »

sunny

  • Guest
Re: Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?
« Reply #2 on: November 16, 2009, 05:22:41 PM »
nama tpt tu pun dah bertukar ke pulau layang-layang. tak pernah pegi sana sebab tak pandai diving

tapi yg saya tahu, kalau nak kan sebuah pulau yg asli, ini bukan tempat nya , pulau ni artificial saja (man-made)asanya  utk tujuan TLDM, yg kemudian ditukar utk tujuan dive resort. saiz pun 2km panjang. tapi kalau semata-mata nak kan untouched beauty of marine diversity, this is the place, hammmerhead sharks mmg banyak, sesiapa yg pernah bertugas degn TLDM kat sana untk zon ekonomi ekslusif Msia tau le,

My suggestion, if you want a world class scuba destination, your best choice is Pulau Sipadan or Mabul Islands also will do

sunny

  • Guest
Re: Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?
« Reply #3 on: November 16, 2009, 05:27:43 PM »
Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang? Cerita le sikit....teruja nak pegi nih! ;D
Boleh gi ke tempat tu? Kan ke tempat tu menjadi perebutan antara beberapa buah negara termasuk China dan Vietnam. Saya rasa tak de apa yang seronok kat situ. Kalau nak diving atau snorkeling boleh ke pantai2 dan pulau2 di perairan Sabah, lagi syok.

i think, what u meant was not layang2, but spratly islands, filipina dan juga brunei jug berebutkan spratly kerana gas dan minyak apa lagi

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?
« Reply #4 on: November 17, 2009, 08:21:32 AM »
Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang? Cerita le sikit....teruja nak pegi nih! ;D
Boleh gi ke tempat tu? Kan ke tempat tu menjadi perebutan antara beberapa buah negara termasuk China dan Vietnam. Saya rasa tak de apa yang seronok kat situ. Kalau nak diving atau snorkeling boleh ke pantai2 dan pulau2 di perairan Sabah, lagi syok.

i think, what u meant was not layang2, but spratly islands, filipina dan juga brunei jug berebutkan spratly kerana gas dan minyak apa lagi
Spratly tu nama omputih. Kalau tak silap memang Malaysia namakan pulau Layang Layang dan ada naval monitoring base kat situ. Sekarang dah ada resort di sebahagian dari terumbu tersebut dan aktiviti yang ada cumalah diving sahaja.
Berbalik kepada rancangan percutian tu, kalau anda memang gila diving dan ada sijil memang lah tempat yang bagus untuk di terokai. Kalau setakat nak bawa family bercuti, banyak tempat lain di Sabah tu. En Sulaiman mungkin boleh beri cadangan.

sunny

  • Guest
Re: Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?
« Reply #5 on: November 17, 2009, 09:37:32 AM »
Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang? Cerita le sikit....teruja nak pegi nih! ;D
Boleh gi ke tempat tu? Kan ke tempat tu menjadi perebutan antara beberapa buah negara termasuk China dan Vietnam. Saya rasa tak de apa yang seronok kat situ. Kalau nak diving atau snorkeling boleh ke pantai2 dan pulau2 di perairan Sabah, lagi syok.

i think, what u meant was not layang2, but spratly islands, filipina dan juga brunei jug berebutkan spratly kerana gas dan minyak apa lagi
Spratly tu nama omputih. Kalau tak silap memang Malaysia namakan pulau Layang Layang dan ada naval monitoring base kat situ. Sekarang dah ada resort di sebahagian dari terumbu tersebut dan aktiviti yang ada cumalah diving sahaja.
Berbalik kepada rancangan percutian tu, kalau anda memang gila diving dan ada sijil memang lah tempat yang bagus untuk di terokai. Kalau setakat nak bawa family bercuti, banyak tempat lain di Sabah tu. En Sulaiman mungkin boleh beri cadangan.


layang-layang island tu omputih juga panggil swallow reef, yg spratly islands tu belah filipina atas, pulau nya besar bergugusan dengan pulau-pulau kecil sekelilingnya, boleh lihat kat google map, layang-layang island boleh naik udara melalui labuan rasanya. cam mana en. sulaiman, nak tambah fakta subjek geografi ;D ;D

asnuru

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 333
Re: Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?
« Reply #6 on: November 17, 2009, 03:44:14 PM »

Spratly tu nama omputih. Kalau tak silap memang Malaysia namakan pulau Layang Layang dan ada naval monitoring base kat situ. Sekarang dah ada resort di sebahagian dari terumbu tersebut dan aktiviti yang ada cumalah diving sahaja.
Berbalik kepada rancangan percutian tu, kalau anda memang gila diving dan ada sijil memang lah tempat yang bagus untuk di terokai. Kalau setakat nak bawa family bercuti, banyak tempat lain di Sabah tu. En Sulaiman mungkin boleh beri cadangan.


Bagi orang biasa macam saya ni, bukan gila sangat diving ni CaptRahman, (tapi boleh le juga kalau setakat snorkling tu)....cuma nak percutian ala-survival pulak (hotel ni dah selalu sangat hehe...nak pulak tidor bawah poncho ;D), lagi satu nak merasa keterikkan cahaya matahari dan angin segar Laut China Selatan, nak merasa suasana malam dan rumah api (ada ke kat sini?), nak dengar desiran ombak menghempas pantai di malam hari, nak tengok burung migratory yang singgah kat pulau tu, kot ada terjumpa penyu bertelor ke, juga nak nikmati sunset & sunrise, di samping mandi kat pantai dia yang bersih...ada orang kata pasir dia putih dan halus macam tepong! Air pulak jernih macam kristal! Betul ke?



sunny

  • Guest
Re: Sape ada pengalaman bercuti di Terumbu Layang-Layang?
« Reply #7 on: November 17, 2009, 03:53:31 PM »
pulau tioman ok juga kalau nak ciri percutian cam tu. jangan lupa nak ke swallow reef tu, kalau ko nak tengok burung-burung migrate sekarang lah masanya, tetpi pelancong hanya dari boleh ke sana dalam bulan Feb-okt sahaja, kiranya sekarang tak dapat le, ::) sebab monsoon,bahaya