Author Topic: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.  (Read 6554 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Matahati

  • Global Moderator
  • Bendahara
  • ************
  • Posts: 1947
  • Gender: Male
Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« on: 02 Mar, 12:18:03 PM »
Satu panduan atau informasi bagi warga PMC yg kurang arif berkaitan dgn cara2 utk Quote. Yang dah expert boleh abaikan panduan ini.

Ada di antara kita termasuk sy juga kadang kala masih confuse cara2 untuk quote sesuatu post itu. Maka... adakala post kita itu ada yg termasuk dlm quote itu.

Cara nak quote ada 2 cara, satu kita quote post yg nak di quote itu dgn menekan perkataan Qoute di sebelah kanan atas post tersebut. Dan satu lagi dgn menekan Icon bewarna kuning di atas di tempat kita menaip utk reply mesej

Dgn menekan cara quote pertama, nama si penulis pertama akan tertera di quote tersebut sbg rujukan. Cara quote kedua spt dibawah, hanya post yg tertera tanpa nama si penulis.

Contoh :
Quote
Dlm POS ada di nyatakan syarat2 utk masuk membida dan jumlah deposit. Jika kita buat deposit lebih dari yg di syaratkan....di khuatiri pelelong tak mahu menerimanya krn tak mematuhi syarat. Pun begitu ini semua terpulang pd budi bicara pihak pelelong. Ada pelelong yg kita boleh kawtim jika kena caranya.

Jika kita berhasrat utk quote satu respon/balasan, se baik2 nya kita quote bahagian mana yg berkaitan saja dan padamkan bahagian yg tak berkaitan. Quote yg bertindih-tindih akan memanjangkan muka surat posting kita.

Kpd sahabat2 yg ada tips/tutorial berkaitan quote sila berkongsi caranya di sini. Terima kasih.

Note : Maaf....jika thread ini tersalah kategori. Sila alihkan di kategori yg sesuai.
Blog Pelita Hati ~ Surah Yassin :::: Blog Emas & Dinar ~ TanganEmas

namatakpenting

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6114
  • Gender: Male
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #1 on: 02 Mar, 12:22:26 PM »
Untuk memastikan qoute tu betul atau tidak, pastikan anda cuba 'preview' dahulu sebelum menekan butang 'post'

Serta untuk mencantikkan qoute (serta orang mudah baca/refer) delete wording yg tak ada kena mengena dengan qoute yg anda refer. So tak delah panjang sangat qoute tu dan membosankan pembaca.

putramahkota_bangi

  • Datuk Bentara
  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2675
  • Gender: Male
  • time office saja ..
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #2 on: 02 Mar, 12:47:19 PM »

selalu juga yg salah quote ni .  ;D  ;D
___________________
aku /..PMB

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #3 on: 02 Mar, 01:43:12 PM »
bro TLD mana? dia kena baca ni...  ;) ;) ;)

azuha

  • Guest
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #4 on: 18 Jun, 02:52:58 PM »
salam perkenalan, saya azuha , member baru masuk dalam forum ini, terlebih dahulu minta maaf la jika saya tersalah step. anyway ada sapa-sapa boleh bagitahu macam mana saya nak join sesuatu forum. saya ni baru aje berpindah ke bukit mahkota seksyen 6 , hujung tahun lepas . so seronok gak jika ada kekawan baru yang boleh kongsi pengalaman / kejiranan di sini.  :-*

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #5 on: 18 Jun, 03:02:29 PM »
salam perkenalan, saya azuha , member baru masuk dalam forum ini, terlebih dahulu minta maaf la jika saya tersalah step. anyway ada sapa-sapa boleh bagitahu macam mana saya nak join sesuatu forum. saya ni baru aje berpindah ke bukit mahkota seksyen 6 , hujung tahun lepas . so seronok gak jika ada kekawan baru yang boleh kongsi pengalaman / kejiranan di sini.  :-*

Selamat datang azuha... apa yang anda lakukan telah menyebabkan anda telah join forum... ;D ;D ;D

soalan:
1. Anda lelaki atau perempuan?
2. Anda masih bujang atau sudah berkahwin?
3. Jika dah berkahwin, adakah mangga anda kecil atau besar?
4. Adakah anda ahli RELA?
5. Adakah anda suka masuk hutan?
6. Adakah anda suka memancing?

Harap dapat dijawab dengan jujur... ;D ;D ;D

Trojan5

  • Putra Mahkota
  • ************
  • Posts: 2668
  • Gender: Male
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #6 on: 29 Jun, 04:06:55 PM »
salam perkenalan, saya azuha , member baru masuk dalam forum ini, terlebih dahulu minta maaf la jika saya tersalah step. anyway ada sapa-sapa boleh bagitahu macam mana saya nak join sesuatu forum. saya ni baru aje berpindah ke bukit mahkota seksyen 6 , hujung tahun lepas . so seronok gak jika ada kekawan baru yang boleh kongsi pengalaman / kejiranan di sini.  :-*

Selamat datang azuha... apa yang anda lakukan telah menyebabkan anda telah join forum... ;D ;D ;D

soalan:
1. Anda lelaki atau perempuan?
2. Anda masih bujang atau sudah berkahwin?
3. Jika dah berkahwin, adakah mangga anda kecil atau besar?
4. Adakah anda ahli RELA?
5. Adakah anda suka masuk hutan?
6. Adakah anda suka memancing?

Harap dapat dijawab dengan jujur... ;D ;D ;D

cam Polis le lu de.........

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #7 on: 29 Jun, 04:10:45 PM »
salam perkenalan, saya azuha , member baru masuk dalam forum ini, terlebih dahulu minta maaf la jika saya tersalah step. anyway ada sapa-sapa boleh bagitahu macam mana saya nak join sesuatu forum. saya ni baru aje berpindah ke bukit mahkota seksyen 6 , hujung tahun lepas . so seronok gak jika ada kekawan baru yang boleh kongsi pengalaman / kejiranan di sini.  :-*

Selamat datang azuha... apa yang anda lakukan telah menyebabkan anda telah join forum... ;D ;D ;D

soalan:
1. Anda lelaki atau perempuan?
2. Anda masih bujang atau sudah berkahwin?
3. Jika dah berkahwin, adakah mangga anda kecil atau besar?
4. Adakah anda ahli RELA?
5. Adakah anda suka masuk hutan?
6. Adakah anda suka memancing?

Harap dapat dijawab dengan jujur... ;D ;D ;D

cam Polis le lu de.........

MuaHaHaHa... :D :D :D

Tu ler pasal... member pun terus cabut... kena turunkan sikit ler... jadi RELA dulu ker... ;D ;D ;D

mImOsaPudiCa

  • Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 2490
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #8 on: 29 Jun, 04:31:37 PM »
salam perkenalan, saya azuha , member baru masuk dalam forum ini, terlebih dahulu minta maaf la jika saya tersalah step. anyway ada sapa-sapa boleh bagitahu macam mana saya nak join sesuatu forum. saya ni baru aje berpindah ke bukit mahkota seksyen 6 , hujung tahun lepas . so seronok gak jika ada kekawan baru yang boleh kongsi pengalaman / kejiranan di sini.  :-*

Selamat datang azuha... apa yang anda lakukan telah menyebabkan anda telah join forum... ;D ;D ;D

soalan:
1. Anda lelaki atau perempuan?
2. Anda masih bujang atau sudah berkahwin?
3. Jika dah berkahwin, adakah mangga anda kecil atau besar?
4. Adakah anda ahli RELA?
5. Adakah anda suka masuk hutan?
6. Adakah anda suka memancing?

Harap dapat dijawab dengan jujur... ;D ;D ;D

soalan cm nk tarik msk geng SAHABAT & geng MANCING jer ni... ::) ;D

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #9 on: 29 Jun, 05:14:46 PM »
mangga kecil atau besar tu maksudnya tanam pokok mangga kat rumah ker? ;D

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #10 on: 29 Jun, 05:17:05 PM »
anyway, welcome azuha..

daddyvw

  • Global Moderator
  • Putra Mahkota
  • ***********
  • Posts: 6482
  • Waaa....ccCHA!!!
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #11 on: 30 Jun, 08:56:49 AM »
mangga kecil atau besar tu maksudnya tanam pokok mangga kat rumah ker? ;D

MuaHaHaHa... :D :D :D

mangga kecil maksud nyer boleh keluar tiap tiap malam... boleh pegi nak buat xtvt luar etc... ;D ;D ;D
mangga besar maksud nyer payah ler nak buat macam mangga kecil... asyik tak nampak hidung...:-[ :-[ :-[
mangga MEGA besar maksud nyer ada penunggu memerhatikan berhampiran... ::) ::) ::)
tapi, ada jugak yang dah tua pun tapi tak der mangga langsung... :P :P :P

PrinceCharm

  • Penduduk Tetap
  • ***
  • Posts: 229
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #12 on: 30 Jun, 08:58:59 AM »
oohhhhh..padlock kat pagar rupanya..ingatkan mangga apa..pening si azuha tengok soalan nie kot ;D

abukhairul

  • Penghuni
  • **
  • Posts: 14
  • Gender: Male
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #13 on: 12 Aug, 01:46:13 PM »
oohhhhh..padlock kat pagar rupanya..ingatkan mangga apa..pening si azuha tengok soalan nie kot ;D
;D

Scale Ruler

  • Pemastautin
  • **
  • Posts: 70
  • Gender: Male
Re: Cara 'Quote' Yang Betul Sebagai Panduan.
« Reply #14 on: 13 Aug, 10:43:42 AM »

Quote
3. Jika dah berkahwin, adakah mangga anda kecil atau besar?
Quote
mangga kecil maksud nyer boleh keluar tiap tiap malam

Suspen2...den dah berdobar2 dah ni.Ingatkan sapo lah hantor soalan cam nih ;D
****************************************************