Author Topic: Masalah Air Di Putra Mahkota  (Read 5043 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

infins

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 33
  • Gender: Male
Re: Masalah Air Di Putra Mahkota
« Reply #15 on: 17 Oct, 10:14:00 PM »
Asyik paip pecah jer... dalam tahun ni berapa kali dah pecah... tapi tu la, dah nasib...

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: Masalah Air Di Putra Mahkota
« Reply #16 on: 18 Oct, 08:48:05 AM »
Masalah air tu dikira masalah rakyat jugak tuh..
Rasanya YB ada p jengok tak paip tu and pantau progress bebenda tuh???
Wakil rakyat, bang..
Moga masalah dpt selesai segera..

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Masalah Air Di Putra Mahkota
« Reply #17 on: 18 Oct, 04:37:21 PM »
pagi tadi air tak da... Pressure show 0 PSI/ 0 Bar. so rumah beroperasi dengan Reserved Tank... tapi tengah hari ni ada sikit pressure 15 PSI/ 1 Bar.  So air tangki simpanan terisi dengan sendirinya dan boleh basuh kain.   Normal Average pressure dekat Rumah saya 50 PSI / 3.5 Bar.  So hopefully bekalan akan cepat di pulihkan.  Ada pressure 15PSI/1Bar dlm sehari dua ni pun rasanya boleh gagah lagi...

Satu hal lagi, tadi time tengah hari ada terserempak dengan Lori Tangki Air Syabas dan 4x4 Syabas.  Tahniah Syabas kerana memantau kejadian ini.

Note : terdengar berita, paip pecah di sebabkan aktiviti menggali pasir...
« Last Edit: 18 Oct, 04:40:21 PM by Sulaiman Sabur »

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Masalah Air Di Putra Mahkota
« Reply #18 on: 18 Oct, 07:15:37 PM »
Update...

As of Pukul 18 Oct 2008 @ 1730hrs Pressure air dah naik 30PSI/2Bar...

lutfee

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 76
Re: Masalah Air Di Putra Mahkota
« Reply #19 on: 19 Oct, 02:05:20 PM »
saya di kampung nih... so saya baru tgk berita tv3 yg kata air dah pulih di beberapa kawasan...
saya nk confirmkan, di  putra mahkota air dah ok ker?

OffshoreMan

  • Administrator
  • Temenggung
  • ***
  • Posts: 1311
  • Gender: Male
  • Cerita Kerja Offshore Oil & Gas di Offshoreman.net
    • Offshore Oil & Gas
Re: Masalah Air Di Putra Mahkota
« Reply #20 on: 19 Oct, 06:35:49 PM »
As of today pukul 5 petang... Pressure air dah kembali normal 50 PSI di seksyen 6 Bandar Bukita Mahkota.  Area lain, kurang pasti...

Jundullah_232

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 904
  • Gender: Male
Re: Masalah Air Di Putra Mahkota
« Reply #21 on: 20 Oct, 12:12:29 PM »
 ;D Air sudah pulih sepenuhnya semalam.. terima kasih Syabas
cuma kuning skt la.. di nasihatkan supaya buang air kuning (tanah) tu dulu takut ade yg kene penyakit gatal..

semalam beraya rumah rakan sekitar sepang & hulu langat.. mcm biase le topic paip pecah menjadi bualan.. macam2 spekulasi pasal air nie.. di tambah dgn unsur politik.. wah bukan main hebat betul hujah masing2.. hehehe ape2 hal jgn le dikeruhkan air yg tgh keruh nie..  :-\

salah satu spekulasi yg hebat utk di kongsi (nama pun spekulasi & analisis sendiri)
tredapat kerja2 angkat pasir di tempat kejadian dan dikatakan punca paip pecah adalah disebabkan jentera pengorek.. kejadian merupakan aktiviti curi pasir yg dikelolakan oleh org dalam PBT (betul ke  ???) ade hubung kait dgn kerajaan negeri.. ade yg tunding jari ke menteri besar sebab pemantauan takde.. dah lebih 30 tahun kejadian seperti ni tak pernah berlaku (tambah perasa).. tetiba berlaku diera kerajaan baru.. hehehe.. ade sesapa boleh komen tak..  ::)