Author Topic: tanah 1/4ekar ada 3 rumah sewa nak jual di sg merab  (Read 5277 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

annur

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 75
tanah 1/4ekar ada 3 rumah sewa nak jual di sg merab
« on: December 02, 2009, 05:52:41 PM »
salam semua.

akak angkat saya kat sg merab nak jual tanahnya yg ada 3 rumah sewa kat situ.
org masih nyewa lagi la.
dekat dgn sekolah & masjid.

geran tu saya tak tengok lagi, dia sempat nyebut dulu.
harga rm290k.

so kalau ada sape2 yg berminat tu call lah saya 018-2686371.

berbaloi-baloi utk pelaburan.

--->>> kira sikit.
           kalau 1 rumah sewa rm350, x 3 = rm1050.
           bulanan kat bank mungkin dlm 1500.
           ok lah tu.   

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: tanah 1/4ekar ada 3 rumah sewa nak jual di sg merab
« Reply #1 on: December 03, 2009, 10:16:10 PM »
....3 rumah sewa kat situ.....org masih nyewa lagi la....dekat dgn sekolah & masjid....harga rm290k.
0.25 ekar = 10890 kps Oleh itu, harga 1 kps= 290k/10890=RM26.67 kps...  berpatutanlah untuk tanah status bangunan di area yang pesat membangun. Walaubagaimanapun, untuk tanah pertanian, harga itu agak tinggi... tentukan statusnya dahulu.
Rujukan untuk melakukan area conversion ---> http://www.onlineconversion.com/area.htm

Dengan andaian Keuntungan Bank/faedah kekal=5.5%, dan pinjaman perumahan 90% daripada RM297k =RM267300.00; bagi tempoh 30 tahun, ansuran bulanan ialah RM1518.00. Jangan lupa sediakan deposit RM29.37k.
Rujukan untuk kiraan homeloan ---> http://www.maybank2u.com.my/calculator/form_loan-calc-homeLoan.html

 8) 8) 8)

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: tanah 1/4ekar ada 3 rumah sewa nak jual di sg merab
« Reply #2 on: December 03, 2009, 10:33:59 PM »
Kebiasaananya tanah pertanian 1 geran minima 1 ekar. Kalau kurang tu biasanya dah convert ke bangunan. Tapi pastikan dulu.

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: tanah 1/4ekar ada 3 rumah sewa nak jual di sg merab
« Reply #3 on: December 03, 2009, 10:45:03 PM »
Ha ah pastikan dulu...

Penetapan tanah pertanian 1 ekar minimum bertujuan antaranya; memastikan ada keuntungan bila bercucuk tanam. Piker logiklar... kalau takat 2000kps tanam apa boleh bagi hasil dan untung?

Sawah padi.. kelapa... jagung perlukan tanah luas barulah nampak hasil.

Walaubagaimanapun, semenjak-dua- menjak ini, ada kes pejabat tanah diarah meluluskan racik tanah pertanian kurang satu ekar tanpa perlu tukar syarat guna tanah.

Ni yang buat diorang confius dan keja dalam geram je... :-[
« Last Edit: December 03, 2009, 11:16:27 PM by Suffian »

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: tanah 1/4ekar ada 3 rumah sewa nak jual di sg merab
« Reply #4 on: December 03, 2009, 10:57:35 PM »
Tanah pertanian kurang satu ekar biasanya adalah antaranya untuk Program PPRT. Selain daripada tu, tanah pusaka pun ada yg dapat kebenaran untuk subdivide kurang seekar. Tapi jarang-jarang... kadang-kadang. Tanah pertanian ni cukai murah dan nilai pun rendah berbanding tanah bangunan tapi masih boleh kalau nak buat satu rumah/bangunan.

P/S: Kerja Pejabat Tanah ke? Ada masa boleh jumpa. Ada benda jugak nak tanya dan belajar nih  ;D

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: tanah 1/4ekar ada 3 rumah sewa nak jual di sg merab
« Reply #5 on: December 03, 2009, 11:17:10 PM »
Ada masa Insya Allah, saya join TT, sekarang ni tgk dari net dulu...