Author Topic: Masalah kulit sensitif  (Read 541 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jai_ho

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Masalah kulit sensitif
« on: 15 Feb, 11:40:46 AM »
Nak mintak tolong forumer kat sini, baru - baru ni saya ada masalah kulit sensitif dengan pakaian. Tak tau lah kenapa, sebelum ni tak pernah jadi. Saya dah jumpa doktor, ade la dia bagi ubat untuk kurangkan , kulit sensitif tu, kalau tak kulit saya akan mengelupas. Korang pernah tak jadi macam ni?

Merican10

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #1 on: 18 Feb, 12:36:55 AM »
Salah mandi kot bro macam sabun basuh badan tak sesuai dgn kulit ko...
Kalau guna sabun mandi, jgn pakai sabun buku sebab kongsi dgn org lain better pakai liquid.... Guna antibacterial atau sapu ubat eczema vap kaki tiga kat farmasi bro mmg best!

sonaa

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #2 on: 18 Feb, 01:14:33 AM »
Nak mintak tolong forumer kat sini, baru - baru ni saya ada masalah kulit sensitif dengan pakaian. Tak tau lah kenapa, sebelum ni tak pernah jadi. Saya dah jumpa doktor, ade la dia bagi ubat untuk kurangkan , kulit sensitif tu, kalau tak kulit saya akan mengelupas. Korang pernah tak jadi macam ni?
Pernah kena mcm kau kena pakai losyen moisterizer je weh settle masalah yg khas utk kulit sensitif lah baju tu kena make sure bersih jugak

Hanna

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #3 on: 19 Feb, 07:03:22 AM »
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit

Kiran

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #4 on: 19 Feb, 07:09:51 AM »
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit

Maybe baju tu x bersih sngt masa basuh. Mesin basuh rumah aku dulu mcm tu jugak putar2 mcm tu je kotorn tu x hilang pun. Baju masa nak jemur habis berhabuk x tahu dari mana habuk tu dtg

Farhanmazlan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #5 on: 19 Feb, 10:48:22 PM »
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit
Kannn maybe sabun ada paraben yg tinggi kot so buatkan kulit sensitif hahahaha nampak tak macam memandai je hahahaha. Kalau mesin basuh tak pusing btul2 pun baju x bersih

Farhanmazlan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #6 on: 19 Feb, 10:52:20 PM »
Buat sementara try sabun badan dettol yg liquid punya gosok lah kat badan tu atau dulu aku mandi guna dettol yg air coklat tu campur dgn air biasa.. Pedih gila tapi trust me 2-3 hari badan kau hilang gtal2 ke eczema segala

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 25
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #7 on: 22 Feb, 05:45:07 AM »
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit
Kannn maybe sabun ada paraben yg tinggi kot so buatkan kulit sensitif hahahaha nampak tak macam memandai je hahahaha. Kalau mesin basuh tak pusing btul2 pun baju x bersih

Ni betul yg mesin basuh mmg pusing-pusing gitu je. Kadang2 sampai ada tompok2 sabun sebab berputar x rata. Jenuh jugak laa nak basuh balik baju tu.

Lala11

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #8 on: 22 Feb, 05:51:34 AM »
Sama la baju x bersih sngt kalau mesin basuh mcm tu. Bacteria kuman tu x hilang sebab tu sampai jdi gatal-gatal. Kalau jenis kulit yg sensitive lgi la teruk

Hanna

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #9 on: 22 Feb, 07:06:06 AM »
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit

Maybe baju tu x bersih sngt masa basuh. Mesin basuh rumah aku dulu mcm tu jugak putar2 mcm tu je kotorn tu x hilang pun. Baju masa nak jemur habis berhabuk x tahu dari mana habuk tu dtg

Tub mesin basuh x bersih sngt la tu. Better beli mesin basuh baru yg lgi canggih. Brand panasonic ada yg smart wash guna 3Di inverter kalau x silap

Kiran

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #10 on: 22 Feb, 07:10:39 AM »
Allergic dgn sabun basuh kot. kadang2 sabun basuh tu bahan kimia kuat sngt smpai jdi mcm tu. Masa basuh baju tu try guna sabun basuh lain yg okay sikit

Maybe baju tu x bersih sngt masa basuh. Mesin basuh rumah aku dulu mcm tu jugak putar2 mcm tu je kotorn tu x hilang pun. Baju masa nak jemur habis berhabuk x tahu dari mana habuk tu dtg

Tub mesin basuh x bersih sngt la tu. Better beli mesin basuh baru yg lgi canggih. Brand panasonic ada yg smart wash guna 3Di inverter kalau x silap

Patut la rupanya tub x bersih rupanye. Ada jugak tngok yg front load panasonic ni ada high tech sensor yg boleh sense water level, suhu air, getaran drum n bnyk mana baju.

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 25
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #11 on: 22 Feb, 08:22:04 AM »
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+

Lala11

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #12 on: 22 Feb, 08:25:17 AM »
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+

First time dgr mesin basuh ada function mcm ni. Org yg ada kulit sensitive kena beli mesin basuh ni senang sikit x perlu nak rendam2 baju dgn air panas.

Hanna

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #13 on: 22 Feb, 10:37:48 AM »
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+

First time dgr mesin basuh ada function mcm ni. Org yg ada kulit sensitive kena beli mesin basuh ni senang sikit x perlu nak rendam2 baju dgn air panas.

Time covid ni pun bagus jgk guna mesin basuh gini. Tak la paranoid sngt psal kuman melekat kat baju lepas keluar g beli brg2.

Kiran

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Masalah kulit sensitif
« Reply #14 on: 22 Feb, 10:43:14 AM »
Canggihnye. Dulu ingt yg connect smartphone tu dah canggih. Rasanya mesin basuh panasonic yg ni pun ada fungsi yg matikan bakteria kuman guna technology blue ag+

Laa ada technology blue ag jugak ke. Ingtkn smart wash je ada yg boleh auto adjust cara basuhan tu