Author Topic: New Taska ?  (Read 22968 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: New Taska ?
« Reply #30 on: 03 Mar, 12:20:22 PM »
dalam hal ini kena berfikir secara rasional. bukan nak kata en azlan salah atau nak tutup periuk nasi orang. ada segelintir pengusaha taska sebenarnya skip perkara yang dihighlight dengan meminta surat sokongan dari pbt dan pbt "tak kuasa" untuk bertanya pada jiran untuk begi kebenaran ataupun tidak. dalam memberikan jawapan semada setuju atau tidak oleh jiran tidak timbul apa alasan yang petut diberikan. adakah en azlan menutup periuk nasi orang? perlukah dia berpindah ke kawasan bungalow atau dalam hutan? perkara ini tidak sepatutnya timbul. ini ada sati klasik case tentang pasar malam majlis perbandaran ampang jaya. pasar malam depan rumah orang. bila tuan rumah complaint, peniaga-peniaga menuduh tuan-tuan rumah tersebut nak tutup periuk nasi mereka.
 saya lihat, dalam kes ini (IMHO), taska itu yang sepatutnya berpindah, sebab tidak memenuhi requirements yang telah disyaratkan. tapi kat msia nie banyak sangat kow tim. ada sesetengah syarat tu jkm pejam mata aje, tu jadi yang tak patut jadi patut dan kita kat memerah otak memikir untuk cari jalan penyelesaian.
kalau nak kata anak anak tak main atas jalan, payah tu. nak main badminton atas jalan, sebab padang jauh (biasa tengok nie) pastu senget pulak tu. nak berangkut bawa basikal kepadang..... kalau dekat tak apa, kalau jauh bercinta jugak. by the same token, sesarkan kereta yang park atas jalan tu ketepi. jalan hanya untuk kenderaan lalu lalang, bukat tempat parking. erhmm... is it possible? multi-tasking maybe...

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: New Taska ?
« Reply #31 on: 03 Mar, 12:33:14 PM »

kalau dah payah sangat ...beli je rumah banglo...kat BBm banyak lot kosong....tak de org nak bukak taska kat situ kot....duduk rumah teres mcm kawan ni...banyak benda kena tolak ansur.... ;D

malam kang nanti kat sahabat bro bagi bro punya alamat... kawan nak pindahkan taska sebelah rumah bro...  ::) ::) ::)

kat rumah kawan dah ada...  ;)

satu lagi kat rumah XYZ... satu lagi kat rumah ayiesal...  ada sapa sapa nak lagi? ;D

ok je...persatuan penduduk bley mintak sponsor nak bakar kambing nanti...
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: New Taska ?
« Reply #32 on: 03 Mar, 12:36:28 PM »
dalam hal ini kena berfikir secara rasional. bukan nak kata en azlan salah atau nak tutup periuk nasi orang. ada segelintir pengusaha taska sebenarnya skip perkara yang dihighlight dengan meminta surat sokongan dari pbt dan pbt "tak kuasa" untuk bertanya pada jiran untuk begi kebenaran ataupun tidak. dalam memberikan jawapan semada setuju atau tidak oleh jiran tidak timbul apa alasan yang petut diberikan. adakah en azlan menutup periuk nasi orang? perlukah dia berpindah ke kawasan bungalow atau dalam hutan? perkara ini tidak sepatutnya timbul. ini ada sati klasik case tentang pasar malam majlis perbandaran ampang jaya. pasar malam depan rumah orang. bila tuan rumah complaint, peniaga-peniaga menuduh tuan-tuan rumah tersebut nak tutup periuk nasi mereka.
 saya lihat, dalam kes ini (IMHO), taska itu yang sepatutnya berpindah, sebab tidak memenuhi requirements yang telah disyaratkan. tapi kat msia nie banyak sangat kow tim. ada sesetengah syarat tu jkm pejam mata aje, tu jadi yang tak patut jadi patut dan kita kat memerah otak memikir untuk cari jalan penyelesaian.
kalau nak kata anak anak tak main atas jalan, payah tu. nak main badminton atas jalan, sebab padang jauh (biasa tengok nie) pastu senget pulak tu. nak berangkut bawa basikal kepadang..... kalau dekat tak apa, kalau jauh bercinta jugak. by the same token, sesarkan kereta yang park atas jalan tu ketepi. jalan hanya untuk kenderaan lalu lalang, bukat tempat parking. erhmm... is it possible? multi-tasking maybe...

kes taska dengan kes pasar malam tak sama bro....lebih baik berjiran dengan taska daripada berjiran dengan org yg tak campur masyarakat dan pentingkan diri sendiri
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

Azlan

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 107
Re: New Taska ?
« Reply #33 on: 03 Mar, 12:37:12 PM »
Dimana anak saudara bermain diwaktu saya sebutkan diatas atau anak2 saudara tiada masa bermain diwaktu saya sebutkan diatas ? Atau anak2 saudara prefer duduk dirumah sahaja diwaktu saya sebutkan diatas ?

Rasanya bukan saudara azlan je yang mempunyai tanggungjawab untuk membesarkan anak2. Saya juge ade tanggungjawab untuk memastikan anak2 saya selesa bermain basikal dan lain2 pada waktu petang. Tapi tidakkah membiarkan mereka bermain di atas jalan raya tu boleh mengundang bahaya. Jalan raya bukan tempat bermain, tapi tempat kenderaan untuk lalu lalang. Apakah hak kite untuk mengurangkan jumlah kenderaan yang keluar masuk semata-mata untuk kesenangan kite membiarkan anak2 bermain kat situ? Setiap petang saya berada di taman permainan yang disediakan atau bermain dengan anak2 di halaman rumah. Saya rasa kawasan yang disediakan tu lagi selamat, dan kawan2 pon ramai.

Saya akan bersetuju kalau Taska tersebut mesti ditutup kalau ianya betul mengganggu ketenteraman awam mcm bising, busuk, tak jaga kebersihan dan sebagainya. Kalau setakat alasan saudara Azlan, saya rasa mungkin pihak bertanggungjawab pon tak buleh nak terima alasan tersebut. Hidup berjiran, kene saling memahami dan bertimbang rasa. Janganlah sebab kepentingan sendiri, sampai sanggup tutup periuk nasi orang lain.


Saya pernah menjadi kanak2 begitu juga anda , senangkah mengawal kanak2 dari bermain diatas jalan raya di kawasan rumah teres ?

Saya tak berminat untuk menyenaraikan masalah yg akan timbul kerana setiap dari nyer akan ada jawapan dari pihak yg memang inginkan Taska beroperasi . Masalah diatas cuma yg kecil sahaja .....

Tahukah anda lesen diberi oleh Majlis kepada kita semua adalah lesen untuk kediaman sahaja bukan perniagaan ? Nak berniaga ada tempatnyer ....

Azlan

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 107
Re: New Taska ?
« Reply #34 on: 03 Mar, 12:39:56 PM »
dalam hal ini kena berfikir secara rasional. bukan nak kata en azlan salah atau nak tutup periuk nasi orang. ada segelintir pengusaha taska sebenarnya skip perkara yang dihighlight dengan meminta surat sokongan dari pbt dan pbt "tak kuasa" untuk bertanya pada jiran untuk begi kebenaran ataupun tidak. dalam memberikan jawapan semada setuju atau tidak oleh jiran tidak timbul apa alasan yang petut diberikan. adakah en azlan menutup periuk nasi orang? perlukah dia berpindah ke kawasan bungalow atau dalam hutan? perkara ini tidak sepatutnya timbul. ini ada sati klasik case tentang pasar malam majlis perbandaran ampang jaya. pasar malam depan rumah orang. bila tuan rumah complaint, peniaga-peniaga menuduh tuan-tuan rumah tersebut nak tutup periuk nasi mereka.
 saya lihat, dalam kes ini (IMHO), taska itu yang sepatutnya berpindah, sebab tidak memenuhi requirements yang telah disyaratkan. tapi kat msia nie banyak sangat kow tim. ada sesetengah syarat tu jkm pejam mata aje, tu jadi yang tak patut jadi patut dan kita kat memerah otak memikir untuk cari jalan penyelesaian.
kalau nak kata anak anak tak main atas jalan, payah tu. nak main badminton atas jalan, sebab padang jauh (biasa tengok nie) pastu senget pulak tu. nak berangkut bawa basikal kepadang..... kalau dekat tak apa, kalau jauh bercinta jugak. by the same token, sesarkan kereta yang park atas jalan tu ketepi. jalan hanya untuk kenderaan lalu lalang, bukat tempat parking. erhmm... is it possible? multi-tasking maybe...

kes taska dengan kes pasar malam tak sama bro....lebih baik berjiran dengan taska daripada berjiran dengan org yg tak campur masyarakat dan pentingkan diri sendiri


Pasti kah anda setiap mereka yg menghantar anak ke Taska adalah jiran anda terdekat atau mereka yg anda tak pernah jumpa pun sebelum ini ?

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: New Taska ?
« Reply #35 on: 03 Mar, 12:42:14 PM »
dalam hal ini kena berfikir secara rasional. bukan nak kata en azlan salah atau nak tutup periuk nasi orang. ada segelintir pengusaha taska sebenarnya skip perkara yang dihighlight dengan meminta surat sokongan dari pbt dan pbt "tak kuasa" untuk bertanya pada jiran untuk begi kebenaran ataupun tidak. dalam memberikan jawapan semada setuju atau tidak oleh jiran tidak timbul apa alasan yang petut diberikan. adakah en azlan menutup periuk nasi orang? perlukah dia berpindah ke kawasan bungalow atau dalam hutan? perkara ini tidak sepatutnya timbul. ini ada sati klasik case tentang pasar malam majlis perbandaran ampang jaya. pasar malam depan rumah orang. bila tuan rumah complaint, peniaga-peniaga menuduh tuan-tuan rumah tersebut nak tutup periuk nasi mereka.
 saya lihat, dalam kes ini (IMHO), taska itu yang sepatutnya berpindah, sebab tidak memenuhi requirements yang telah disyaratkan. tapi kat msia nie banyak sangat kow tim. ada sesetengah syarat tu jkm pejam mata aje, tu jadi yang tak patut jadi patut dan kita kat memerah otak memikir untuk cari jalan penyelesaian.
kalau nak kata anak anak tak main atas jalan, payah tu. nak main badminton atas jalan, sebab padang jauh (biasa tengok nie) pastu senget pulak tu. nak berangkut bawa basikal kepadang..... kalau dekat tak apa, kalau jauh bercinta jugak. by the same token, sesarkan kereta yang park atas jalan tu ketepi. jalan hanya untuk kenderaan lalu lalang, bukat tempat parking. erhmm... is it possible? multi-tasking maybe...

kes taska dengan kes pasar malam tak sama bro....lebih baik berjiran dengan taska daripada berjiran dengan org yg tak campur masyarakat dan pentingkan diri sendiri


Pasti kah anda setiap mereka yg menghantar anak ke Taska adalah jiran anda terdekat atau mereka yg anda tak pernah jumpa pun sebelum ini ?

dalam pemerhatian kawan.....masih lagi dalam area PMC....bley tambah kenalan...ramai kenalan ni bley banyak tambah pengalaman....
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: New Taska ?
« Reply #36 on: 03 Mar, 12:47:57 PM »

dalam pemerhatian kawan.....masih lagi dalam area PMC....bley tambah kenalan...ramai kenalan ni bley banyak tambah pengalaman....

kawan setuju...  ;D

Wan Z

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 820
  • Gender: Male
  • Serangin Homes... Selamat Berjiran Semua!!!
Re: New Taska ?
« Reply #37 on: 03 Mar, 12:49:05 PM »

kalau dah payah sangat ...beli je rumah banglo...kat BBm banyak lot kosong....tak de org nak bukak taska kat situ kot....duduk rumah teres mcm kawan ni...banyak benda kena tolak ansur.... ;D

malam kang nanti kat sahabat bro bagi bro punya alamat... kawan nak pindahkan taska sebelah rumah bro...  ::) ::) ::)

kat rumah kawan dah ada...  ;)

satu lagi kat rumah XYZ... satu lagi kat rumah ayiesal...  ada sapa sapa nak lagi? ;D

saya pun nak satu... meriah skit kat sini..
baru ceria selalu... waktu siang depa bleh tlg tgk rumah nie..

rumah saya tu, satu row ader 15 biji..
depan takder rumah.. bukit skit..
setiap ptg mmg happening... ader taska lagi ler meriah...
baru rasa hidup berjiran dlm komuniti yang sihat...

last week kami buat BBQ kat tepi jalan 6/8C..
mmg best ler jiran kat sini.. thanks semua...

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: New Taska ?
« Reply #38 on: 03 Mar, 12:49:47 PM »
Saya pernah menjadi kanak2 begitu juga anda , senangkah mengawal kanak2 dari bermain diatas jalan raya di kawasan rumah teres ?

Saya tak berminat untuk menyenaraikan masalah yg akan timbul kerana setiap dari nyer akan ada jawapan dari pihak yg memang inginkan Taska beroperasi . Masalah diatas cuma yg kecil sahaja .....

Tahukah anda lesen diberi oleh Majlis kepada kita semua adalah lesen untuk kediaman sahaja bukan perniagaan ? Nak berniaga ada tempatnyer ....

Cume satulah yang kene beringat, andaikata berlaku kemalangan yang tidak diingini, rasanye pemandu kenderaan tu tak bersalah. Kalau betul nak main atas jalan pon, kenelah bagi keutamaan pada kereta yang lalu lalang. Kan lebih baik kalau dibawak anak tu main di tempat sepatutnya dari menyusahkan kenderaan yang ingin melalui kawasan tu. Berkenaan lesen, kalau betul Taska tersebut tak berlesen, memang patut la ianya ditutup. Kalau en. Azlan nak buat aduan kerana tak berlesen, dipersilakan. Tapi pada saya, selagi ianya tidak mendatang apa2 marabahaya dan menyusahkan komuniti sekeliling, tak perlu buat aduan.


Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: New Taska ?
« Reply #39 on: 03 Mar, 12:51:22 PM »
Quote
Tahukah anda lesen diberi oleh Majlis kepada kita semua adalah lesen untuk kediaman sahaja bukan perniagaan ? Nak berniaga ada tempatnyer ....

Di taman tempat sy tinggal ada lebih kurang 5 taska yg beroperasi di rumah kediaman. Sy rasa pihak PBT mmg memberikan kebenaran dgn syarat spt zul highlight kan itu.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: New Taska ?
« Reply #40 on: 03 Mar, 12:51:59 PM »

dalam pemerhatian kawan.....masih lagi dalam area PMC....bley tambah kenalan...ramai kenalan ni bley banyak tambah pengalaman....

kawan setuju...  ;D

Setuju jugak  ;D. Sedangkan Ulu Klang ngan PMC pon buleh berjiran  :P :P :P

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: New Taska ?
« Reply #41 on: 03 Mar, 12:56:42 PM »

dalam pemerhatian kawan.....masih lagi dalam area PMC....bley tambah kenalan...ramai kenalan ni bley banyak tambah pengalaman....

kawan setuju...  ;D

Setuju jugak  ;D. Sedangkan Ulu Klang ngan PMC pon buleh berjiran  :P :P :P

yang penting nak ke tak nak jer...  ;D

bro Wan Z, nama dah masuk waiting list...  ;)

Azlan

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 107
Re: New Taska ?
« Reply #42 on: 03 Mar, 01:15:45 PM »
dalam hal ini kena berfikir secara rasional. bukan nak kata en azlan salah atau nak tutup periuk nasi orang. ada segelintir pengusaha taska sebenarnya skip perkara yang dihighlight dengan meminta surat sokongan dari pbt dan pbt "tak kuasa" untuk bertanya pada jiran untuk begi kebenaran ataupun tidak. dalam memberikan jawapan semada setuju atau tidak oleh jiran tidak timbul apa alasan yang petut diberikan. adakah en azlan menutup periuk nasi orang? perlukah dia berpindah ke kawasan bungalow atau dalam hutan? perkara ini tidak sepatutnya timbul. ini ada sati klasik case tentang pasar malam majlis perbandaran ampang jaya. pasar malam depan rumah orang. bila tuan rumah complaint, peniaga-peniaga menuduh tuan-tuan rumah tersebut nak tutup periuk nasi mereka.
 saya lihat, dalam kes ini (IMHO), taska itu yang sepatutnya berpindah, sebab tidak memenuhi requirements yang telah disyaratkan. tapi kat msia nie banyak sangat kow tim. ada sesetengah syarat tu jkm pejam mata aje, tu jadi yang tak patut jadi patut dan kita kat memerah otak memikir untuk cari jalan penyelesaian.
kalau nak kata anak anak tak main atas jalan, payah tu. nak main badminton atas jalan, sebab padang jauh (biasa tengok nie) pastu senget pulak tu. nak berangkut bawa basikal kepadang..... kalau dekat tak apa, kalau jauh bercinta jugak. by the same token, sesarkan kereta yang park atas jalan tu ketepi. jalan hanya untuk kenderaan lalu lalang, bukat tempat parking. erhmm... is it possible? multi-tasking maybe...

Kebiasaanyer yang menyokong ada kepentingan disebalik sokongan , maklumlah anak mereka pun di Taska ........

Daripada mengatakan " abih anak aku nak antar mana " , lebih baik kata orang lain mementingkan diri sendiri walaupun mereka ini berhak.

Bila kedua ibubapa bekerja , mereka ini memilih untuk menghantar anak ke Taska ...... dalam kehidupan kita diberi pilihan , jaga anak atau beri orang lain jaga anak kita , ada orang yang rela cukup makan hanya mahu berikan kasih sayang kepada anak . Miskinkah kita yang mampu beli rumah di BSP dan PMC ini ?

Pilihan untuk memberi kepada pihak lain menjaga mencambahkan Taska di sekeliling , Taska wujud atas permintaan .....

Taska mahu menjana perniagaan dan ibubapa mahukan keselesaan dalam hidupan harian ......

Siapa yang pentingkan diri sendiri agaknyer ?



MsSpectra

  • Sekarang dah
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2735
  • Gender: Female
Re: New Taska ?
« Reply #43 on: 03 Mar, 01:18:03 PM »


malam kang nanti kat sahabat bro bagi bro punya alamat... kawan nak pindahkan taska sebelah rumah bro...  ::) ::) ::)

kat rumah kawan dah ada...  ;)

satu lagi kat rumah XYZ... satu lagi kat rumah ayiesal...  ada sapa sapa nak lagi? ;D
[/quote]

Kat umah cikmelah bleh gak..nak satu..kaw den ni ramai working parents..so klu ado taska leh ilangkan poning palo nak cari org jago anak.. :D..Taska ni bkn perniagaan menyusahkan org..lg banyak baik klu di teliti..tp yg buruk pada org sekeliling ada gak, x lari tu.Cume kite perlu bertolak ansur skit laa. Azlan..ank2 sy pun suka main di atas jlnraya depan umah( or "bawah umah"..)tp sbg parents kita pantau ler mereka..sambil nyembang ngan jiran ker..still perati ank2.Klu bab kereta yg mengambil or mghntr ank ke Taska menyusahkan jiran keliling..apakah mungkin akan ada cadangan Taska beroperasi di kawasan terpencil jauh dari umah2 org???  ??? ???

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Re: New Taska ?
« Reply #44 on: 03 Mar, 01:38:32 PM »
Anggap lah thread ini satu forum brainstorming utk mendapatkan input2 berkaitan buruk dan baiknya taska berdekatan kawasan kediaman.

Sy cuma quote sedikit komen dr sdr Azlan dibawah ini utk perbincangan. Dari komen sdr, mmg sdr tak menghantar anak2 sdr ke taska, benarkah?

Quote
Kebiasaanyer yang menyokong ada kepentingan disebalik sokongan , maklumlah anak mereka pun di Taska ........
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas