Author Topic: Masalah bunyi kereta  (Read 492 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 62
Masalah bunyi kereta
« on: 21 Dec, 05:39:20 PM »
Nak tanya sahabat sekalian.
Kereta alza saya kerap kali berbunyi la dalam 2 - 3 minggu ni.
Risau pulak, ade sape yang pernah jadi macam ni tak?

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 25
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #1 on: 22 Dec, 05:31:30 PM »
Sebelum gerak biasa saya panas kan enjin dulu, tak lama pun 15 minit cukup. Boleh try.
Kalau tak ok jugak, kene bagi orang kedai tgk.
« Last Edit: 31 Dec, 01:18:26 PM by ggeneration »

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 25
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #2 on: 22 Dec, 05:33:09 PM »
Nak tanya sahabat sekalian.
Kereta alza saya kerap kali berbunyi la dalam 2 - 3 minggu ni.
Risau pulak, ade sape yang pernah jadi macam ni tak?

selama ni cik pakai minyak apa? minyak pun leh effect pada enjin

comeylote

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #3 on: 23 Dec, 12:42:51 PM »
Nak tanya sahabat sekalian.
Kereta alza saya kerap kali berbunyi la dalam 2 - 3 minggu ni.
Risau pulak, ade sape yang pernah jadi macam ni tak?

pernah jadi camni lepas tukar minyak enjin terus senyap je enjin

comeylote

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #4 on: 23 Dec, 12:44:13 PM »
selama ni cik pakai minyak apa? minyak pun leh effect pada enjin

Boleh jadik, sebab kalau minyak tak sesuai dengan kereta, boleh jadai deposit dalam enjin. Tu yang kereta susah nak hadam minyak.
« Last Edit: 31 Dec, 01:20:28 PM by comeylote »

tayar_butak

  • Guest
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #5 on: 24 Dec, 06:05:21 AM »
Nak tanya sahabat sekalian.
Kereta alza saya kerap kali berbunyi la dalam 2 - 3 minggu ni.
Risau pulak, ade sape yang pernah jadi macam ni tak?

Bunyi kat mana? Tayar? enjin? ke memana part kat body kereta tu?

usher99

  • Guest
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #6 on: 24 Dec, 08:30:38 AM »
da patut buat major servis la tuh

comeylote

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #7 on: 24 Dec, 12:05:53 PM »
da patut buat major servis la tuh
Experience aku tukar ron 97 dari pada ron 95, mungkin lagi sesuai terus kereta macam baru lepas service.
« Last Edit: 31 Dec, 01:21:28 PM by comeylote »

sonaa

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #8 on: 24 Dec, 06:59:53 PM »
pernah jadi camni lepas tukar minyak enjin terus senyap je enjin

minyak yg mcm mana sesuai? u maksudkan minyak enjin time servis ke?

comeylote

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #9 on: 25 Dec, 12:12:33 PM »
minyak yg mcm mana sesuai? u maksudkan minyak enjin time servis ke?

Bukan, maksudnya ada certain minyak bila pakai rasa macam enjin baru, primax 97. Sbb sesuai dgn kereta yang saya pakai.
« Last Edit: 31 Dec, 01:23:00 PM by comeylote »

blankspc21

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 32
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #10 on: 25 Dec, 12:13:16 PM »
kalu dh bunyik2 tuh bhye la gamaknya jgn diendahkan. Nak2 kreta tuh dh 5 thn ke atas. Byk juga kemungkinan tu kak.

blankspc21

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 32
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #11 on: 25 Dec, 12:37:23 PM »
pernah try minyak primax 97 tak, lepas pakai terus kereta macam baru lepas service

Ron97 memana petrol pump pun bole gak kan :)

comeylote

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah bunyi kereta
« Reply #12 on: 26 Dec, 12:05:04 PM »
Ron97 memana petrol pump pun bole gak kan :)
Boleh cuba yg mana ok. Tapi mmg rekemen primax lah.
Diorang pun dah release formula baru.
Yang ni lagi advanced drpd any ron 97 yg ada kat malaysia sbb sy sendiri pakai.
Dulu pun pakai primax 97 tapi versi lama. Bila tukar baru ni ade tambahan mileage lagi.
« Last Edit: 31 Dec, 01:26:43 PM by comeylote »