Author Topic: Bulu haiwan belaan  (Read 649 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

montyashley

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 62
Bulu haiwan belaan
« on: 15 Mar, 02:54:42 PM »
Family saya ni banyak bela haiwan, arnab, hamster, kucing. Memang suami dan anak - anak suka bela haiwan. api ada masalah sikit sebab kadang - kadang bulu haiwan ni tangggal dan melekat dekat mana - mana fabrik pun. Kat baju, alas kaki. Nak tanya korang kalau beli air purifier tu boleh ke membantu kurangkan masalah bulu haiwan bersepah ni ye?

Merican10

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #1 on: 16 Mar, 10:57:33 PM »
Boleh je beli air purifier tu tapi sebelum basuh baju make sure kibas2 dulu bulu2 tu.
Nanti lekat kat tab mesin basuh lagi susah lama2 gatal 1 badan

Canyusma

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #2 on: 17 Mar, 01:00:47 AM »
Family saya ni banyak bela haiwan, arnab, hamster, kucing. Memang suami dan anak - anak suka bela haiwan. api ada masalah sikit sebab kadang - kadang bulu haiwan ni tangggal dan melekat dekat mana - mana fabrik pun. Kat baju, alas kaki. Nak tanya korang kalau beli air purifier tu boleh ke membantu kurangkan masalah bulu haiwan bersepah ni ye?
Sama laaaa sampai fed up kadang2! Nak bagi org kucing2 tue macam syg pulak.. Haihhh abes tu nak buat macam mana? Tak kan nak angkat mesin basuh tue letak luar rumah nak cuci hahahaha?

raniafwen

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #3 on: 17 Mar, 08:10:50 AM »
Kalau dah nampak bulu tu bersepah, cepat2 vacuum dari biar bnyk jap lgi habis melekat kat baju. Satu hal pulak bila basuh baju semua baju penuh bulu kucing n arnab

jai_ho

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #4 on: 17 Mar, 08:15:12 AM »
Letak dlm sangkar la kucing arnab hamster tu baru la bulu tu x bersepah merata-rata. air purifier x sure boleh kurangkan ke tak tpi baju yg ada bulu tu make sure basuh asing dgn baju lain.

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #5 on: 18 Mar, 01:22:52 AM »
betul juga tu.

Canyusma

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 7
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #6 on: 18 Mar, 01:39:11 PM »
Kalau dah nampak bulu tu bersepah, cepat2 vacuum dari biar bnyk jap lgi habis melekat kat baju. Satu hal pulak bila basuh baju semua baju penuh bulu kucing n arnab
Alaaah i pun kalau baju lekat kat baju, sebelum keluar rumah guna roller yg boleh buang2 habuk ke bulu kat baju.. Tapu tu lah kalau dah lambat tu lupa nak buat hahaha

Merican10

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 8
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #7 on: 18 Mar, 01:43:49 PM »
Letak dlm sangkar la kucing arnab hamster tu baru la bulu tu x bersepah merata-rata. air purifier x sure boleh kurangkan ke tak tpi baju yg ada bulu tu make sure basuh asing dgn baju lain.
Ohhh punah lah nak check satu2 baju tgk ade bulu ke tak hahahahahaha.
Kesian dorg kena kurung dalam sangkar macam aku suka bebas kan je dorg dalam rumah.. Senang cari je lah mesin basuh yg boleh buang semua tu

Hanna

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #8 on: 22 Mar, 05:52:19 AM »
Kalau dah nampak bulu tu bersepah, cepat2 vacuum dari biar bnyk jap lgi habis melekat kat baju. Satu hal pulak bila basuh baju semua baju penuh bulu kucing n arnab
Alaaah i pun kalau baju lekat kat baju, sebelum keluar rumah guna roller yg boleh buang2 habuk ke bulu kat baju.. Tapu tu lah kalau dah lambat tu lupa nak buat hahaha

Lama pulak nak guna roller buang bulu2 kat baju. Kalau basuh dgn mesin basuh ni pun ni mesti melekat kat tab mesin basuh. Kena make sure tab tu bersih dulu sebelum guna

Kiran

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #9 on: 22 Mar, 05:55:14 AM »
Kalau dah nampak bulu tu bersepah, cepat2 vacuum dari biar bnyk jap lgi habis melekat kat baju. Satu hal pulak bila basuh baju semua baju penuh bulu kucing n arnab
Alaaah i pun kalau baju lekat kat baju, sebelum keluar rumah guna roller yg boleh buang2 habuk ke bulu kat baju.. Tapu tu lah kalau dah lambat tu lupa nak buat hahaha

Lama pulak nak guna roller buang bulu2 kat baju. Kalau basuh dgn mesin basuh ni pun ni mesti melekat kat tab mesin basuh. Kena make sure tab tu bersih dulu sebelum guna

Leceh jugak kena selalu check tab mesin basuh ni sebelum basuh baju. Ada tak mesin basuh yg auto basuh tab ni baru senang sikit tpi harga mesti mahal sikit

raniafwen

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #10 on: 22 Mar, 06:47:49 AM »
Ada je yg mesin basuh front load panasonic. Auto tub care guna uv light. Baru la baju x bau hapak kalau lupa cuci tab mesin basuh

jai_ho

  • Pelawat
  • *
  • Posts: 9
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #11 on: 22 Mar, 06:50:49 AM »
Ada je yg mesin basuh front load panasonic. Auto tub care guna uv light. Baru la baju x bau hapak kalau lupa cuci tab mesin basuh

Mesin basuh ni pun ada technology blue ag+ yg matikan kuman bakteria kat baju. Baju baby pun boleh basuh sekali sebab guna air sejuk je.

Hanna

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #12 on: 22 Mar, 01:46:45 PM »
Baju baby mmg leceh sikit nak basuh. Kalau guna air panas kang cepat nampak buruk. Okay la ni sekali matikan kuman bakteria kat baju

Kiran

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 12
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #13 on: 22 Mar, 01:50:19 PM »
Ada je yg mesin basuh front load panasonic. Auto tub care guna uv light. Baru la baju x bau hapak kalau lupa cuci tab mesin basuh

Wow guna uv light bagai ni mesti harga mahal. Tula x basuh tub mmg bau busuk sikit. Kain lap kat dapur yg kena minyak tu jgn duk campur sekali basuh baju

raniafwen

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 11
  • I Love Putra Mahkota
Re: Bulu haiwan belaan
« Reply #14 on: 22 Mar, 09:10:45 PM »
Wow guna uv light bagai ni mesti harga mahal. Tula x basuh tub mmg bau busuk sikit. Kain lap kat dapur yg kena minyak tu jgn duk campur sekali basuh baju

Harga murah je kalau nak bandingkn dgn front load yg brand electrolux 11kg pun dh 4 ribu lebih. Panasonic front load ni 11kg jugak tpi harga x sampai 4 ribu pun.