Author Topic: Posting2 Yang Di Luar Tajuk  (Read 9791 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« on: 26 Feb, 02:47:23 PM »
Sejak akhir2 ini sy dapati beberapa thread yg membincangkan sesuatu tajuk telah di selingan kan dgn posting2 yg tidak berkaitan dgn tajuk thread. Akibatnya.... thread menjadi panjang dan menenggelamkan tajuk/ isu asal thread dan secara tidak langsung menganggu pembaca utk tujuan rujukan.

Forum ini dibaca oleh beribu-ribu pembaca di luar sana. Sy khuatir dgn posting2 yg tiada kaitan dgn tajuk thread pembuat pembaca atau pelayar forum ini hilang minat utk jadikan forum ini tempat rujukan mereka. Bukan bermakna kita tidak boleh bergurau senda atau selang seli kan dgn lawak pada thread2 di sini....Boleh! tapi berpada-pada dan pilih tempat/thread yg sesuai.

Sy quote pendapat atau komen terdahulu dari pembaca forum ini berkaitan post2 yg tak berkaitan dgn tajuk thread.

Quote
Cuma.............. Diharap Tuan2 Moderators boleh monitor postings dgn sebaik mungkin. Ini kerana, cadangan utk memberi ranking & level ini mungkin akan menggalakkan SPAM  atau posting2 yg tidak sesuai; semata-mata utk meningkatkan jumlah posting bagi meningkatkan ranking & level masing2.
Sekadar memberi pendapat. SELAMAT BERFORUM. Terima kasih.

Quote
Saya bersetuju dengan senibina...perlu ada edit terhadap post2 yang dihantar..terutama spam dan post2 yang dihantar hanya sekadar untuk menaikkan rating...terlalu banyak post yang sepatutnya tidak perlu di hantar menyebabkan semakin hilang minat untuk orang ramai melawat ke forum ini nanti...

Kedua-dua quote itu boleh dibaca disini http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=314.msg1740#msg1740

Sy quote posting dari sahabat kita berkaitan isu yg sdg sy perkatakan. Thread sepenuhnya disini http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=456.0

Quote
Ini bagi mengelakkan MUKASURAT sesuatu topik/thread menjadi panjang lebar dgn postings yg tidak berkaitan atau SPAM.  Mukasurat yg panjang lebar dgn postings yg tidak berkaitan hanya akan mengganggu tujuan asal topik/thread tersebut & akan mengganggu proses rujukan di setiap topik/thread.

Untuk sembang2, telah ada satu thread khas bagi tujuan tersebut.  http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=1871.0

Sy mohon maaf andai kata teguran atau posting sy ini menguris rasa warga forum ini. Tujuan sy adalah utk kebaikan bersama. Agar standard forum kita ini tinggi di mata pembaca diluar sana.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

mierock

  • Penghulu
  • ****
  • Posts: 470
  • Gender: Male
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #1 on: 26 Feb, 02:50:48 PM »
agreed. tepat sekali. tq mr matahati. semamngnya mata anda tajam!


mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #2 on: 26 Feb, 02:53:39 PM »
Setuju sangat. Mungkin boleh letak notis dengan lebih prominent. Sertakan juga dengan jelas dimana tempat nak 'sembang-sembang'.

Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #3 on: 26 Feb, 04:43:46 PM »


tq....kadangkala bila tgh galak ....lupa ada pihak-pihak yg tak senang....teguran utk membawa kepada kebaikan ;)
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #4 on: 26 Feb, 05:54:27 PM »
Jd.... lepas ni mod-mod semua kene cantas... mana2 post yg off topik....

secara tak langsung posting akan menjadi kurang.... dan next BBQ makan arnab je le....  ;D ;D ;D ;D

tokbatin

  • Guest
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #5 on: 27 Feb, 08:26:48 AM »
saya pun perasan gak, sejak akhir-akhir ni ada beberapa posting memang off topik...dah jadi ruang bersembang dua tiga kerat forumer...apa yang disembang di luar sana mungkin kat kedai kopi,telah dipanjangkan ke forum ni...so hanya diorang saje yang tahu apa bende topik yg dibincangkan..org lain tak tahu kepala ekor...jadilah forum ni tempat mereka berchating dan kecenderungan menaikkan rating masing2.



Wazzatldmuchampions

  • yangbenarlagiikhlas
  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 4175
  • Gender: Male
  • wearethechampion.........19th title
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #6 on: 27 Feb, 02:02:10 PM »
saya pun perasan gak, sejak akhir-akhir ni ada beberapa posting memang off topik...dah jadi ruang bersembang dua tiga kerat forumer...apa yang disembang di luar sana mungkin kat kedai kopi,telah dipanjangkan ke forum ni...so hanya diorang saje yang tahu apa bende topik yg dibincangkan..org lain tak tahu kepala ekor...jadilah forum ni tempat mereka berchating dan kecenderungan menaikkan rating masing2.




tak de makna nak naikkan rating bro....kalau rating tinggi apa boleh dapat???...agak-agak la nak keluarkan pendapat... ??? ??? ??? ???
MANCHESTER UNITED FC & ULTRAS MALAYA - Tanah Tumpah Darahku

mossgenio

  • Salah seorang
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 4035
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #7 on: 27 Feb, 03:15:54 PM »
saya pun perasan gak, sejak akhir-akhir ni ada beberapa posting memang off topik...dah jadi ruang bersembang dua tiga kerat forumer...apa yang disembang di luar sana mungkin kat kedai kopi,telah dipanjangkan ke forum ni...so hanya diorang saje yang tahu apa bende topik yg dibincangkan..org lain tak tahu kepala ekor...jadilah forum ni tempat mereka berchating dan kecenderungan menaikkan rating masing2.

Jom la sekali ke kedai kopi. Boleh bayar untuk BBQ PMC sekali sambil-sambil try nak faham topik. Saya pun kekadang tak paham tapi asalkan dalam lingkungan tatasusila kita, boleh accept lagi.

Rasanya off topic (OT) yg tidak keterlaluan masih boleh diterima. Topic starter atau moderator boleh bawak balik ke dalam topik tanpa perlu timbulkan konflik.

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #8 on: 27 Feb, 04:05:58 PM »
saya pun perasan gak, sejak akhir-akhir ni ada beberapa posting memang off topik...dah jadi ruang bersembang dua tiga kerat forumer...apa yang disembang di luar sana mungkin kat kedai kopi,telah dipanjangkan ke forum ni...so hanya diorang saje yang tahu apa bende topik yg dibincangkan..org lain tak tahu kepala ekor...jadilah forum ni tempat mereka berchating dan kecenderungan menaikkan rating masing2.

Jom la sekali ke kedai kopi. Boleh bayar untuk BBQ PMC sekali sambil-sambil try nak faham topik. Saya pun kekadang tak paham tapi asalkan dalam lingkungan tatasusila kita, boleh accept lagi.

Rasanya off topic (OT) yg tidak keterlaluan masih boleh diterima. Topic starter atau moderator boleh bawak balik ke dalam topik tanpa perlu timbulkan konflik.

Setuju dgn anda...

Pas ni kene bukak thread "sembang sahabat"

Anyway kene gak "aktifkan" PMC ni....  Cuma kdg2 bila thread tu dah sunyi sepi... off topik menyebabkan aktif balik.....  ;)

Meh la join BBQ.... (Sori off topik)  ;D ;D ;D ;D


buat masa ni belum lagi perlu bantuan kewangan.  Ke'Aktifan' anda menambah bilangan post dan memulakan thread baru yang relevant sudah cukup untuk forum ini 'self sufficient'.  Topik ini saya buka just utk mendapatkan feedback dan buah fikiran dari anda semua.

Byk juga cadangan yang baik diberikan.  Dan ada cadangan yg juga boleh saya implementkan utk masa akan datang.  Jadi, teruskan beri cadangan dan input.  Saya tau, ramai ahli forum kita ni juga aktif dalam pembikinan website dan berpengalaman mengendalikan forum & websites.

Teruskan berforum dan 'AKTIFKAN' lagi forum kita.  Semakin  banyak post & NEW THREAD >> semakin banyak keyword >> semakin tinggi Hits >> semakin terbuka peluang forum ini utk generate income sendiri dan yang paling penting SEMAKIN BANYAK INFO BERGUNA UTK KOMUNITI PUTRA MAHKOTA.

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #9 on: 28 Feb, 12:46:33 AM »
saya pun perasan gak, sejak akhir-akhir ni ada beberapa posting memang off topik...dah jadi ruang bersembang dua tiga kerat forumer...apa yang disembang di luar sana mungkin kat kedai kopi,telah dipanjangkan ke forum ni...so hanya diorang saje yang tahu apa bende topik yg dibincangkan..org lain tak tahu kepala ekor...jadilah forum ni tempat mereka berchating dan kecenderungan menaikkan rating masing2.

Jom la sekali ke kedai kopi. Boleh bayar untuk BBQ PMC sekali sambil-sambil try nak faham topik. Saya pun kekadang tak paham tapi asalkan dalam lingkungan tatasusila kita, boleh accept lagi.

Rasanya off topic (OT) yg tidak keterlaluan masih boleh diterima. Topic starter atau moderator boleh bawak balik ke dalam topik tanpa perlu timbulkan konflik.

Setuju dgn anda...

Pas ni kene bukak thread "sembang sahabat"

Anyway kene gak "aktifkan" PMC ni....  Cuma kdg2 bila thread tu dah sunyi sepi... off topik menyebabkan aktif balik.....  ;)

Meh la join BBQ.... (Sori off topik)  ;D ;D ;D ;D


buat masa ni belum lagi perlu bantuan kewangan.  Ke'Aktifan' anda menambah bilangan post dan memulakan thread baru yang relevant sudah cukup untuk forum ini 'self sufficient'.  Topik ini saya buka just utk mendapatkan feedback dan buah fikiran dari anda semua.

Byk juga cadangan yang baik diberikan.  Dan ada cadangan yg juga boleh saya implementkan utk masa akan datang.  Jadi, teruskan beri cadangan dan input.  Saya tau, ramai ahli forum kita ni juga aktif dalam pembikinan website dan berpengalaman mengendalikan forum & websites.

Teruskan berforum dan 'AKTIFKAN' lagi forum kita.  Semakin  banyak post & NEW THREAD >> semakin banyak keyword >> semakin tinggi Hits >> semakin terbuka peluang forum ini utk generate income sendiri dan yang paling penting SEMAKIN BANYAK INFO BERGUNA UTK KOMUNITI PUTRA MAHKOTA.


salam...

saya skong pandangan diatas oleh XYZ ni.  utk makluman saya bukan ahli kedai kopi ( sahabat )  ;D  makanya disini saya hanya berforum di PMC ni sahaja disamping menambah jumlah posting.

..sdr pembuka thread ni lama tk nmpk ;D   dh 2 minggu ni tk reply post..  ( sori OT  jugak .. )  ;D
___________________
aku /..PMB

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #10 on: 28 Feb, 02:48:02 AM »
kawan minta maaf ler kalau ada yang tak rasa senang... dan kawan setuju dengan pendapat kekawan kawan kat atas tu... tak der masalah... ;D

dari itu, sebagai hukuman, kawan rela agar jawatan moderator kawan ditarik balik dan semua posting ngan bintang kawan dilupuskan... semua nyer itu tak der makna pada kawan pun... timacih... ;D

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #11 on: 28 Feb, 09:39:36 AM »
kawan minta maaf ler kalau ada yang tak rasa senang... dan kawan setuju dengan pendapat kekawan kawan kat atas tu... tak der masalah... ;D

dari itu, sebagai hukuman, kawan rela agar jawatan moderator kawan ditarik balik dan semua posting ngan bintang kawan dilupuskan... semua nyer itu tak der makna pada kawan pun... timacih... ;D

Sori off topik..... tp related dgn posting diatas.....

Sori bro..... jawatan mod tu tidak boleh ditarik balik.....

Sebagai mod yg sanggup mengorbankan jawatan utk kebahagian sejagat..... maka sy rekemenkan agar diberi jawatan mod yg lebih besar dr skang.... kira lebih kawasan pemantauan.....   ;D ;D ;D ;D

tokbatin

  • Guest
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #12 on: 28 Feb, 12:50:59 PM »
saya pun perasan gak, sejak akhir-akhir ni ada beberapa posting memang off topik...dah jadi ruang bersembang dua tiga kerat forumer...apa yang disembang di luar sana mungkin kat kedai kopi,telah dipanjangkan ke forum ni...so hanya diorang saje yang tahu apa bende topik yg dibincangkan..org lain tak tahu kepala ekor...jadilah forum ni tempat mereka berchating dan kecenderungan menaikkan rating masing2.




tak de makna nak naikkan rating bro....kalau rating tinggi apa boleh dapat???...agak-agak la nak keluarkan pendapat... ??? ??? ??? ???

Sori la Tuan Laksamana kalu tuan terasa yang amat sangat.
Bukan main agak-agak la tuan,jangan nafikan ada sesetengah dari forumer yg saje menambah posting.
Posting saya pun skit je tak sampai pun 50..kalu dibandingkan dgn tuan.Tapi saya selalu follow forum ni sbb nk dapat info tentang kejiranan kita..tp tulah ada thread yg meleret-leret menengelamkan isu asal,amat menganggu dan membosankan.
Maaf sekali lagi tuan Laksamana..teruskan posting yg membina dan berfaedah untuk warga PMC.

Sejak akhir2 ini sy dapati beberapa thread yg membincangkan sesuatu tajuk telah di selingan kan dgn posting2 yg tidak berkaitan dgn tajuk thread. Akibatnya.... thread menjadi panjang dan menenggelamkan tajuk/ isu asal thread dan secara tidak langsung menganggu pembaca utk tujuan rujukan.

Forum ini dibaca oleh beribu-ribu pembaca di luar sana. Sy khuatir dgn posting2 yg tiada kaitan dgn tajuk thread pembuat pembaca atau pelayar forum ini hilang minat utk jadikan forum ini tempat rujukan mereka. Bukan bermakna kita tidak boleh bergurau senda atau selang seli kan dgn lawak pada thread2 di sini....Boleh! tapi berpada-pada dan pilih tempat/thread yg sesuai.

Sy quote pendapat atau komen terdahulu dari pembaca forum ini berkaitan post2 yg tak berkaitan dgn tajuk thread.

Quote
Cuma.............. Diharap Tuan2 Moderators boleh monitor postings dgn sebaik mungkin. Ini kerana, cadangan utk memberi ranking & level ini mungkin akan menggalakkan SPAM  atau posting2 yg tidak sesuai; semata-mata utk meningkatkan jumlah posting bagi meningkatkan ranking & level masing2.
Sekadar memberi pendapat. SELAMAT BERFORUM. Terima kasih.

Quote
Saya bersetuju dengan senibina...perlu ada edit terhadap post2 yang dihantar..terutama spam dan post2 yang dihantar hanya sekadar untuk menaikkan rating...terlalu banyak post yang sepatutnya tidak perlu di hantar menyebabkan semakin hilang minat untuk orang ramai melawat ke forum ini nanti...

Kedua-dua quote itu boleh dibaca disini http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=314.msg1740#msg1740

Sy quote posting dari sahabat kita berkaitan isu yg sdg sy perkatakan. Thread sepenuhnya disini http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=456.0

Quote
Ini bagi mengelakkan MUKASURAT sesuatu topik/thread menjadi panjang lebar dgn postings yg tidak berkaitan atau SPAM.  Mukasurat yg panjang lebar dgn postings yg tidak berkaitan hanya akan mengganggu tujuan asal topik/thread tersebut & akan mengganggu proses rujukan di setiap topik/thread.

Untuk sembang2, telah ada satu thread khas bagi tujuan tersebut.  http://putra-mahkota.com/forum/index.php?topic=1871.0

Sy mohon maaf andai kata teguran atau posting sy ini menguris rasa warga forum ini. Tujuan sy adalah utk kebaikan bersama. Agar standard forum kita ini tinggi di mata pembaca diluar sana.

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #13 on: 28 Feb, 02:59:56 PM »
Sori off topik..... tp related dgn posting diatas.....

Sori bro..... jawatan mod tu tidak boleh ditarik balik.....

Sebagai mod yg sanggup mengorbankan jawatan utk kebahagian sejagat..... maka sy rekemenkan agar diberi jawatan mod yg lebih besar dr skang.... kira lebih kawasan pemantauan.....   ;D ;D ;D ;D

timacih bro... tak yah ler... kawan ni omputeh cakap 'Got or No Got, Make No Different' jer... :P :P :P

ayiesal

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2107
  • Gender: Male
  • Rimbun Suria
    • True Journey Begins
Re: Posting2 Yang Di Luar Tajuk
« Reply #14 on: 28 Feb, 10:48:27 PM »
kawan minta maaf ler kalau ada yang tak rasa senang... dan kawan setuju dengan pendapat kekawan kawan kat atas tu... tak der masalah... ;D

dari itu, sebagai hukuman, kawan rela agar jawatan moderator kawan ditarik balik dan semua posting ngan bintang kawan dilupuskan... semua nyer itu tak der makna pada kawan pun... timacih... ;D

Teman pon terasa pedas. Rupe-rupenye ade insan yang tak suke dengan gurauan teman. InsyaAllah, lepas ni teman akan cube berhemah dan hanya menulis post2 yang skema sahaja.

Juga sebagai hukuman kepada teman, kalau nak singkirkan teman dari ajk bbq pon, teman redha jer  :P. Bintang2 hati teman pon, bukan buleh ditukar dengan wang ringgit, teman sekadar menambah kawan jer... Sekali lagi, Harap maaf...