Author Topic: JOM KONGSI PETUA...  (Read 10222 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
JOM KONGSI PETUA...
« on: July 22, 2008, 10:58:32 AM »


Mari kita kongsikan petua2 yg kita pelajari dari org2 tua kita...
Maklumlah kita semua berada berjauhan dari org2 tua kita di kampung....
....so , jika kita ada masalah. bolehlah kita rujuk disini. .

Org Melayu terkenal dgn petua....
petua..  bangun pagi je terus minum air masak segelas..insyaAllah boleh menghindarkan banyak penyakit
___________________
aku /..PMB

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #1 on: July 22, 2008, 12:01:01 PM »

saya nk bertanya ... ada sesiapa tahu bagaimana / petua
nak hilang / kurangkan tidur berdengkur...?

siapa dah penah amalkan..? berkesan tak ..?
___________________
aku /..PMB

TJ

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 108
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #2 on: October 14, 2008, 09:03:22 PM »

saya nk bertanya ... ada sesiapa tahu bagaimana / petua
nak hilang / kurangkan tidur berdengkur...?

siapa dah penah amalkan..? berkesan tak ..?


Tidur berdengkur - nie dari majalah wanita. tak tau la try je:

sebelom tido minum segelas susu suam ngan campurkan sikit badam..

apa kena mengena susu dan badam tu tak tau ler...

satu gi, mgkn masalah berat badan. Kalau ye, try reduce...

kalau tak settle gak, try bawak jumpa doc....

tj

saripv7

  • Guest
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #3 on: April 09, 2009, 09:22:29 PM »
kat tv..de ikln yg tampal kt idung...klu xsilap de jual kat farmasi try tanye "breathe right nasal strips"- RM12/12 pcs

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #4 on: April 14, 2009, 01:03:39 PM »
Nak cari petua atau amalan bagi mengurangkan tahap gula bagi pengidap diabetis (kencing manis). ada sesiapa yang mengetahui dan boleh di kongsi,

Sahabat

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 161
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #5 on: April 14, 2009, 02:24:36 PM »
Nak cari petua atau amalan bagi mengurangkan tahap gula bagi pengidap diabetis (kencing manis). ada sesiapa yang mengetahui dan boleh di kongsi,

Salam Capt...ni ada 1 org tua bg kt saya...dia kata ambil daun pandan...(jgn pandan yg buat tikar tu rabak perut hehehee)..dalam 10-15 helai rebus dengan air...minum gitu je bau wangi rasa pahitttttt (kalau tk pahit bukan ubattttt).....pastu lg 1 boleh cuba susu kuda liar...tp yg ni lg power rase dia....masam ....masin....pahit....maung...mcm2 rasa ada....

Sahabat

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 161
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #6 on: April 14, 2009, 02:27:33 PM »
kat tv..de ikln yg tampal kt idung...klu xsilap de jual kat farmasi try tanye "breathe right nasal strips"- RM12/12 pcs

Yg ini saya dah cuba tuan...4 ke 5 keping tk abis pun pakai...isteri saya ckp tk payah pakai le bang...dia kata lg power saya berdengko pakai  benda tu....ke saya salah letak tk tau le.... :D :D :D

sbj_s5

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 325
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #7 on: April 14, 2009, 02:52:31 PM »
Nak cari petua atau amalan bagi mengurangkan tahap gula bagi pengidap diabetis (kencing manis). ada sesiapa yang mengetahui dan boleh di kongsi,

Minum la teh mulberry, insyaallah akan berkurangan tahap gulanya tu....

rose

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 87
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #8 on: June 21, 2009, 05:44:31 PM »
petua merawat buasir.....

saya nak kongsi petua ni...sesape yg ada buasir,cari buah mengkudu...layurkan punggung buah mengkudu denagan api kemudian balut dengan kain yang bersih....kemudian duduk mencangkung,dan tuam buah mengkudu tadi sambil menarik nafas....Insyaallah berkesan,..anda akan sembuh.....amalkan selama 3 hari, 3 kali berturut-turut.....(berdasarkan dari pengalaman sendiri)......petua dari arwah mak saya....

ayu razali

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 13
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #9 on: December 21, 2009, 03:02:51 PM »
petua nak turunkan suhu badan ketika demam...
ambil daun bunga raya...ramas2 dalam semangkok air...sapu kat seluruh kepala...
air asam jawa pn ok gak...sapu kan kat kepala...tp tak sesuai utk org yg ade ruam...abis pedih kulit nnti...

ayu razali

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 13
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #10 on: December 21, 2009, 03:07:11 PM »
kalau nk mencerah dan menghaluskan kulit muka, ambil sebiji tomato masak, lecekkan bersama satu camca teh susu tepung (apa2 brand pn ok)...setelah sebati gosok2 kn di muka...lakukan 3-5 kali seminggu...insyaallah berkesan...

ayu razali

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 13
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #11 on: December 21, 2009, 03:11:52 PM »
haaaa, yg ni best...kalau kulit kita berminyak, make up pn jd bercapuk kn...kdg2 minyak tu dh mcm leh wat menggoreng dah...ayu bg petua ni :
ambik beberapa helai daun bayam kisar bersama sedikit air, setelah lumat campurkan sebiji kuning telur dan satu sudu madu lebah...setelah semua bahan sebati, tempekkan la di muka...biarkan selama 30 minit sblm bilas...ulangi lah seminggu 3-5 kali...

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #12 on: May 10, 2010, 11:51:49 AM »
Siapa tau petua nak hilangkan dakwat pen yg terkena kat baju?

aseela

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 316
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #13 on: May 10, 2010, 12:47:23 PM »
1. petua mata pijar termasuk cili (time menumbuk/menumis)...
kalau mata kanan pijar, gosok mata kat kepala lutut kiri...kalau mata kiri pijar, gosok mata kat kepala lutut kanan...memang ajaib...automatik, mata akan keluarkan air mata...terus hilang pijar...cuba try test la kalu tak caya...

ada jugak bagi petua, cuci kaki, lupa dah mata sebelah mana cuci kaki yang mana...kena test baru tau :D. susah2 cuci je dua2 belah kaki..hehehh

2. supaya tangan tak pijar bila gunting cili kering atau hiris cili idup...
lumurkan tangan dengan minyak masak..insyaAllah..tangan akan kurang pijar..atau tak pijar langsung
pernah buat semasa pijar...agak kurang jugak la terasa pijar tu...

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #14 on: May 10, 2010, 12:50:05 PM »
ic..baru tau boleh guna lutut..orang kampung saya kalau mata pijar gosok mata tu kat rambut org lain i.e rambut adik, abg atau sapa2 yg ada dekat situ..