Author Topic: Rakyat tidak mampu beli rumah???  (Read 416 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dekwan

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Rakyat tidak mampu beli rumah???
« Reply #15 on: September 04, 2020, 04:19:55 PM »
nak buat mcm mana... makin lama makin mahal. rumah ni siapa dah beli mmg untung sangat sangat. sbb anak muda nak beli rumah skrg mmg susah. gaji dh la kecik. tp kos hidup tinggi
sbbtu kena rajin and usaha lebih. byk je budak muda beli rumah skrg ni. tp yelah mmg kena kerja keras kaw kaw
nak kaya bukak business sendiri. kerja dengan org sampai lebam ko tak kaya. paling paling pun setahun RM100 je naik gaji
ingat senang nak bukak business?
zaman skrg mana ada benda yg senang. tp kita boleh usaha kan??? kalau pemalas nak buat apa pun tk jd
betul tu saya setuju...

titipoh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
  • No. 20, BM6/1B
Re: Rakyat tidak mampu beli rumah???
« Reply #16 on: September 07, 2020, 11:43:01 AM »
Hmm saya rasa ramai yg ada masalah sama. lagi budak budak muda yg baru lepas kahwin. kewangan pun tk stabil lagi. harga rumah skrg ni tinggi sangat sangat

https://www.sinarharian.com.my/article/53874/BERITA/Nasional/Rakyat-tidak-mampu-beli-rumah-dedah-Bank-Negara
chill mula mula kahwin sewa rumah dulu, jangan mimpi nak beli rumah terus. lain la kalau kau kaya raya
tulah jangan malu kalau kena sewa rumah. ikut kemampuan kita je jangan nak nampak mewah tp seksa diri sendiri
tp teringin sangat sangat nak ada rumah sendiri and family semua happy tinggal dlm tu 😭
kalau ada duit tkde masalah pun. kalau duit cukup cukup makan je saya sarankan sewa je dulu. kumpul duit pelan pelan. dh cukup semua baru angkat rumah sebijik
tulang pening kepala nak fikir. skrg ada tanngungan byr kete and motor. payah ah nak beli rumah
mintak loan dkt bank mmg ah kalau dia tgk ko byk komitmen auto kena reject hahaha mcm saya sebelum ni beli rumah apply loan dkt yayasan dewan perniagaan melayu perlis berhad. ni kira loan company luar ah bukan bank. senang je wei nak lulus tk sampai seminggu haha terkejut saya time tu. lagipun saya percaya sbb yayasan ni syariah compliant company. time agreement nanti akan ada akad hahha mcm nak nikah dh  :P

titipoh

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 28
  • No. 20, BM6/1B
Re: Rakyat tidak mampu beli rumah???
« Reply #17 on: September 07, 2020, 11:46:00 AM »
nak buat mcm mana... makin lama makin mahal. rumah ni siapa dah beli mmg untung sangat sangat. sbb anak muda nak beli rumah skrg mmg susah. gaji dh la kecik. tp kos hidup tinggi
sbbtu kena rajin and usaha lebih. byk je budak muda beli rumah skrg ni. tp yelah mmg kena kerja keras kaw kaw
nak kaya bukak business sendiri. kerja dengan org sampai lebam ko tak kaya. paling paling pun setahun RM100 je naik gaji
ingat senang nak bukak business?
mula mula mmg ah susah. nak kena cari modal byk wei. tp slow slow ah... make sure kena cukup ilmu. bab modal tu maybe boleh buat loan dulu. nanti tiap bulan ada untung byr balik slow slow. saya recommend nak buat loan ambik dkt yayasan je... dia punya profit rate rendah wei dalam 6.5%-9.99% je