Author Topic: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..  (Read 3798 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

huruhara

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 68
ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« on: February 15, 2010, 07:31:58 PM »
askm semua..
ni sy nak advice skit...

1.kalo nak tumbok menumbok guna LESUNG BATU...puan2 kita ye..biarlah beralas bontot batu tu..jgn direct ke lantai..berdarah telinga jiran2 mdgr bunyi kungkangkunkang tu...especially menumbok kol 4 5 6 pagi...kekdg berlawan dgn bunyi azan suboh..cian kat anak kecik...thari pon sama...fkir sensitif org lain,,xkesahla nk tumbok apa pn and waktu bila pn..janji beralas ye..
2.ketuk mengetuk...bg yg nak paku dinding ke paku lantai ke dan sewatu dgnnya..pun samalah isu nya dgn diatas..pilih ms yg sesuai..cth sbelah petang ye..jgn pkr sedap nak ketuk je..reason nye pn sama..telinga jiran bernanah....
3.pecah tanah bagai...mmm..ni lagi 1 isu...nak pecah simen.nak letak mozek baru katanya..xkesah..jgn la pilih pukul 8am...mak ai..pagi buta..hari mggu plak tu..kesian kat baby..mengamuk mnangis dgr bunyi tu...pls lah..tau hari [email protected] tp guna akal fikiran but kptsan...kita hdp bjiran...pkr sama..
lgi pula tak sumer kita keje opis [email protected] days...ada keje shift..blik pagi...so nk tdr belah pagi till thari...ada reasonnye..ok..

so...hidup berjiran ni..biar btl2 berjiran..bermuafakat..bertego sapa...bkn bermasam muka..nmpk org sblh je..(cpt2 msk umah-kunci grill)mcm nmpk hantu plak)...-mcm lari topik plak-tp itu la hakikatnye yg sy hadapi-ahaks..kita hdp ni ada pasang surut..sok lusa kita ssh nk mtk tlg sape??jiran jgk..sbb tu yg paling dkt kan..mmm.. lu pikirlah sendiri....

Azlan

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 107
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #1 on: February 15, 2010, 08:05:47 PM »
tiap tiap hari ke berlaku ?

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #2 on: February 15, 2010, 08:56:12 PM »
Betoi tu. Hidup berjiran ni kene la saling bantu membantu dan faham memahami. Kalau nak mengetuk, membaling pingan mangkuk, memaku, memecah dan sebagainye kene la pilih waktu yang sesuai. Kalau buleh lepas Maghrib tu elok lah berenti buat keje berat (selain malam jumaat  ;D). Masa tu pikirlah yang jiran sebelah nak berehat ke, nak mengaji ke, nak mentelaah ke kannn...


Sahabat

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 161
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #3 on: February 15, 2010, 09:28:53 PM »
saya ni pun duk kt rumah bertingkat2....ingtkan saya sorang je mkn hati psl tumbuk-menumbuk ni....org betul2 atas rumah saya...pukul 5 pagi menumbuk lesung....6 pagi menumbuk...pukul 5 ptg menumbuk....pukul 10...11...12 mlm pun menumbuk lg...tkkan budak 5-6 tahun kot nk ditegur...dh tentu org tua yg punyer keje....dgn lesung tk dilapik....agak2le hidup bejiran ni...kene timbang rase......

huruhara

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 68
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #4 on: February 15, 2010, 10:02:20 PM »
tau xpe..tu lah mkn hati sentiasa..lupa plak forum ni ada tmpt meluah rs...btl..yg pentin hormat menghormati..jgn hrp org nk hormat kita je ye..kita pn kena hormat org lain gak..tol x?
aa..tiap ari la abg azlan oi..menumbok nye..rs nak bagi pinjam blender je kat jiran tu..xtau umah mn satu..tp kalo dia dah start menumbok..setaman dleh dgr aktiviti dia..
aga2 la nk mkn sambal pon..beli la blender..ada pe blender murah kat giant tuh..ahaks...

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #4 on: February 15, 2010, 10:02:20 PM »



ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #5 on: February 15, 2010, 10:08:44 PM »
Adoiiii... jiran macam tu pon ade. zarra, ape kata masa tgh bunyik menumbuk tu, hang pon lawan menumbuk. Biaq lagi kuat dari dia  ;D ;D ;D ;D

Bende mcm ni kene cube diplomasi. Cube carik jiran yang mane tak berotak menumbuk tu, pastu pakat ajak semua jiran yang ade pi tegur dia. Mungkin orang tu baru pindah sini dari Afrika, sebab tu tak tau adat hidup berjiran nih. Kalau dia buat bodo gak, pakat dengan jiran2 yang lain menumbuk tgh malam, biaq dia pengsan dengaq bunyik tu  ;D ;D ;D ;D

huruhara

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 68
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #6 on: February 15, 2010, 10:20:37 PM »
ayiesal..

mmg sy pnh buat pon..sy amik lesung..n tumbok(tumbok kosong je)..tp dia nye bunyik lg hebat..sy dia dah praktik hari2 n rutin dia..xtau da nk watpe..dgr je la...
sy rs kan kalo lesung tu pandai berkata2..mesti lesung tu pon  :-ckp "dah la wei..aku nak mintak anual leave utk few days...'' :-* :-*

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #7 on: February 15, 2010, 10:21:24 PM »
yang dok bawah menumbuk pun tak effect yang atas...  :P

sambal belacan kalau pakai blender jer tak boleh ker?  ;D

huruhara

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 68
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #8 on: February 15, 2010, 10:28:36 PM »
daddy VW:
xsure la..blender rs lain kot..tp..tahla...yg ni mmg pelik..hari2 mcm tu..meniaga kot..tp kalo ye pon meniaga...blender la kan..lg senang..

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #9 on: February 15, 2010, 10:33:25 PM »
atau guna batu giling yang jenis mengisar... jadi tak der ler menumbuknya...  ;D

detx99

  • Aku bukan
  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 80
    • Blog
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #10 on: February 15, 2010, 10:39:04 PM »
Realiti yang terpaksa dihadapi oleh orang yg duduk rumah bertingkat2 ni termasukla saya.hehe..heran ye ape la yg ditumbuk pukul 4-5 pagi tu.dah sah2 orang nak meniaga tu.ke nak masak untuk sahur? ::)

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #11 on: February 15, 2010, 10:41:08 PM »
Jiran yang mcm ni la kalau buleh dielakkan, bersyukur sangat. Tapi kalau dah terkena mcm zarra ni, ape leh buat  :(. Satu cara nye, mungkin buleh pakat ngan jiran2 yang lain, pastu buat memo, hanta kat orang Afrika tu. Buat satu salinan hanta ke balai polis. Saya tak pasti, tapi rasanye kalau jiran bising mlm2 buleh buat repot polis kan? Mintak tolong abang polis datang dan soh jiran Afrika tu diam. Atau ade ke abang polis kat sini yang buleh bagi tembakan pandangan pasal kes ni?

huruhara

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 68
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #12 on: February 15, 2010, 10:43:07 PM »
so ..what i suggest is..
kalo sape2 tau akak2/puan2/abg2 yg menumbok tu...advice2 la dia sket ye..coz i think dia tak baca forum mcm kita ni..maklumla..da nama nya kerjaya dia tumbok lesung batu..wasting time dia je buka n baca forum..so tlg2  yea..

cik kak dah nak benanah tinge dgr lesung dia(rs nak intai lesung batu dia yg power tu besar mana)..ahaksss.. :P ;D

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #13 on: February 15, 2010, 10:44:34 PM »
elok nyer... cuba bawak berbincang dulu... kekadang walaupun tua tak semestinya dia tahu... tambah tambah yang tak nak pikir... tak rugi kita saling tegur menegur dan bantu membantu...  ;D

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #14 on: February 15, 2010, 10:51:34 PM »
Cube care diplomasi dulu. Berbincang dan terangkan kat jiran tu. Gune alas kalau nak menumbuk dan sebagainye. Kalau tak jalan jugak, baru gune cara kasar sikit. Jangan pulak gune cara halus, khurafatttt  ;D ;D ;D

Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota & Taman Impian Putra

Re: ketuk mengetuk,tumbok menumbok..pecah tanah bagai..
« Reply #14 on: February 15, 2010, 10:51:34 PM »