Author Topic: AWAS....DENGGI...........  (Read 2786 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

bangimen

  • Guest
AWAS....DENGGI...........
« on: July 23, 2008, 11:07:27 PM »
Ada kes terbaru di Pangsapuri Seri Melati....jiran kita di blok E dimasukkan ke hospital kes denggi minggu lepas...sama2lah kita menjaga kebersihan rumah kita dan kawasan Pangsapuri Seri Melati ini untuk mengelak berlaku lagi kes denggi.....

CaptRahman

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 3560
  • Gender: Male
Re: AWAS....DENGGI...........
« Reply #1 on: December 05, 2010, 10:53:41 PM »
agaknya denggi nie merebak sbb banyak takungan air di sekitar apartment kita nie...
mana tak dgn sikap komuniti kat sini asyik wat hal masing2 je...
Nampak kereta kementerian Kesihatan menuju kearah perumahan Castenea lepas maghrib tadi. Ada kes baru ke?

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: AWAS....DENGGI...........
« Reply #2 on: December 05, 2010, 11:42:47 PM »
Kalau dah start ada sorang tu, dia fah start semula la tu. Kalau Castenea kena fogging, lepas ni SRA dengan Vista nak kena fogging jugak la. Dekat aje tu. Air bertakung pun banyak dekat kawasan pembinaan SMBSP dan Laman Indah. Nyamuk memang suka tu.

WIN

  • Penghulu Bendahari
  • *******
  • Posts: 1056
  • Gender: Female
Re: AWAS....DENGGI...........
« Reply #3 on: December 10, 2010, 10:43:54 PM »
La ni kl anak demam je, saya cr ketam dlm 2~3 ekor utk buat sup. Petua demam denggi tu.

syarif

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 101
  • Gender: Male
  • Agent BIOBAX Cool Teraphy 013-6079950
Re: AWAS....DENGGI...........
« Reply #4 on: October 18, 2011, 11:19:20 PM »
bsp musim denggi sekarang ni....kene pkai kelambu...

jabbar4aiman

  • Anak Lambor Kanan Kiri..
  • Global Moderator
  • Laksamana
  • ************
  • Posts: 1763
  • Gender: Male
  • Bujang tiga ber-anak tiga.. ( ^ - ^ )
Re: SUP KETAM sebagai PENAWAR DENGGI - penyelidikan klinikal dari USM
« Reply #5 on: July 08, 2013, 03:39:35 PM »
La ni kl anak demam je, saya cr ketam dlm 2~3 ekor utk buat sup. Petua demam denggi tu.
Baby Princess Qisya dah demam 2-3 hari.. pagi tadi gi Klinik BSP buat blood test..  :-\ doktor cakap "worrying indicators" + perkataan "DENGGI" dalam satu ayat  :( .. esok kena ambil darah lagi untuk buat perbandingan.. Tadi dah beli ketam, wife cadang nak buat Sup Ketam bila balik keje nanti..

Saya google perkataan-perkataan ni - crab meat protein dengue - dan jumpa satu penyelidikan klinikal yang dijalankan oleh sekumpulan doktor dari Hospital USM berkenaan kesan SUP KETAM terhadap pesakit Denggi. Hasilnya amat memberangsangkan dengan kesan positif sebagai outcome kajian.

Saya sertakan Powerpoint slides para doktor tersebut untuk dikongsi bersama. Juga boleh terus ke sumbernya di sini -->
http://www.research.kk.usm.my/pages/trans/pdf/21DR_IRFAN_MOHAMAD_effect_of_mangrove_crab.ppt

Cuma kemusykilan sikit, ikut rekod di powerpoint tersebut, slides dibuat pada Disember 2008 dan kajian ini merupakan sebuah "Pilot Project".. tapi takde plak dijumpai apa-apa rekod tentang penyelidikan susulannya..  :-\
Unlearn what U Learned and Relearn what U Need