Author Topic: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?  (Read 372 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dokidoki

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« on: 24 Feb, 05:30:09 PM »
Korang ada daftar dekat mysejahtera untuk vaksin tak? Nak tanye bila kita akan dapat ye? Bukan ape, aku hari - hari risau je kalau aku ade jangkitkan bende ni dekat family aku. Walaupun hari - hari aku jaga kebersihan, tapi risau tu tetap risau.

Farhanmazlan

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 6
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #1 on: 25 Feb, 01:18:31 AM »
Tak sure lah bila kena tgk update dari gov lah..
Pegi website tgk bila kita dpt nanti ah tau, roger2 lah sini..
Tak ada apa lah yg nak dirisaukan pandai jaga diri, selamat lah

Pikachewy

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 3
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #2 on: 25 Feb, 01:27:06 AM »
Tak sure lah bila kena tgk update dari gov lah..
Pegi website tgk bila kita dpt nanti ah tau, roger2 lah sini..
Tak ada apa lah yg nak dirisaukan pandai jaga diri, selamat lah
Mesti lah risau n takut sebab kes makin lama makin tinggi dan turun xtentu.
Jadi nak vaksin cepat2 nanti kita at least dah ade immune kuat utk lawan virus

Hanna

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #3 on: 26 Feb, 08:30:45 AM »
Maybe turn kita nak dpt vaksin tu lambat sikit sebab bgi ke barisan hdpn dulu. Risau jgk selalu keluar g beli brg dapur dlm 2 3 kali seminggu. Haishh takut balik rumah bwk balik virus yg ada melekat kat baju ke apa kan
« Last Edit: 26 Feb, 08:33:09 AM by Hanna »

Kiran

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #4 on: 26 Feb, 08:36:10 AM »
Maybe turn kita nak dpt vaksin tu lambat sikit sebab bgi ke barisan hdpn dulu. Risau jgk selalu keluar g beli brg dapur dlm 2 3 kali seminggu. Haishh takut balik rumah bwk balik virus yg ada melekat kat baju ke apa kan

Basuh baju pun still x hilang bacteria or virus tu sebab bacteria tu amik masa lama jgk nak mati. Nak celup sanitizer baju nnti rosak pulak baju

Canyusma

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #5 on: 26 Feb, 05:36:33 PM »
Basuh baju pun still x hilang bacteria or virus tu sebab bacteria tu amik masa lama jgk nak mati. Nak celup sanitizer baju nnti rosak pulak baju
Mana ada amek masa lama.... Virus boleh hidup kat 1 permukaan pun 3 hari je x lebih x kurang... Basuh je lah baju macam biasa guna sabun basuh baju anti bakteria tu je....

Canyusma

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #6 on: 26 Feb, 05:39:07 PM »
Mesti lah risau n takut sebab kes makin lama makin tinggi dan turun xtentu.
Jadi nak vaksin cepat2 nanti kita at least dah ade immune kuat utk lawan virus
X de ape la.... Jgn paranoid sgt relax je... Kes naik turun sebab org dok buat swab test.... Sebelum2 ni hidup dgn bakteria virus jugak.... Mandi kerap, basuh baju, cuci tngan ape semua settle!

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #7 on: 26 Feb, 11:50:18 PM »
Basuh baju pun still x hilang bacteria or virus tu sebab bacteria tu amik masa lama jgk nak mati. Nak celup sanitizer baju nnti rosak pulak baju
Mana ada amek masa lama.... Virus boleh hidup kat 1 permukaan pun 3 hari je x lebih x kurang... Basuh je lah baju macam biasa guna sabun basuh baju anti bakteria tu je....

Virus tu melekat tak kat mesin basuh ek sebab kat rumah ada baby ni risau lebih tau takut jadi pape. Benda virus mcm ni x nampk sngt even baju tu nampak bersih je

Lala11

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #8 on: 26 Feb, 11:53:50 PM »
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Merican10

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #9 on: 27 Feb, 02:30:16 PM »
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Canyusma

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #10 on: 27 Feb, 02:32:52 PM »

Virus tu melekat tak kat mesin basuh ek sebab kat rumah ada baby ni risau lebih tau takut jadi pape. Benda virus mcm ni x nampk sngt even baju tu nampak bersih je

Macam sy ckap kalau lekat pun berapa lama je virus tu boleh hidup... Kalau was2 lepas basuh baju tu, basuh tab mesin basuh tu dengan sabun anti bacteria..

Hanna

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #11 on: 28 Feb, 04:21:32 PM »
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Mesin basuh yg brand panasonic tu okay sikit kalau nak basuh baju baby. Siap ada technology blue Ag+ yg boleh hilangkn bakteria yg ada kat baju

Kiran

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #12 on: 28 Feb, 04:27:16 PM »
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Mesin basuh yg brand panasonic tu okay sikit kalau nak basuh baju baby. Siap ada technology blue Ag+ yg boleh hilangkn bakteria yg ada kat baju

First time dgr mesin basuh yg ada function hilangkn bakteria gini. Harga mahal tak? sebab bajet ada dlm 4k je

ggeneration

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 21
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #13 on: 28 Feb, 06:49:31 PM »
sama la. bila ada baby ni baju pun basuh asing takut baju luntur warna kalau basuh sekali dgn baju lain. Rendam air panas kejap pun boleh jdi rosak material baju baby.

Baju baby celup air suam je dah ok dah.. Panas sgt nanti baju jadi kecut.. Kakak sy selalu basuh baju baby guna mesin bsuh je tak ada masalah kenapa nak bazir kan masa asing2 kan baju

Mesin basuh yg brand panasonic tu okay sikit kalau nak basuh baju baby. Siap ada technology blue Ag+ yg boleh hilangkn bakteria yg ada kat baju

Senang la guna mesin basuh ni bukan takat bersih kotor biasa je siap bakteria sekali. Baju selimut baby xyah hand wash dah. Lenguh nak hand wash bnyk sngt

Lala11

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 4
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bila rakyat Malaysia nak dapat vaksin?
« Reply #14 on: 28 Feb, 06:55:04 PM »
Ada google pasal technology blue ag+ ni guna air sejuk je plus ultraviolet rays. Baru la baju baby x luntur mudah rosak kalau guna mesin basuh. Ingtkn guna air panas je hilang bakteria ni.