Author Topic: JOM KONGSI PETUA...  (Read 10784 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #15 on: May 10, 2010, 12:53:34 PM »
petua utk hilangkan bau durian dalam keta..selain letak 2 keping roti utk tempoh 2 ke 3 hari, letak juga daun pandan..selamat mencuba

Mal75

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 105
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #16 on: May 10, 2010, 04:48:00 PM »
petua untuk cepat sembuh apabila mengidap sintom2 demam denggi. Rebus air pegaga dan minum minima 5 gelas sehari, lakukan sehingga sembuh.

Terbukti mujarab biiznillah.
Bersyukurlah kita diatas kesihatan dan rezeki yang diberi Allah.

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #17 on: May 10, 2010, 04:57:54 PM »
petua kalau kaki bengkak sebab terseliuh main bola, jatuh etc (x-ray dulu takut patah, retak etc)..rendam kaki dlm sebaldi air suam yang telah dicampur kulit kayu manis untuk tempoh setengah jam ke satu jam..lepas setengah jam atau satu jam, angkat kaki dan lap kaki kering2 dan tepekkan kulit kayu manis yang telah ditumbuk halus serta dicampur sedikit air untuk membolehkan ianya lekat di bahagian yg bengkak..akan rasa panas sikit sbb kayu manis memang panas..balut dgn bandage dan biarkan semalaman..InsyaAllah bengkak kaki tu akan surut..saya sendiri pernah guna cari nie dulu..kaki yang bengkak 2 kali ganda dari saiz asal, mengecut dalam tempoh semalaman

Suffian

  • ShahBandar
  • ******
  • Posts: 826
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #18 on: June 07, 2010, 11:41:26 PM »
petua utk hilangkan bau durian dalam keta..selain letak 2 keping roti utk tempoh 2 ke 3 hari, letak juga daun pandan..selamat mencuba

Petua letakkan daun pandan ini juga sesuai untuk hilangkan bau muntah anak...atau bau air basi yang anak tumpahkan tapi kita tak perasan. Hari tu saya beli RM0.50 daun pandan dah cukup untuk mewangikan kereta sehingga hampir seminggu.

Aliahzakaria

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 39
  • Gender: Female
    • Perintis Herba Marketing (CA0175195D)
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #19 on: July 15, 2010, 04:47:37 PM »
Petua untuk hilangkan rasa mual ketika mengandung.
Hiriskan halia nipis dan dijeruk selama 1 minggu.
Makan 1 atau 2 keping hirisan halia jeruk tersebut,Insha;Allah hilang rasa mual mengandung
Merawat & Melindung

daisy910

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 38
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #20 on: April 15, 2011, 10:55:21 AM »
Daisy nk bagi petua Kalo Anak kena chicken pox, Kebetulan Anak sy baru kena chicken pox umur 4 tahun, Alhamdulillah dalam seminggu dia dh ok, Mak mentua cakap, Kalo kena chicken pox mesti kena selalu mandi,tp Jgn bersabun lansung, make sure demam dh xde & bdn x panas setiap Kali mandi, pastu bagi minum air kelapa, Jgn bagi mkn telur, ikan gatal cth kembong,kicap, Kalo bole mkn bakar2 je. Lagi satu Jgn lansung kena air Hujan, yg penting sapu calamine lotion (yg color pink tu), muka sapu cream declovir, dan untuk hilang gatal bagi dia minum Pinton ( ubat gatal@selsema) - ni semua boleh minta kt Dr.
Alhamdulillah, Anak daisy ok & x byk masalah sepanjang menghadapi chicken pox... :)

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #21 on: April 15, 2011, 12:02:33 PM »
Petua Kurangkan Risiko Bayi Kena Kuning

Dapat dari kawan, petuanya ketika ibu mengandung Tri-mester terakhir, kena rajin makan sayur sawi hari-hari.. Pemberi petua dah test dengan kakaknya masa mengandung. Dia jaga makan kakaknya, 3 anak yang mula OK tak kena kuning.. masa mengandungkan anak keempat kakak dia tak ikut petua, anak kena kuning.

Saya pon dah praktik untuk isteri, paksa makan sayur sawi hari-hari (sampai dia naik muncung) anak sulung OK. Masa mengandung anak kedua plak saya jadi OBJ (Org Bini Jauh), so takde le sape nak pakse ikut petua. Anak kedua kena kuning, lepas lahir terus kena tahan - paras bilirubin 122 - kena la 3 hari duduk bawah ultraviolet. Masa tu bini dah sentiasa berair je mata sebab tak dapat pegang baby (campor nangis kena perli dgn saya pasal tak dengor cakap)

Kawan tu cakap, kalu boleh makan le sayur sawi tu dari mula mengandung.. has something to do with cuci air ketuban kotor.. bukti saintifik takde, tu yg letak kat ruangan petua nih..  :)
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need

amran

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 272
  • Gender: Male
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #22 on: April 15, 2011, 12:21:42 PM »
Petua mak aku plak.. pagi-pagi bawa baby berjemur di bawah pancaran matahari...tapi janganlah tengahari lain plak jadinya... ::) ::) :-[
Am

daisy910

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 38
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #23 on: April 15, 2011, 03:03:00 PM »
Tambahan untuk elak demam kuning pada bayi dlm pantang, Mak sy mandikan baby dgn daun belimbing buluh... Ramaskan daun belimbing tu dlm air mandian baby... InsyaAllah Anak saya dulu x kena demam kuning...

VincentSmism

  • VincentSmismHE
  • Pelawat
  • *
  • Posts: 1
  • Gender: Male
  • I Love Putra Mahkota
Re: JOM KONGSI PETUA...
« Reply #24 on: December 24, 2019, 12:34:27 AM »
??????????? ?????????? "??????"
????? ?????????? ??? ??????? ?????? ??????????? ????? ??? ??????? ??? ? ????????.
? ????? ????????? ???????? ????????????? ?????????????, ????? ???????? ????, ????????????? ?? ??????.
 
???? ? ?????? ????? ?????????? ?? ?????????? ? ??????????? ???;
??????????? ???????????? ???????????????, ?????????? ????????? ??????????;
?????? ????????? ?????????? ?????, ???? ?  Whatsapp, Telegram;
????? ?????;
???????? ?????????? ? ???? ????????;
????????? ?? ??? ?????? ???????;
???????????? ????????
?????????? ???????: 8 (985) 9157848 WhatsApp, Telegram, Viber
 
???????????????? ?????? ????? ? ???? - ??????????? WhatsApp ??? Telegram - ??? ??? ????? ???????????? ????? ??????.
 
?? ????? ???????? ?? ?????? ?????????. ??????????? ???????? ?????????
??????????? ????????? ?? ???? ??